До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България

През юни Украйна ще получи толкова газ, колкото е предплатила
Обновена: 17 май 2014 16:52 | 17 май 2014 14:36,
199
До декември 2015 г. тръбата на "Южен поток" идва до България
Алексей Милер Снимка: архив, Reuters

Председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер заяви в излъчено днес интервю, че първата тръба на "Южен поток", която ще мине по черноморското дъно, ще достигне България до декември 2015 г., когато ще започнат и първите доставки за България, предаде ИТАР-ТАСС. "Няма никакви съмнения", допълни Милер и подчерта, че "Южен поток е получил навсякъде статут на "приоритетен национален проект".

В интервю за предаването "Новини в събота" на националния тв канал "Росия-1" Милер потвърди руската позиция, че тръбопроводите "Северен поток" и "Южен поток" са необходими за стабилното подаване на руски газ за европейските потребители.

Още по темата
Той съобщи, че европейците още не се готови да позволят на "Газпром" да използва изцяло капацитета на "Северен поток" и изрази убеденост, че южната тръба "напълно ще премахне всички транзитни рискове в Украйна".

По думите на Милер "Южен поток" вече се строи по дъното на Черно море, в България и в Сърбия, а ако се съди по вчерашните преговори с унгарския премиер Виктор Орбан, изграждането на участъка в Унгария ще се извърши в определените от проекта срокове.

"Най-важното е, че тръбопроводът се строи. И ние нямаме никакви проблеми със строителството на газопровода", констатира той. "Що се отнася до морската част по дъното на Черно море, що се отнася до България, ние вече строим в България, това важи и за Сърбия", каза Милер.

По адрес на Украйна Милер потвърди, че през юни тя ще получи толкова газ, колкото е предплатила, а през руско-украинската граница ще бъдат подадени такива количества газ, каквито Украйна ще трябва да транзитира до Европа. Милер отхвърли твърденията на украински представители, че промените в цените на руския газ се дължат на смяната на властта в Киев. Шефът на "Газпром" декларира, че руската страна работи с украинските си партньори вече пет години по газов договор, в който не са внасяни никакви промени. Той припомни, че Украйна все още дължи три и половина милиарда долара за доставен руски газ.

Милер отбеляза, че доставките на руски природен газ за европейския пазар надвишават 30 на сто от потреблението в Европа, че износът на суровината продължава да се увеличава и че Европа няма алтернатива за руския природен газ. Шефът на "Газпром" посочи, че през миналото и първото тримесечие на тази година доставките на газ за Европа от Алжир, Катар, Нигерия, Великобритания, Холандия и Норвегия са намалели, докато "Газпром" си е извоювал репутацията на надежден доставчик за Европа, който винаги в срок и в пълен обем изпълнява задълженията си.

Милер заяви също, че не се опасява от евентуално налагане на западни санкции срещу него и оглавяваната от него компания и че проектът за договор с Китай за газови доставки е почти готов и клаузите в него са приемливи за Русия.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***, пак ще кажа и с това ще да свърша. 1875 П.Р. Славейков
147
8
 
32
 
! Отговори
Бай Хой... преди 9 години
Не сме народ, не сме народ, а ***, хора, дето нищо не щат да вършат. Всичко тежко, всичко мъчно е за нас! "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас. И не знаем, не можеме, не щеме да работим за себе си със време. Само знаем и можеме, и щеме един други злобно да се ядеме... Помежду си лихи, буйни, топорни, пред други сме тихи, мирни, покорни... Все нас тъпчат кой отдето завърне, щот сме туткун, щото не сме кадърни... Всякой вика "Яман ни е нам хала!" - а всякому мерамът
146
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така яко кяри а ние яко губим...Да, вие, американската агентура губи яко. Беларус получава газ на четири пъти по-ниска цена от България - заради американските военни бази. Но скоро наивният ганьовец ще прогледне и измете чуждите ***...
145
11
 
32
 
! Отговори
до 176 преди 9 години
ами пич,наистина не разбираш.газпром предплаща по строежа по изкуствено завишени тройно з сметки ,после си ги удържа от транзитните такси.така яко кяри а ние яко губим
144
10
 
34
 
! Отговори
радо преди 9 години
цената на тръбопровода през австрия е 2 млн евро за км, през бг е 7 млн.действителната цена в бг е 30%, другото са корупционни пари които ние ще плащаме заедно с най скъпата газ. 504 км през територията на бг умножени по 5 млн или 2.5 милиарда евро от джобовете на българския народ за руските олигарси и българските им продажни агенти. отделно скъпата газ
143
12
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В предизборните фантасмагории на БСП се хвърля с усмивка и пълна убеденост руската страна. Какво ли още ни чака през тази последна седмица. Май ще трябва да изключим телевизорите и компютрите, за да не ни тровят нервната система. Нека си манипулират. Нека си изнасят празничните програми. Нека си провеждат боксовите срещи. Нека прегракват от крясъци и може да имаме късмет за малко тишина в предизборния ден. Пък и превратът този път ще ни се размине. Поумняхме. По-добре късно, отколкото никога.:)
142
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам,питай турците как са им прокарали "Голубой поток".
141
8
 
33
 
! Отговори
DO 176 преди 9 години
KADE SHTE OTIDE KONDEZA?V LOPATKITE NA KOMPRESORITE?AVARIRAT VEDNAGA!
140
8
 
33
 
! Отговори
DO176 преди 9 години
TI GO DOKARA I POCHNA DA GO PRODAVSH!TI VARIL LI SI RAKIA BE CHOVEK!
139
25
 
41
 
! Отговори
Евроинтегратор преди 9 години
България има нужда от диверсификация на евнергийните източници, а не от Южен Поток. Милер грешно си е направил сметката - България никога няма да участва в Южен Поток, защото нашите комисари в Брюксел няма да позволят това -Южен Поток е незаконен според законите на ЕС. Вместо това нашите американски братя от Шеврон ще ни разработят шистовия газ и хем ще ни го продават евтино на нас, хем ще ще снабдяват ЕС с шистов газ от България - и за двете страни е изгодно а не като заробващия Южен Поток.
138
9
 
34
 
! Отговори
АМБ преди 9 години
Пичове аз едно не мога да разбера.Как така 3 страни искат да ползват тръбата за транспортиране на газ?Доколкото знам Газпром дава мангизите. Демек си правите къща със собственни средства и идва комшията и ти казва...абе пич аз ще живея на 1 етаж да речем.Как става това? Без да дадат и цент и искат да получат на готово.Е то си има начин...плаща се такса за транзитиране,но каква ще бъде тогава цената?
137
8
 
33
 
! Отговори
DOanonimen преди 9 години
ti ne chetesh li che tova tehnologicheski e nevazmojno?
136
18
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕдинствените, които имат интерес тръбата да не се строи тръбата са янките. ------с това вече ме утрепа, какъв им е интереса на янките ?
135
8
 
33
 
! Отговори
do 171 преди 9 години
I 1000 km raztoianie.
134
8
 
33
 
! Отговори
ODIT преди 9 години
SERPENTINATA NA KAZANKATA ZA RAKIA E POTOPENA VAV VODA ,NALI I IZKARVA KONDEZ[RAKIA]NA IZHOD!AKO NIAMA OHLADITEL SHTE IZLIZA T ALKOHOLNI PARI TOEST GAZTOVA E PRINTSIPA I NA GAZOPROVODA!TEMPERATURA NA DANOTO 3 GR.V TRABATA NAD 300GR I 350 ATMOSFERI NALIAGANE!I KVO PRAVIM SEGA?????
133
8
 
33
 
! Отговори
ODIT преди 9 години
PO SUSHA MOJE NO NE I PO DANOTO NA CHERNO MORE!
132
19
 
43
 
! Отговори
Демократ, нема страх преди 9 години
До НАТО и ЕС ...Като стигне България,си я наврете отзад...в противен случай духът на бай Сталин ще ви го отпери - и отзад, и отпред!
131
31
 
41
 
! Отговори
55 преди 9 години
Като стигне България,си я наврете отзад !!! Това няма да ни оправи енергийното дередже !!
130
15
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българските *** също ще бъдат допуснати до тръбата на Южен Поток.Там ще могат да продават газта,която ще изпикаят от ярост.
129
12
 
56
 
! Отговори
дядо преди 9 години
@166-бреййй ти знаеш какво мисли Брюксел ттцтцтцт Брюксел мушмороко му дреме за теб,а Австрия и Унгария вече работят по проекта,ако не мине през нас,ще мине през Румъния,но понеже те не са такива ценители на "дами с бради" ще си ползват по-евтин газ и ще си цоцат такси,а ти ще се запознаеш лично с Любо Пенев да ти обясни за супата!