Русия: Химическата атака в Сирия е дело на бунтовниците

Франция обвинява режима в Дамаск за химическото нападение
Обновена: 17 сеп 2013 15:15 | 17 сеп 2013 15:14, Елка Василева
57
Русия: Химическата атака в Сирия е дело на бунтовниците
Лоран Фабиюс и Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Русия все още подозира, че химическата атака от 21 август край Дамаск е била провокация на сирийските бунтовници, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

След среща с френския си колега Лоран Фабиюс в Москва първият дипломат на Русия подчерта, че оръжейните инспектори на ООН не дават отговор на всички въпроси за атаката.

Вчера бе огласен докладът на оръжейните инспектори, в който се констатира, че на 21 август е бил използван нервнопаралитичният газ зарин. Задачата на екипа инспектори беше да установят дали в Сирия е използвано химическо оръжие, но не и кой го е употребил.

Становището на Русия се различава от това на Франция и други западни държави, които обвиняват сирийските правителствени сили за химическото нападение, посочва Ройтерс.

Още по темата

На съвместната пресконференция Фабиюс заяви, че докладът дава убедителни доказателства за вината на сирийския режим. "Когато погледнете използваното количество зарин, векторите, техниката на такава атака, както и други аспекти, сякаш не остава съмнение, че режимът стои зад нея", каза той.

ИТАР-ТАСС също цитира Фабиюс, според когото данните на френското разузнаване свидетелстват, че докладът на ООН доказва отговорността на режима на Башар Асад.

Френският министър отбеляза, че именно въпросът за вината на режима е бил в центъра на разговора му с Лавров. Същевременно Фабиюс подчерта, че ако е възможно да се намери политическо решение за прекратяване на кризата в Сирия, то трябва да бъде направено.

Лоран Фабиюс каза още, че процесът по унищожаването на сирийския химически арсенал ще бъде труден. Той настоя за бързи действия, за да не се разпространи това оръжие из региона.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
17
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Какъв е проблема група от 5-6 човека спецназ да отиде и да пусне 30 кг зарин, за да набутат САЩ в още едно блато? Най-голям интерес от тая война има Путин, това е елементарно.
46
0
 
4
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Безкласово общество- ЛЪЖА!. Няма и не може да има такова общество поради простата причина че хората не са еднакви и с еднакви възможности. Проблема не е в класите а в това че класите правят всичко възможно да натикат тези които са под тях още по наолу. Едно общество колкото повече има претентции че е хуманно ,егалитарно, справедливо,т.н.е толкова повече е лицемерно,фалшиво и изкуствено(комунизъм, социализъм,псевдоДемокрация). Основния проблем на хората се нарича самозаблуда.
45
3
 
4
 
! Отговори
Монах от Гори преди 10 години
"Когато погледнете използваното количество зарин, векторите, техниката на такава атака, както и други аспекти, СЯКАШ не остава съмнение, че режимът стои зад нея", каза той.Мии, .....от петел - бройлер, ....няма вече думата;-))
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И изобщо не разбирам хора, който за да влязат в митичната средна класа са готови на всяка низост, даже и на политика та дори и да докарат народа си до просешката тояга!Средната класа е измислица на богаташите като жест към добрите си лакей. Ха си проявил лична позиция, ха си се намерил захвърлен на улицата като бездомно псе!Революция му е майката, Марксизъм му е бащата! Благото на НАРОДА е над благото на олигарсите и останалите ***...Очаквайте, скоро!)
43
1
 
4
 
! Отговори
минотавъра преди 10 години
Нерез, от евреите излизат по някога и добри неща, като безкласовото общество например!)
42
9
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Не мога да разбера позицията на пишещие тук комунисти. Хем сте против евреите ,хем се ловите на еврейската въдица наречена комунизъм. Отдавна съм стигнал до извода че сте бая *** парчета.
41
0
 
21
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Не вярвам Асад да е токова глупав че да ползва химически оръжия. Ако все пак негови войски са го направили то вероятно е предателска провокация. Хората по света са по скоро за него отколкото за *** "бунтовници".
40
0
 
3
 
! Отговори
petko преди 10 години
sega zapada i plevneliev kristalina kuneva pliumkova da obiaviat voina na usa za6toto sa dostavili zarin barabar s urajieto na buntovnicite 4AKAM
39
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЕЧЕ И НА ДЕЦАТА ИМ СТАНА ЯСНО ЧЕ ТЕРОРИСТИТЕ Т.НАР. "БУНТОВНИЦИ" СА ИЗПОЛЗВАЛИ ЗАРИНА ПО УГОВОРКА НА САЩ ЗА ДА ИМ ДАДАТ ПРЕДТЕКСТ ОТНОВО ФАЛШИВ КАКТО ИРАК, ЛИБИЯ И Т.Н. ВЪОБЩЕ ВСИЧКИ КОИТО НЕ СИ ДАВАТ ДОБРОВОЛНО ДАРОМ РЕСУРСИТЕ /ПЕТРОЛ, ГАЗ И ДР./НА АМИРКАНЦИТЕ ДА ГИ ОБЯВАТ ЗА ДИКТАТОРИ, РЕЖИМИ, И РАЗНИ ДР.ПРИКАЗКИ ОТ 1001 НОЩИ НА ШЕХЕРЕЗАДА.ЗАТУЙ СВЕТА КАТО ЦЯЛО МРАЗИ ЦИОНИСТИТЕ САМО ТИЯ ДЕТО ИМ ДУХАТ ЗА ПАРИ И ПОДЛАГАТ ДУПЕ КАТО НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ОТ 90 Г. НАСАМ.САМО ЧЕ ТЕ ГО ТУРЯТ НА 7300000 Д
38
0
 
23
 
! Отговори
МАНГО ФАКУЛТЕТСКИ преди 10 години
СИРИЙСКИТЕ "бунтовници" действително са употребили зарина от 21.08. 2013 г. Това става ясно от химическият анализ на състава на употребеният тогава зарин. От този анализ става ясно, че химическият състав на този зарин е съвсем различен от онзи намиращ се на разположение в Сирийските Въоръжени Сили. Тези дани по неопровержим начин оборват тезата на Американците и техните съюзници, че режимът на Асад бил обстрелвал със снаряди със зарин мирните жители. Русия предостави на САЩ, дани от анализите
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тя Ванга го е казала "не се продавайте на американците", ама е казала също, че "Сирия като падне, България ще се оправи, добри дни я чакат България". Честно казано няма значение дали вещицата е познавала или не е познавала.Хванете по един учебник да прочетете по-хубаво преди да се правите на умни.
36
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 10 години
Дано няма война!
35
0
 
11
 
! Отговори
Cui bono преди 10 години
Cui bono - за да се обяснят явленията логически, се изхожда от това кой би могъл да извлече изгода от създадената ситуация. Кой има интерес от химическите атаки в Сирия?
34
5
 
32
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 39Плащаме, защото изгубихме студената война, ама не на бойното поле, защото там най- вероятно нямаше да я загубим, а плащаме заради *** и продажник Горбачов, който за три дни спря натуралната размяна в СИВ и преди това разстрои икономиките на СИВ. Бяхме изостанали в технологично отношение специално в цивилната продукция, но можеше мирът след Студената война да е далеч по- изгоден за нас, а не такъв какъвто е сега и през тези 23 години.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 29Плащаме си защото загубихме войната (студената), всяка победена държава си плаща като поп. Вземете проумейте тази истина.
32
1
 
10
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Много вероятно е изпозването на Хим.оръжие да е провокация.Даже е по-вероятно.НО ТОВА НЕ ОБЕЗМИСЛЯ УСИЛИЯТА за разоръжаване.Сирия трябва да предаде хим. си оръжия.Русия,САЩ и всички Държави по света ,ТРЯБВА да направят същото.Разработката,производстото и съхранението на БИОЛОГИЧНО ОРЪЖИЕ,ТРЯБВА да се ПРЕСЛЕДВА и НАКАЗВА с най-тежки санкции.
31
2
 
53
 
! Отговори
чико преди 10 години
Когато бяхме с Русия не бяхме най бедната страна в Европа а бяхме на 26 место в света като икономически развита страна. А сега запада няма никаква полза да сме богата държава защото и трябват аргати и неуки хора. За 23 години с какво ни помогна новия голям брат американеца с нищо.На стани са тук в 4 бази за които не праща и стотинка и на превърна в мишена. От турско робство до сега чужди бази не е имало в България. След години Б-я ще остане като географско понятие.
30
36
 
3
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Когaто лaеров кaже нещо, погледнете дaли слънцето вече не е почнaло дa изгрявa от Зaпaд. Толкоз зa "истинaтa" в рускaтa позиция!
29
2
 
1
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
Siriq ima himi4esko orajie o6te ot SSSR.
28
40
 
5
 
! Отговори
oбективен преди 10 години
Кaкaвa бaницa сте " плaщaли" нa aмерикaнците бе пънове руски? Дaйте конкретни цифри руски мекеретa, без кaпкa достойнство и aкъл! Плaщaли сте сметкaтa нa руските ви господaри десетилетия и толковa сте свикнaли, че ви стрaх рaшa дa не се гътне, aми ще се гътне определено, товa нямa кaк дa се рaзмине!