Милионерът Андрей Киска избран за президент на Словакия

Бившият кредитен магнат Киска е безпартиен центрист и евроентусиаст
30 мар 2014 07:40, Елка Василева
19
Милионерът Андрей Киска избран за президент на Словакия
Андрей Киска. Снимка: БТА

Милионерът и филантроп Андрей Киска, новак в политическия свят, спечели категорично втория тур на президентските избори в Словакия благодарение на отказа на словаците страната им да бъде управлявана от една единствена партия - Смер-СД (Смер-Социална демокрация) на победения кандидат и премиер на Словакия Роберт Фицо, съобщи Франс прес.

 "Искам да благодаря на избирателите, които ми дадоха този мандат. Ще изпълня всички обещания, които съм направил", заяви 51-годишният Киска на пресконференция в Братислава.

 "Обещах да бъда президент на всички граждани, ще работя, за да обединя и мотивирам хората, за да можем да бъдем горди със своята страна, за да се чувстват хората добре тук", допълни той.

Бившият кредитен магнат Киска, станал впоследствие филантроп, е безпартиен центрист и евроентусиаст. Той привлече около 4 милиона избиратели с имиджа си на благодетел, останал извън корупционните скандали, които разтърсиха политическата класа през последните години, посочва АФП. Той е първият президент без комунистическо минало, откакто Словакия получи независимост през 1993 г.

Киска получи 59,4 на сто от гласовете, а неговият противник събра 40,6 процента след преброяването на бюлетините в 99,85 процента от избирателните райони.

 "Държа да поздравя г-н Киска за избирането му на президентския пост", заяви по-рано снощи премиерът Роберт Фицо пред журналисти. "Сега ще си дам няколко дни време, за да направя анализ на ситуацията", допълни той и отказа да отговори на журналистическите въпроси.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да му е честита новата придобивка. Купил си е човека и държава
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
чист крадец
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато викат домашната си котка, руснаците казват "Кис, кис, кис", аналогично на нашето "мац, пис, пис". Така, както ние казваме за котките си "маца" или "писана", така руснаците казват на техните котки "киска". :))
12
3
 
3
 
! Отговори
SK преди 10 години
Slovakia -The Little Big Country! I love Sk !
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** си ве, 7То си личи кой има ограничено текезесарско мислене - ако все още не си разбрал, че в модела "западна капиталистическа демокрация" политиците са фундаментално неспособни да вършат това, което действително трябва да вършат, и имат за цел единствено да баламосват хората с евтини театрални постановки докато в същото време продават народа си на алчни корпорации, които ги сърбят ръчичките да експлоатират и грабят природни блага. Кажи му политик и не го обиждай повече..
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До *** си ве, 7Ами не, продължаваш да си ***. Умни и кадърни хора не се занимават с политика - това е само нагли *** лъжци, които не могат да си изкарват парите със знания и умения и им се налага да крадат на гърба на народа. Аз правя по 200 000 на година със знанията и уменията си, и то съвсем честно и почтено, без да експлоатирам никой. И съм почнал... хайде да не е от нулата, но преди 9 години отидох в София с 300 лева в джоба...
9
0
 
6
 
! Отговори
Стар Краставичар преди 10 години
"Ще изпълня всички обещания, които съм направил" !!!...Успех !...,но историята показва, че след такава грешка започва падението.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците ще се спукат от смях за името му.
7
2
 
3
 
! Отговори
АВи преди 10 години
Всичко точно,знай как се лъже народа,кредитен милионер,марионетка в ръце на европейски политици,тоя явно има договор,че преди да попадне в рая ще мине чистилище,ха-ха-ха.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До спомнете си ДоганяХаха, оф че си глупав. Тоя милионер отива в политиката не за друго, а за да стане милиардер. Богатите хора нямали интерес да крадат защото имали? Пълни глупости, алчните хора не знаят какво е това "достатъчно". Избрали са си типична тиква която да ги разпродава на западни компании за да си пълни джобчетата.
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А от къде са му милионите питахте ли го ?
4
7
 
6
 
! Отговори
jg преди 10 години
НАВСЯКЪДЕ МАСОНСКИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ ВЪВ ВЛАСТТА!!!!!!ПРАВИТЕ СИ ИЗВОДИ КОГО ИЗБИРАТЕ.
3
4
 
9
 
! Отговори
Aha преди 10 години
Kupil si e prezidenstvoto s narodni pari ot nevarnati krediti. Bivshite strani na totalitarnia komunisticheski rejim sa goliam upadak.
2
13
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 10 години
Олигарх - евроентусиаст ....Разбира се, че Еврогейския съюз се услажда на олигарсите. Кой друг може да защити нечестно спечелените им милиони и милиарди, ако не ЕС и НАТО ?! ...После пак обвинявайте комунистите за всичко ! ... :)
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще му се чуе гласът и на това политическо пиле.