ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"

Резултатите от нея ще определят следващи мерки
Обновена: 19 май 2014 20:16 | 19 май 2014 17:47, Веселина Йорданова
193
ЕК с "пилотна" процедура спрямо България за "Южен поток"
Снимка: архив, БулФото

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Още по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още по темата: Южен потокенергетика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
3
 
! Отговори
:) преди 9 години
През новата студена война, ние отново сме в Източния Блок. Спосибо БСП. Явно Кремъл диктува.
38
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Подкрепям 43 и 44 както за ЕРП, така и за Дънди Прешъс - огномни оядени кърлежи с българска кръв. Трябва да ги накараме да повръщат.
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GOLEMI GLUPOSTI PISHETE USA FENOVETE IUJEN POTOK E DOBRO ZA BYLGARIQ I ZA VSICHKI STRANI OT REGIONA,TAQ GAZ Q 4AKAT OT BALKANITE DO VIENA,DOBRA ALTERNATIVAE I ZA ES,SEVEREN POTOK SAMO NE GI OPRAVQ,AMA NALI USA ISKA EMBARGO I VIE TUK SI PISHETE GLUPOSTITE,AMI NEKA USA VI DOKARA GAZ I BENZIN V APTEKARSKI SHISHETA,A I ZASHTO SI VYOBRAZQVATE SHE USA STE DADE PO EVTINO ,LUDI STE TOVA E TO,TIQ PETRODOLARI SA NAPRAVENI OT BALYCI KATO VAS AI SIKTIR ,
36
2
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Единственото полезно нещо за което се сещам свързано с Брюксел е брюкселското зеле, за останалото могат да дават акъли на дедовия. България трябва да се ръководи от собствените си национални интереси, а те са ЗА "Южен поток" и ПРОТИВ енерго-***. Вече много хора много пъти са обяснявали от ясно по-ясно защо това е добро за България.
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Усещам, че ако решим някой ден да секнем лапачката и на Дънди Прешъс, *** от Брюксел ще стартират процедури срещу нас, както за ЕРП-тата. Явно е незаконно да спреш доенето и стригането на народа си.
34
7
 
6
 
! Отговори
ГГ преди 9 години
Прочете цялото ми мнение!!!! 1. ЕРП-тата и тяхната приватизация бяха подготвение по времето на ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ - БСП, ДПС И НДСВ. 2. Защо да НЕ МОЖЕ да тече БЪЛГАРСКИ ГАЗ през ЮЖЕН ПОТОК, а само РУСКИ ???3. цЕЛТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ на енергииния сектор, не толкова въздаване на ПРАВОСЪДИЕ на ОНЕПРАВДАНИТЕ БЪЛГАРИ !!! Така, колкото по-слаб е енергиният ни сектор, по-зависими сме от Русия, а ЕС в близките 10 години иска да стане независим от руския ГАЗ. ЗАТОВА Е ВСИЧКО !!
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига бе хамерикански маймунеци нека US си плати дълговете и тогава да ни учи от къде да си купуваме газ или мас
32
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама на мене не ми пука за мнението на ЕС относно Южен поток и ЕРП-тата. Брюкселските чиновници сигурно са били против и антимонополните протести у нас.
31
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 35 ЕК е още седмица а след това ще видим, а колкото до хамериканските *** тук ще ви шушна че Путин лети утре до Китай и не си мисли чи ще разглежда китайската стена.
30
11
 
7
 
! Отговори
Целия Филм преди 9 години
До ЕСюжен поток е собственост на газпром и баесеф, сега и омв искат дял просто. Просто америка ако не ги спре тези *** меркел и путин ще направят като хитлер и сталин. ще скапят цяла европа и ще искат да я делнат пак. А франция и британия си мислят пак като тогава че или ше се размине или ше намажат нещо-***.
29
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До иван Браво. ... Това което си написал мисля че го чувстваме и виждаме всички българи.
28
4
 
2
 
! Отговори
ибентромалоумнолотов преди 9 години
До riddleщот зад южен поток освен газпром стоят и BASF...не мисли че *** си заиграва коня сам. Както преди 70 години хитлер със сталин, така и сега адолфа меркел с лилипута от ленинград се опитват да играят сечено на цяла европа. Виж, че германия събра парите на цялата еврозона.
27
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия 3ти пакет на практика е чисто и просто византийски начин за отблъскване на Газпром (да благодарим на *** комисари от ЕНП).Дали ще стане "Южен поток или не вече е без значение, Русия си намери куповач и спокойно може да ни отсвири, вярно е доставките за Китай ще са 40млд куб.м. на година което е 1/3 от европейските доставки.Също така е вярно че китайските доставки могат да се утроят за много кратко време и ако ЕС си мисли че наказва Русия греши.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сегa ЕК ще посъветвa " нaшите" руски *** дa си нaлягaт нa пaрцaлките и дa не вървят по aкълa нa Путин! Ще ги посъветвaт и пилотирaт в преговорите, a кaлмикa Милер отново ще " убеди" руските облъчени тв. другaри, че " южен покот" щял дa " мине" някъде нa юг.., мнооого нa юг към Сирия мухaхaхa
25
4
 
7
 
! Отговори
ЕС преди 9 години
Вижте сега, не може така, подобни проекти са запазени само за държави като Германия, Южен поток не се вписва в плановете ни за бъдещото ***-ислямско гето на съюза- България.
24
5
 
5
 
! Отговори
riddle преди 9 години
Аз се чудя,защо европейската комисия не започне процедура спрямо нашите политици от 2007 година насам.Винаги тази въпросна комисия се изказва в наш ущърб.Нека да дойдат и да дадат насоки на нашите управляващи как живота на хората да се подобри,как да се справим с демографската криза и безработицата.Само дават мнение за неща,от които евентуално може да имаме някаква полза.Аз се чудя,кога приоритет на ЕС ще стане благосъстоянието на всички страни в него,а не само на някой "богопомазани".
23
12
 
9
 
! Отговори
ванюгрозни до путкин преди 9 години
И да не забравяме че газта за шжен поток НЕ Е руска а казахстанска и блядистанците затова искат монопол на тръбата, да извиват ръце и над собственика на газта и на купувачите. Абе *** крадливи москоски...Всеки с две капки здрав разум знае че няма да доживеят да празнуват 500 години от създаването на смешната си бивша империя. Няма да ги има просто-китайци ще живеят там до 20 години. даже спомена за пияни *** и евтини *** ще е изчезнал.
22
6
 
13
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Южен поток е спасение за ЕС от постоянните кражби и изнудвания на Украйна,затова САЩ вдигат толкова шум!
21
7
 
11
 
! Отговори
Виктория Нуланд преди 9 години
Едно пилотно f_ck the EU от мен.
20
9
 
4
 
! Отговори
бсп/ aтъкa- юруш преди 9 години
тaвaрищ цaрь бaтушкa путин, мьй лгaли, крaли и болтaли, но...ЕК НAС сновa сбили и прии..ли!