?315 млрд. няма да паднат от небето, ще привлечем капитал

Юнкер представи плана си за милиарди инвестиции в ЕС
Обновена: 26 ное 2014 14:17 | 26 ное 2014 11:13, Елка Василева
32
?315 млрд. няма да паднат от небето, ще привлечем капитал
Жан-Клод Юнкер. Снимка: Reuters

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер представи пред Европейския парламент в Страсбург плановете си за осигуряване на над 300 милиарда евро инвестиции, насочени към създаване на работни места, растеж и инвестиции в ЕС.

Средствата няма да паднат от небето, няма да печатаме пари, а ще привлечем капитал, поясни той. Юнкер уточни, че намерението е инвестициите, свързани с този план, да не бъдат отчитани при изчисляването на държавния дълг.

Днес създаваме нова архитектура за осъществяване на нашата идея - капацитет за нови инвестиции. Създаваме нов европейски фонд за стратегически инвестиции със средства от бюджета на ЕС, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и държавните бюджети. Не преместваме пари, искаме да оптимизираме въздействието от използването на средствата. Създаваме програма за техническа помощ и инвестиции в проекти, свързани с растежа, посочи председателят на ЕК.

Той добави, че политиците няма да избират проектите, защото това е работа на специалистите. Необходима е комисия за инвестициите, която да оценява ползите от съответните проекти.

Ще създадем пътна карта за привличането на инвеститори, добави Юнкер.

След месец ще бъде Коледа, но за Вас Коледа ще бъде по-рано, защото дойдох да изпълня своето обещание, обърна се той към евродепутатите. Днес Европа обръща страница в историята си след години на реформи. Необходимо е да изпратим послание, че Европа е отново на сцената и възнамерява да инвестира в бъдещето.
Трябват реформи, необходимо е преструктуриране на социалния пазар и да се възстанови доверието в обществените финанси, заяви Юнкер.

Той отбеляза, че нивата на инвестициите в ЕС са под 70 милиарда евро и определи това като "дъното от началото досега".

Липсва доверие на инвеститорите в ЕС, коментира председателят на ЕК. Въпреки че има средства в корпоративните сметки, те остават неизползвани.

Обществените средства не достигат, задлъжняването е 60-90 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), обществените разходи са близо 50 процента от БВП на ЕС. Необходимо е обществените средства да бъдат използвани интелигентно, за да бъдат в услуга на хората, а не на дълга, посочи Юнкер.

Имаме нужда от свежи пари, но и от ново начало и инвестиции, от нещо повече от дългове. ЕС трябва да привлече частния капитал, без да се трупат повече дългове, защото нашите деца и внуци ще трябва да ги плащат, заяви Юнкер.

Ако държавите от ЕС прехвърлят средства от фондовете, няма да го вземаме предвид при изчисляването на дълговете. Новите инвестиции не трябва да бъдат свързани с допълнителна бюрокрация и политически интереси, посочи председателят на ЕК.

Той посочи, че общо 630 милиарда евро ще бъдат освободени от структурните и инвенстиционните фондове. Средствата, които представяме днес, надграждат средствата, предоставяни от Европейската централна банка (ЕЦБ), която е прехвърлила 180 млрд. евро към реалната икономика, каза председателят на ЕК.

Юнкер призова държавите от ЕС да подкрепят инвестициите в околната среда. По неговите думи средствата трябва да бъдат от полза за децата - за нови класни стаи; в болниците да се ползва ново оборудване; хибридните автомобили да могат да бъдат зареждани на пътя; да бъдат насърчени предприятия от технологичния процес; за енергийно ефективни иновации; за увеличаване на дела на възобновяемата енергия; за модернизиране на инфраструктурата; за подобряване преработката на отпадъците; за повече широколентови връзки към интернет; за обществените услуги.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
ddd преди 9 години
Bravo ! Imame nujda ot takiva deistviq. Smelo napred g-n Iunker, Evropa e s vas :)
17
0
 
1
 
! Отговори
Mehmed преди 9 години
Az ne razbiram nishto ot vashite komentari.Junker prevarna Luxemburg v nai bogatata darjava v Evropa i te zatova zapochnaha da go pluyat .Tozi chovek e dokazal se profesionalist i vmesto da cheta tuk kak moje balgaria da se vazpolzva ot tezi 315 mld evro az cheta tuk gluposti kak Rusia e bila nai velikata darjava i t.n .Abe horo opomnete se vie ne ste v savetskia sajuz il kak to e kazal Paisii -O nerazumni jurode zashto se sramish da se narechesh balgarin.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами нова страница.За мен това е края на книгата.Тотален провал за човечеството.Всичко опира до пари, пари, пари, пари.Някой има дал на втори,той взел от трети.Обаче ще ги връща 70 години.Пълна измишльотина,обричаме се на векове застой(морален,научен)и по-лошо едни индивиди си мислят че управляват цялата планета,забравили са че най-вероятно тя ги е родила.И много лесно ще ги затрие ако същите не я изпреварят сами.И така ще продължим да се раждаме за да работим,докато не умрем,за да върнем парите.
15
0
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 9 години
Съжалявам, но не си руснак! Нито наполовина, нито на един микрон! Един ИСТИНСКИ руснак не говори така за своята страна. Истинските я обичат, помагат и да излезе от трудностите, НО НИКОГА НЕ Я ХУЛЯТ така, както правиш ти. Защото това е най-голямото им преимущество, ДОСТОЙНСТВОТО И РУСКИЯ ДУХ! То ги е спасявало до сега, то ще им помогне и за в бъдеще.а ТИ НЕ СИ НИЩО ДРУГО, ОСВЕН ПОДЛИЗУРКО И дребен недоумък.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този на снимката горе е международен престъпник и е обвинен в банкови машинации.
13
2
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Абе *** безмозъчен, ти мислиш ли, че българина е неграмотен, като американеца и не знае, какво става в Русия. Не пиши глупости на които никой не се връзва. Русия е велика държава и винаги ще бъде такава, а в Краваристан вече започна Майдана. Скоро САЩ ще се разпаднат на много държавици, както и ЕС.
12
0
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 9 години
Одисейчо, жалко за хубавото ти име. Не бъркай СССР с Русия. А колкото до 1 милион, сега ще видиш как ще се увеличи с толкова на континенталния шелф в Арктика. Да не говорим за 52 000 кв.км в охотско море през миналата година, признати за руски.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еврогейската *** е фалирала и се разпада. Само за рстежи говорят, а все повече летят към пропастта.
10
5
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Русия има природни богатства и нищо друго! Алкохолизиран народ, диктатор, олигархия и 150 млн роби! Най - големия кредитор на Русия е ЕС! Виж само какви кредити имат да изплащат Газпром и Роснефт към европейски банки, и после ми говори за силната Русия! Русия губи пазари, рублата се срива, цената на газта с срива! За мой ужас Русия отива на кино, заради некадърно управление! Аз не съм русофил, аз съм наполовина руснак, и за рзлика от вас, на мен наистина ми пука!
9
0
 
0
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Дай боже и Обама да ги ПОДПИШЕ, ЮДЕЙ омраэни!!! Весела Коледа!!!!
8
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Знаеш ли, мисля че има някаква историческа грешка. Няма значение какво ти е салдото от търговията ти, ако ти имаш и постоянно влизаш в нови дългове. Ако ти имаш един милион в банката, но си длъжен на кредитори 1,5 милиона, то ти си богат?Никакъв акъл нямате, а само повърхностно се плъзгате по видимостите.Още от началото на новата ера все я погребват, фалират, унищожават, убиват, затриват тази Русия,а тя както е била голяма, все или се увиличава или след всяко падане става по-силна. За ваш ужас!
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хехе ЕС нямала износ! Само Германия има 300 милиарда Евро външно търговско салдо за миналата година! Хора гледайте цифрите, ЕС е най - богатата държава! Скоро ще може да изнася много по лесно и в Северна Америка, с което ще дръпне още! Русофилите няма да спрат да лъжат и да манипулират, те са жертви на жестока пропаганда, от която само смъртта е изход! Сега са активизирани от пропагандния орган, заради наближаващия край на Путиновия режим! С темповете на инфлация в Русия до 1 год ще има фалит!
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Очевидно никой от хората пишещи тук, не е стъпвал никога в Европа! Европа има най - силната икономика, след тази на НАФТА!Северна Европа има огромен износ и стабилна икономика, южна Европа е във фалит заради безобразното управление на местните политици! Нормално е Европа и НаФТА да си сътрудничат, и да извличат взаимна полза, това е бизнес!Щеше да е много хубаво ако и Русия беше надживяла имперските амбиции на диктатора си, и се придържаше към западния свят! Сега Русия ще фалира, заради Путин!
5
1
 
8
 
! Отговори
ARHANGEL преди 9 години
Това е поредния измамник, който приказва за поредни измами. Целта е да се оправдае падането още на жизнения стандарт. Никъде не пише за възраждане на производството - реалното производство, което, кой знае защо, беше изнесено в Китай, Индия и къде ли не още. Само връщането към реалната икономика може да върне Европа в правия път. Само то може да накара хората да заработят, а не да обикалят по молове, да се напиват и друсат и да си сменят пола. За целта трябва да се отрежат сатанистите от САЩ
4
1
 
9
 
! Отговори
Да бе, да преди 9 години
Да, папата вчера беше прав, тази западнала европа е напълно склерозирала бабичка! Ще увеличават санкциите срещу Русия и същевременно ще разкриват работни места и увеличават инвестициите! Да сте чували нещо за дървено желязо? А *** им кой ще купува, ние? Ей тогава ще дръпне икономиката им!
3
1
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Не зная защо (зная естествено),но нашите медии повечето се занимават с изтичането на капитали от Русия (всека седмица ни информират колко са изтекли ), но за изтичането на към 200 милиарда за шест месец от ЕС -ни дума -дори и ссега в тази статия . Човек малко трябва да е информиран за да подразбере каков искат да кажат с тази статия на копи-пейса .
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господа Недоволни,Вие спокойно ,вежливо можете да напуснете Европеиския Съюз -като напуснете България:-На планетата ни има много страни в който Вашите желания ще бъдат Удовлетворени
1
2
 
2
 
! Отговори
ТОЯ МУ СЕ КЛАТИ преди 9 години
стола, задето е излъгал ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА за ОФШОРКАТА ЛИХТЕНЩАЙН