ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

Резултатите от нея ще определят следващи мерки
Обновена: 19 май 2014 20:16 | 19 май 2014 17:47, Веселина Йорданова
193
ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"
Снимка: архив, БулФото

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Още по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Южен потокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
11
 
6
 
! Отговори
Ко да Говорим преди 9 години
До АМАНостави ги, искат явно и децата им както родителите им на гурбет да режат ноктите на старци из западна европа за 500еу на месец, понеже в бг блядистанските *** си правят каквото искат след като са им замаякли главите с дебилизми преди изборите. Ще ги пращаме да *** в името на майка им русия като китай влезе в блядистан и ги метне теа крадци долнопробни. Дните им са преброени.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Процедурата не е наказателна, а спомагателна"Ясно, все едно нищо не съм видял.
17
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До пенаособено ще се радваме да излезем от еврогейския съюз
16
10
 
15
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До Европеец 15Самият факт, че ти ми казваш, че България не е суверенна държава е показен за вашата либерална идеология.Всички като тебе - поддръжниците на Офшорналиев, сте антибългари и национални предатели!Южен поток е в интерес на България, как не го разбра демократичната ти кратуна?! Затова казвам, че само Волен ще ви оправи, щото в тая държава освен с дисциплина, с друго не може да стане! КАК МОЖЕ ТИЯ МИЗЕРНИЦИ ОТ БРЮКСЕЛ 7 ГОДИНИ ДА НИ ОБИРАТ И ВСЕ ОЩЕ ДА ИМА ХОРА ДА ГИ ХАРЕСВАТ?!
15
9
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 9 години
Нямам идея защо оше има хора в БГ които да гласуват за БСП и ДПС.. Това са *** Хора с Ниски ценности и желание за Паразитен начин на живот, хранещи се с Омраза и Голи Обещаия на Партийните им Лидерчета. Плюя над платените драскачи.. надявам се да не познавам в реалният си Живот Такъв
14
14
 
3
 
! Отговори
пена преди 9 години
Процедурата не е наказателна. Тя е само за прекратяване на членството ни. В белия свят не искат руски подводници
13
10
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 9 години
До АТАКИСТ, България е член на ЕС, а не е суверенна държава и трябва да се съобразява и другите държави в ЕС! Да не говорим, че това което иска ЕС е и в интерес на България!Тръбата трябва да е отворена за вспкакви доставчици, като Азербайджан например, а не да бъде монопол на Газпром, но българските продажници вече са си получили паричките :(
12
13
 
10
 
! Отговори
До жеко преди 9 години
Червена форумна ***...
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано помогнат Потопа да не ни залее!Терминали за втечнен газ и пълна газова независимост!
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бугарино гледа винаги да е със Силните на Деня... Жалки *** сме си и такива ще си останеме... мойе би и затова сме оцелели през жсичите векове... но несме нация а Гадно Племе с Интереси Ту с Фес, Ту с калпак, Жалки сме и всички Европейски народи го знаят и ни се Присмиват... *** е нашият Образ в Европа
9
7
 
7
 
! Отговори
Станишев преди 9 години
Бойко Борисов е виновен!
8
10
 
32
 
! Отговори
данчо преди 9 години
само съюз с русия ще ни съхрани като държава и ще имаме шанс малко да се отлепим от дъното до което ни докара ес
7
28
 
10
 
! Отговори
до продажнитеотрепки преди 9 години
Блядистанците с копелетата им в бг смятат, че 7мрд $ на година от бг към москвичия за петрол е малко и искат още кожа да ни свалят от гърбовете с газ от който нямаме нужда. Китай ще бързо ще ги разбере какви мухали крадливи са и как работят и ще им разхвърля труповете из сибир за една седмица. Тогава да ходи башар асад да им помага, заедно с армения и беларус.
6
8
 
30
 
! Отговори
жеко преди 9 години
естествено че никой няма да ни позволи ние да пипаме кранчето, отново ес се намесва в нашите вътрешни икономически интереси, след като само ни ограбват вече 7 години
5
6
 
33
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Докога ще търпим да ни налагат "процедури" и да ни гледат и в без това почти празната чиния????? ЕРП-тата открито бойкотират задълженията си и вместо ЕС да ги скастри, че не си вършат работата, те ги поощряват да стават още по-нагли, като вземат мерки - смятай - наказват ни! - срещу нашата си държава !!!! "Южен поток" е в български интерес и е време някой да удари с юмрук по европейската маса и да им каже на брюкселските чиновници да не си пъхат човката където не им е работа!!!!!
4
18
 
24
 
! Отговори
Momo преди 9 години
С Орешарски на чело станахме опитни зайчета на ЕС. :D
3
15
 
7
 
! Отговори
чугунена глава преди 9 години
аде гея и лайнеков да се оправят и гомнишарски с оня *** прекъсвача
2
14
 
33
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
*** престъпници пак се месят, където не им е работа! Нали уж сме суверенна държава, поне на хартия?! Тия откъде накъде ще решават кви ще са ни отношенията с Русия, кой ще ни доставя газ и т.н.БЪЛГАРИЯ НЕЗАБАВНО ВЪН ОТ ЕС И НАТО, ОСТАВКА НА ОФШОРНАЛИЕВ И ВОЛЕН ПРЕМИЕР, ЗА ДА ГИ ИЗГОНИМ КАКТО ПОДОБАВА!!!
1
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
майната му на ЕК....нали така беше казала една американка