България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС

Орешарски се срещна с Юнкер в Брюксел
Обновена: 17 юли 2014 09:46 | 16 юли 2014 21:49, Елка Василева
201
България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС
Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по  външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

Орешарски посочи, че предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства. „Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен  представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство“, каза Орешарски.

Още по темата

„Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства“, уточни премиерът.

В отговор на въпрос той поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи. „Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто“, заяви Орешарски.

„По-логично е редовно правителство да направи номинацията. Доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно, ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво“, коментира премиерът.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят Орешарски.

По-рано днес Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата  са коментирали приоритетите, представени вчера от Юнкер и са разговаряли по въпросите от дневния ред на днешния Европейския съвет.

По повод тази среща Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срамна кандидатура.Срамувам се за България!!!
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам само да уточня, че отношенията ЕС-Русия са обтегнати заради УСА. А не заради друго. С избора на една от двете, Гейропата ще покаже разбира ли, васал ли е или има твърде мноо компромати...пардон....разузнавателни данни за евро "лидерите"...:-) А е добре да се види позицията на италианката---пълна подкрепа за Южен поток---беспорно важен проект за Италия. А за нас е важно да слушкаме хамериканците.
63
1
 
6
 
! Отговори
Смело напред преди 9 години
Е хайде де, да видим как Европа ще гръмне, ако еврочиновниците на Юнкер изберат стрина Кристалина а.к.а Сталинка да отговаря за външните работи. Дали няма да се разчуе, че неин патрон в България е не друг а капо ди тути капи на Балканския наркотрафик? Направо си представям как особено британските медии ще раздухат коя точно е стрина Кристалина в резултат на което на Юнкер може много бързо да му изстине и без това спорното местенце. Успех, успех!
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Орешарски ! Така се прави в името на България.
61
1
 
7
 
! Отговори
СТАЛИН преди 9 години
Ах, много се радвам - ще ви стане еврокомисар селянката, дето е кръстена на мен! И сега ли някой ще ми възрази, че ГЕРБ и БСП не са едно и също?
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май форумните "аналлизатори" не са разбрали, че властта се е сменила. Вече управлява двойката ДПС-ГЕРБ, а "експертното" правителство изпълнява новите повели. Нали е "експертно". И в случая с КТБ и кандидатурата на Сталинка се реализират исканията на новото управляващо мнозинство. Само дето на бате бойко му е мъчно че вече не може да казва "аз". За сметка на това се успокои,че пари ще получи достатъчно от КТБ.
59
1
 
4
 
! Отговори
офицер преди 9 години
До СТРАНДЖАТА Ти нали си от нашите червени трътки,ко са прайш? Или ти прай кеф да ти е разпран г*а!
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз предлагам за ЕВРОКОМИСАР Боко Бянкянския ***.И езици знае, и е скрозен, и от банки разбира.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Федерика Моргини превъзхожда в пити тази селска недоучила лелка Кристалина, протеже на световното еврейско-масонско лоби.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се казвах Сталинка бих се срамувала да се нарека демократ.Нищо лично - говорех по принцип.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно е, че оскотялото и озверяло население на Мутростан не може да взима адекватни решение, касаещи бъдещето си.
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много пъти съм се срамувал, че съм българин, но след тази номинация ме е и гнус, че имам сънародници дето подкрепят една бивша комунистка за някаква си в ЕС! НЯМА БИВШИ *** И БИВШИ КОМУНИСТИ!
53
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dimКорекция - скандинавците са го направили. Ама не с *** на съветски ***, ами с работа, образование, нулева корупция и съответно равен старт за всеки имащ желание да започне бизнес. Тука а си решил да започнеш бизнес а са те съсипали от рушвети, и точно да се уредиш документално, тези дето си им платил идват лично на проверка, скъсват те от глоби и каквото си имал е отишло в джоба на станишев и доган.
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
?!? доказала се в какво? че е евро комисар? е тя и Кунева беше...
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си гледам минусите на пост 30, виждам, че сме на Орландовци....Всичкото комундер се е вдигнал от гроба и ми бие минуси дето обиждам и отхвърлям другарката сталинка....Лелееее...
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка не е комустка бе - тя се деполитизира, подобно на съпартиеца си Боко Тиквата.Сега двамата нямат нищо общо с майкаси БКП - сега са върли ГЕРБерасти-***....
49
3
 
1
 
! Отговори
dim преди 9 години
жалко е че тук не пишат истински комунисти,тука пишат някакви измислинни червени червеи които не знаят какво е комунизъм,комунизма ще го направят по скоро шведи норвежчи и финландци,от колкото руснаци с техните олигарси,истинските комунисти умряха сега хиените са на ред,
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски започва да си урежда бъдещето - ще прескочи Станишев и ДПС и ще номинира въпреки тях Кристалина, ще я идтъргува с ГЕРБ да не го закачат и съдят
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски просто си връзва гащите и изтъргува Кристалина с ГЕРБ - да не го закачат и съдят като дойдат на власст
46
1
 
4
 
! Отговори
Спри преди 9 години
България преиграва с етнически чуждици без европейски корени. Не дадените не ги давайте и в ЕС.