7 хил. българи имигрирали в Германия през 2012

Общият брой на имигриралите е един милион
Обновена: 3 юни 2013 08:16 | 3 юни 2013 08:06, Петя Славова
61
7 хил. българи имигрирали в Германия през 2012
Снимка: БТА

Над един милион души са имигрирали в Германия през 2012 година, което е най-големият миграционен поток от 1995 година, пише електронното издание "Ню Юръп", позовавайки се на германски статистически данни.

Това се дължи най-вече на наплива на хора от южноевропейските страни, които са тежко засегнати от продължителна висока безработица и бавен икономически растеж при дългото си възстановяване от рецесията, отбелязва изданието.

Имигрантите от България и Румъния през миналата година са съответно 7000 и 21 000, като от началото на идната година гражданите на двете страни ще получат пълна свобода да работят в Германия, пише БТА.

В момента те печелят от предишното смекчаване на ограниченията, което обхвана квалифицирани работници с университетска степен, чиято трудово дейност отговаря на квалификацията им, наети за сезонна работа и вътрешно-фирмено обучение.

Изданието проследява увеличаването на броя на имигрантите в Германия от други страни членки на ЕС, като най-многобройни са пристигащите от Италия (над 12 000 души), а броят на испанците, насочили се към Германия, е нараснал с 45 процента спрямо 2011 година. Броят на гърците пък се е увеличил с 43 процента.

"Това, което знаем за това ново поколение европейски имигранти, е, че те са по-млади и по-добре квалифицирани от средното за германското население. Бих определила това като силно печеливша ситуация за тези млади хора, за Германия, но и за страната им на произход", отбелязва Катарина Зенге, координатор за имиграция и интеграция в германската фондация "Конрад Аденауер".

"Ню Юръп" илюстрира публикацията, припомняйки, че от падането на комунизма през 1989 година около 1,5 милиона българи са напуснали страната си. България преживява изтичане на млади, образовани хора, което има трагични последици за икономиката и обществото като цяло на фона на трудовата сила с ниска квалификация и застаряващото население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
disoff преди 10 години
до чиновник,сьгласен сьм с теб хората в бг 6те ги погуби зависта.Германия.
59
0
 
0
 
! Отговори
до 59 преди 10 години
Ти си много комплексиран брат, от къде не къде пък турците ще ви гоня ,че БГ да стане ислямска,нима не са имали бг в продължение на 500г и повече? за каква ислямизация кви пет лева,хората бягат заради самите българите,които ги управляват бивши комунисти сегашни демократи,ако и това не си го рабрал значи не живееш в БГ ,а в космоса. Наистина в БГ са останали само ***,неспособни дори да мислят,за кво говорим повече.
58
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
те турците бавно и славно ни гонят от страната ни..и целта да стане БГ част от тъпия ислям се сбъдва с тези часове по турски..трябва да се ходи на стачки ..иначе не го виждам аз..няма да пратя детето си на училище да ми учи с ***, за това куфарите и ..довиждане!
57
3
 
4
 
! Отговори
3 години навън преди 10 години
Аз пък си признавам,че не ми е мъчно за Бг,никак даже.Идвам си често само заради майка ми и да си нагледам апартамента.Обаче ми е съвсем добре тук,където съм.Работя професията си,правя и кариера,докато в Бг кариерата беше за връзкарите глупави,за мен оставаше работата.Тук не ме е страх да казвам мнението си,в БГ все ме заплашваха че за моето място чакат.Мъжът ми работи и той по професията си.Вярно е,че е мрачно,често вали,почти няма лято,ама мога да отида на почивка където искам.
56
0
 
2
 
! Отговори
реалност преди 10 години
До ееЗанимавам се с аутсорсинг на ИТ услуги - менажирам договори за няколко големи немски компании. Около 4000 евро/месец
55
0
 
0
 
! Отговори
ее преди 10 години
кво работиш и колко печелиш?
54
2
 
3
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Дано да са ***!
53
0
 
1
 
! Отговори
реалност преди 10 години
До до реалностНе съм сигурен, че рабирам правилно въпроса....бе
52
1
 
1
 
! Отговори
до реалност преди 10 години
и от кво печелиш бе
51
1
 
11
 
! Отговори
Лъжа е... преди 10 години
Лъжа е!Общият брой имигрирали/емигрирали българи от 1989год. насам е между 2 милиона и и 2 милиона и 300 хилиляди!Лъжа е че са заминали/избягали само 1.0-1.5 милиона!Умишлено се занижават данните щото първият въпрос който ще си зададе един човек е:за да бягат толкова много хора от БГ значи политиците са големи ***!
50
2
 
12
 
! Отговори
До "австралиеца преди 10 години
Брато,я дай аз да ти обадя ква е далаверата!Както си се хвалиш как уж си бил преуспял,как само джантите на джипа ти стрували незнам си колко хиляди пари,знаеш ли как бързо и много болезнено можеш да паднеш от крушата?!Казват че като падаш от много високо и много боляло!Знаеш ли как в незнаен ден и час можеш да станеш един лузър тип "бай ***"?Животът е кръговрат и не знаеш къде ще си утре?Тъй че както се казва calm down and make up your mind...!
49
0
 
17
 
! Отговори
uzunski преди 10 години
Останалите какво чакат още , може би по-евтини билети ?
48
4
 
25
 
! Отговори
емигрант преди 10 години
България се превърна в *** която е рай за *** и ***. Наглост и простотия навсякъде. Изкарвах достатъчно пари в България, но селянията се превърна в кошмар за нормалните хора. Дано никога не се наложи да се върна!!!
47
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
след няколко дни летя с УИЗ ЕЪР и бай бай и без това тука нищо не ме задържа
46
1
 
37
 
! Отговори
реалност преди 10 години
Нека си го кажем - печелим и живеем добре в чужбина, семействани се чувстват значително по-добре, децата ни израстват в по-добра и уредена среда, кеото автоматично им повишава шансовете за успех в живота, но винаги ще ни е мъчно за България и винаги ще ни дърпа натам. Ако някой ден, дай Боже, условията в България се доближат до тези в чужбина, аз лично бих се замислил да се върна.
45
0
 
7
 
! Отговори
бупси преди 10 години
До Чиновникти обаче си нещо друго, суперхюмън така да се каже, ние сме прости, ти си яко умен. уау.
44
5
 
5
 
! Отговори
Вени преди 10 години
до края на месеца ще са 6999 щот са връщам, не ми понесе нещо
43
14
 
15
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Държавата е калпава защото манталитета на хората е такъв. Вие като сте прости, мързеливи и злобни, ако ще и на Луната да емигрирате, пак ще живеете като скотове, защото сте дребни душички с ограничено мислене.
42
1
 
6
 
! Отговори
FACT преди 10 години
До Анонимен 42До края на Они ще са 7006...
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До края на седмицата ще са 7004:)))) Поздрави за *** на Серго, Бойко, Волен, Лютфи и т.н.....