ЕС потвърждава предложението си за асоцииране към Украйна

Не вижда обаче основание да продължи преговорите с това украинско ръководство
20 дек 2013 17:00, Елка Василева
17
ЕС потвърждава предложението си за асоцииране към Украйна
Виктор Янукович, Херман ван Ромпой и Жозе Барозу. Снимка: архив, Reuters

ЕС потвърждава щедрото си предложение към Украйна за политическо асоцииране, заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Ние потвърждаваме щедрото си предложение към Украйна за политическа асоциация. Днес ние потвърждаваме и твърдата си подкрепа за всички участници в мирния протест на Площада на Независимостта и на други места в Украйна", заяви Херман ван Ромпой след края на срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

В изявлението му обаче не се говореше за възможност Украйна да стане член на ЕС. По този повод ИТАР-ТАСС пише, че ЕС не е предложил на Украйна перспектива за европейско членство и за финансова помощ.

Европейската комисия не смята, че има основание да продължи с настоящите управници на Украйна преговорите за подписване на споразумението за асоцииране, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира Жозе Барозу, председател на ЕК.

"Не виждаме стремеж от страна на Киев да подпише това споразумение", каза Барозу. Той добави, че след срещата на върха във Вилнюс по въпросите на Източното партньорство той е разговарял два пъти с украинския президент Виктор Янукович, после върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е посетила Киев, а първият украински вицепремиер Серхий Арбузов е бил в Брюксел и при всички тези разговори ЕК не е чула ясна позиция на украинското ръководство относно споразумението за асоцииране, пише БТА.

След края на срещата на върха германския канцлер Ангела Меркел заяви, че вратите на Европа остават отворени за Украйна. Меркел добави, че ЕС ще поддържа правото на украинските граждани на мирни протести и ще води едновременно диалог с Киев и с Москва.

Френският президент Франсоа Оланд посочи, че ЕС и Русия са в правото си да предлагат едновременно на Украйна да се интегрира към един или друг проект, всеки един от които си има своите преимущества, предаде ИТАР-ТАСС.

"В Киев трябва да кажат какво мислят да правят, а ЕС е длъжен да покаже на Украйна, че вратите на договора за асоциация засега остават отворени", каза Оланд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
6
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
Всичко е ясно, ЕС да извади плана маршъл ,ако не да отива да преговаря със сърбите
7
1
 
8
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Да разбирам ли, че ЕС ще се асоциира към Украйна?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо Европа се нуждае от Украйна, след като има толкова много румънци, българи, турци? E a de.
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя индивид по средата с опрашения *** е абсолютното олицетворение, какво представлява Афрогейския съюз
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя път зaпaдните демокрaтизaтори го бaрнaхa дебелия с Укрaйнa.Евaлa нa укрaинските упрaвници ,че не сипродaдохa държaвaтa. зa жълти стотинкинa еврогейския съюз , кaкто ни продaдохaнaс нaшите родни политически ***.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз потвърждавам щедрото си предложение към Рампуй да отиде незабавно на многогодишна почивка в Магадан или Гуантанамо.
2
2
 
18
 
! Отговори
Самотният Вълк преди 10 години
Много интересно защо тези скапаняци от ЕС се натискат толкова много за Украйна ?
1
1
 
15
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
ЕС най много да получи запада Украйна, а тя е като северозападна България, а източна Украйна ... те Украинците не са луди виждат до къде стигна България а те имат икономика, защо да я дават на ЕС да я бастиса.