ЕК е готова да обсъжда с Русия Южен поток във всеки момент

„Ако се поиска изключение от еврозаконодателството, ще се разгледа“
Обновена: 22 сеп 2014 16:30 | 22 сеп 2014 16:30,
251
ЕК е готова да обсъжда с Русия Южен поток във всеки момент
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта "Южен поток" във всеки момент, включително и на предстоящата в края на седмицата тристранна среща между представители на Брюксел, Киев и Москва, съобщи БНР.

Тристранната среща в петък в Берлин ще бъде посветена главно на търсене на решение на газовия спор между Русия и Украйна, уточни говорителката на комисар Гюнтер Йотингер – Марлене Холцнер, но добави, че ако руската страна постави въпроса за "Южен поток", няма проблем той също да бъде обсъден.

Още по темата

Винаги сме били отворени за дискусии за "Южен поток" и по въпроса дали инициаторите ще поискат за него изключение от европейското законодателство – ако това стане, ние ще разгледаме това искане, заяви Холцнер.

Що се отнася до информациите, че Еврокомисията е прекратила разследването срещу "Газпром", днес те бяха опровергани с уточнението, че са прекратени само разговорите с Русия за постигане на споразумение.

Тези разговори, които са част от процедурата в подобни случаи, не са дали резултат, затова са били преустановени, но самото разследване продължава. То започна преди две години заради съмнения, че руският газов гигант затруднява конкуренцията, пречи на разнообразяването на доставките, сегментира пазара и формира несправедливо цените в Централна и Източна Европа. Общо 8 страни, сред които и България, са обект на проверките от страна на Еврокомисията. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
29
 
! Отговори
Nox преди 9 години
"ЕК е готова да обсъжда с Русия Южен поток"Еврогейската комисия не би трябвало да взима каквото и да е било отношение по пректа Южен Поток (камо ли пък да нахалсва работните места по проекта да отидат за чужди фирми, а не за нас българите), защото договореностите са били приключени ПРЕДИ България да влезне в Еврогейския Съюз.Европа по най-нагъл и подъл начин пренебрегва международното право, за да обслужва интересите на САЩ, за което много скоро ще й се върне, но всичко това ще в наш ущърб..
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 92Ако Путин спре кранчето, за него ще е дребно неудобство, защото няма да получи едни 300 млрд. Но за Европа ще е катастрофа!--------------------Evropa vnasia 25% ot neobhodimia gas ot rusia, ne znam za kakvi "katastrofi" govorish. Shte se nameriat drugi dostavchici, ne boi sa
66
0
 
27
 
! Отговори
Az преди 9 години
Уж сме в Евросъюза, а винаги сме от страната на булката.Няма ли един път и за нас да има някаква полза, а само загуби????Ама така е , като нашите гейове се събраха с другите какво друго да очакваш........
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шистов газ от Автралия през центъра на земята - отинерцията на въртенето на земното кълбо, природният газ ще идва концентриран.За улеснение него ще го изкупуват американски фирми на концесия и ще го предлагат изгодно на индианците.
64
1
 
28
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Защо ЕК не пищеше за северен поток? Или за син поток? Намирисва на двойни стандарти, особено щом източна Европа ще има Някаква ПОЛЗА..
63
2
 
14
 
! Отговори
муспи преди 9 години
ЕК няма нищо против Южния поток, само да не се строи в България. Обясняват го по еврейски - защото българското правителство не го иска.
62
3
 
2
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До доктор ЗоргеОбзалагам се, че няма да познаеш.
61
2
 
18
 
! Отговори
Ичо преди 9 години
Както и да го гледаме, в общи линии можем само да загубим ако единствени от 10 държави не участваме в Южен поток...
60
2
 
12
 
! Отговори
Вале преди 9 години
Основните притеснения в страната и в ЕС са разделяне на собствеността между доставчика на газ и оператора на енергийната инфраструктура; достъпът до газопровода на други оператори; и тарифите (цената). Тези притеснения бяха умно използвани от политическите противници на проекта в техните политически кампании.
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мухи.....
58
2
 
19
 
! Отговори
Леново преди 9 години
Големите компании от всички големи държави и Русия, и Германия , и Англия винаги играят заедно в такива огромни и доходоносни проекти. Няма как иначе да контролират толкова важни процеси. България само би загубила ако не участва, защото веднага маршрутът ще бъде изменен, така че проекта да се осъществи.
57
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ama като ви чета простотиите имам чувството че вие сте инвеститорите....
56
3
 
20
 
! Отговори
Леново преди 9 години
Това е алтернативен маршрут изключително нужен на България и региона. Икономическите ползи биха били големи от където и да го погледнеш. 5000 работни места, осигурени от хората агажирани по строителството му са голям позитив във времена на криза и безработца. Големите компании от всички големи държави и Русия, и Германия , и Англия винаги играят заедно в такива огромни и доходоносни проекти. Няма как иначе да контролират толкова важни процеси.
55
2
 
20
 
! Отговори
Леново преди 9 години
Стойността на проекта е 7,4 млрд. евро. Акционери в Nord Stream AG, която реализира проекта, са Газпром с 51%, по 20% имат немските E.On и BASF, а холандската Gasunie има дял от 9%.За информация Финансиращите институции за проекта Южен Поток са почти същите- Газпром АД, Credit Agricole Corporate, Investment Bank (France), ING Bank N.V. London Branch и общият финансов консултант по проекта - RPFB Project Finance Ltd (Russia). Датчаните и гераманците са ***, че са го построили? Едва ли! Тов
54
2
 
18
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
До ШопЯвно не си в час, в прав текст го казаха, че не желаят Русия да заобиколи Украйна. Ето защо Украйна участва в преговорите, а България *** мухите.
53
0
 
18
 
! Отговори
ЩЕ СТАНЕ преди 9 години
Бизнесът се интересува Южен поток да стане и той ще стане.Може политиците да си чешат езицити,но това си е бизнес и той си върви.Не може да се разчита само на Украйна за газопренасянето,тъй като се видя какво става.И Набуко,ако може и той да стане,стига да има таз за него.Колкото повече тръби минат през разградения ни двор/за съжаление/,толкова по добре.И Белене трябва са стане,и 7-ми реактор ако може,щом имаме пари да плащаме многократно по скъп ток за перки,фотоволтаици и ТЕЦ-ове,значи може.
52
0
 
17
 
! Отговори
Леново преди 9 години
Южен Поток е международно финансиран проект с голямо значение за региона. Северен поток е пример колко ефективен е този начин за пренос на газ, а там акционери са и германци и Газпром - Северен поток Nord Stream е газопровод дълъг 1223 км, който трябва да бъде изграден по дъното на Балтийско море, транспортиращ газ от Русия до Германия (свързвайки руския град Виборг с германския Грайфсвалд). Целеви пазари за доставки на руски газ чрез "Северен поток", освен Германия, са Холандия, Франция, Дания
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая изпаднала в криза Гърция разбираш ли!!!
50
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само ние май май ще се прецакаме да се строим Южен Поток. Гърция ще влезе вместо нас...
49
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анонимен 66: В грешка си, в политическите среди това означава клякане на ЕС пред Русия с изрази позволяващи им да запазят някакво привидно себеуважение и достойнство. Не е Русия тази която се пъчеше и правеше проблеми за ЮП , а ЕС, и сега не Русия променя меннието си, а гейовете от ЕС :)) така че, това е типично клякване,меко казано.....