България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС

Орешарски се срещна с Юнкер в Брюксел
Обновена: 17 юли 2014 09:46 | 16 юли 2014 21:49, Елка Василева
201
България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС
Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по  външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

Орешарски посочи, че предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства. „Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен  представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство“, каза Орешарски.

Още по темата

„Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства“, уточни премиерът.

В отговор на въпрос той поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи. „Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто“, заяви Орешарски.

„По-логично е редовно правителство да направи номинацията. Доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно, ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво“, коментира премиерът.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят Орешарски.

По-рано днес Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата  са коментирали приоритетите, представени вчера от Юнкер и са разговаряли по въпросите от дневния ред на днешния Европейския съвет.

По повод тази среща Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георгиева е добра икономистка, но ще се провали в сигурността.
84
4
 
11
 
! Отговори
ГРУДИ ж преди 9 години
А оставка кога?Кога бе?***-ХАЙ-ТЕ-СЕ-БЕ!!!!!
83
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Край с България,сега вече тотално ще се напълним с имигранти.За да търпим всичко това значи нищо не става от нас.Ние сме срам за Ботев и Левски.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гробарете, радвате се предварително и да не ви секне радоста, че преди малко ми звънна дедко ми Сорос и вика да направя така и така, демек да дам, та да ми дадът. Да ама не, треснах му телефона и си лягам с елфите( двете ми секретарки от банката) ТАКА, ЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ ДРАГИ МИ КЛИЕНТИ ОТ ГЕРБ, ОЩЕ НИЩО НЕ СЕ ЗНАЕ!п.п. Аз пари за цървулани не давам, а вие си я предлагайте!
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До well doneКой тва - Маджо ли, дето станишев му купи мотора? Или Таки и Къро, който лежа в затвора заедно с Доган?
80
1
 
13
 
! Отговори
well done преди 9 години
Да, начело на външните работи на ЕС ще е протежето на наркотрафикант 1 на Балканите. Ми що да не - то и наркотрафика има нещо общо с външните работи, нали е вид международна търговия все пак ...
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТА Наистина си психично болен, пич!
78
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това правителство е толкова ляво,колкото бойко е десен. Правителството бе правителство на една мутролигархична група,а сега тая група без избори малко смени състава си- вместо изпадналите в делириум тременс станишковци влезе групата на мутролигархата от Правец и Банки. Затова и Сталинка е първо предложение.
77
2
 
6
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До СТРАНДЖАТА Кой знае какъв селски *** си ти,че само кусури намираш ***!
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталин/ка/ - срещу Русия,този филм ще бъде много интересен,ако се прожектира!
75
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прегръдката на Доганя, да не задуши и Б.Б.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука Орешарски разочарова! Нашата няма абсолютно никакъв опит, никога не е правила политика, за външна политика пък изобщо да не говорим. От профанщина и грешна шуробаджанащина да я предлагат не е правилно. Италианката Фредерика Могерини е къде по-квалифицирана и с класи над нашата за тази работа - външна министърка е на Италия и е влиятелните политичка с опит от 20 години. Дано ЕС да прояви разум и избере Могерини! Неолиберали като нашата в ЕС бол.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже в САЩ не вярват, че човекът е причина за климатичните промени, Господ наказва американците с урагани, тайфуни и торнада. А как наказва Господ останалите страни? Изпраща им американци.
72
0
 
6
 
! Отговори
jan преди 9 години
До Анонимен 128Наред ли си? Отивай на доктор. Аман от загубеняци.Какво те топли тебе, че някаква чиновничка си пълни джоба и е забравила къде е България. Сеща се само когато трябва да размаха назидателно пръст съгласно европейските директиви.
71
0
 
7
 
! Отговори
СТАЛИН-ка преди 9 години
Кристалина търкала студентска скамейка с Костов, Луджев, Инджова и проф. Георгиев Номинираната вчера от Бойко Борисов за български евро комисар Кристалина Георгиева била състудентка на Иван Костов, Ренета Инджова, Димитър Луджев. Това разкри пред Фокус ректорът на УНСС проф. Борисолав Георгиев, който също бил неин състудент. Бяха елитен випуск, учеха специалност Политическа икономика, разказва икономистът. Тя на практика е обиколила света, десетина години живя в Москва, защото отговаряше от Световната банка за Русия. . Отговаряше за Русия, след това отговаряше за Азия, Китай, Т
70
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АЩО И НА КАКВО СЕ СМЕЯТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,ВИСШАТА ПОЛИТИЧЕСКА БОЛГАРСКА *** ПО СНИМКИТЕ?? КОЕ Е ВЕСЕЛОТО,СМЕШНОТО,ХУБАВОТО,ЧУДЕСНОТО ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ СТЕ ВИСША БОЛГАРСКА АКТУАЛНА ПАСМИНА,А ПОРАДИ ВАС И ВАШЕТО КРАКОВОДЕНЕ И ГЪЗОВОДЕНЕ ВЪРВИ ЕДИН ГЕНОЦИД В БОЛГАРИЯТА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ?? КАКЪВ Е ТОЯ КЕФ И РАДОСТ- ПРИ ДВА МИЛИОНА БЪЛГАРСКО ЧОВЕКА,ИЗБЯГАЛИ И ПРОГОНЕНИ ОТ СОБСТВЕНАТА ИМ ДЪРЖАВА,ПРОГОНЕНИ ОТ ВАС И ПОРАДИ ВАС?! ПОЛОВИНАТА РАБОТОСПОСОБНО НАСЕЛЕНИЕ,И ТО ПО-ЧИТАВАТА И ПО-РАБОТНА ПОЛАВИНА! КЕФ..УСМИВКИ?? КАТАСТРОФАЛНА ДЕМОГРАФИЯ,БИЯТ СЕ И АФРИКАНСКИТЕ СТРАНИ,СМЪРТНОСТ НОМЕР ЕДНО В ЕВРОПА,ЧЕ И В С
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, хак да ви е коалицията с ДПС! ИБРИЦИИИИИ!
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако я изберат, значи американците си имат външен министър на ЕС!
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тва дъртите комунисти дялан камък бре.. за келепира и конгресмени в САЩ ще набутат м***мицата им ..
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всяка номинация за еврокомисар ще е лоша, защото е нелегитимна. Това заяви от Страсбург лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. Каквото и да предложи Орешарски като номинация - Кристалина Георгиева или Станишев, всички ще скочим срещу него. Кому беше нужно да се разиграва този фарс? С днешна дата коалицията между ДПС и Бойко Борисов работи перфектно защото при всяко положение печели Борисов. Ако издигнат номинацията на Вигенин Борисов излиза и казва: Ето, видяхте, комунистите си избраха и този пост. Дайте да гласуваме за нещо дясно, а консерваторите сме по-десни от него, посоч