Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големите са Гърците евала нашата робска нация продължава да затъва
118
1
 
13
 
! Отговори
край преди 9 години
Да съгласен съм членството в ЕС досъсипа икономиката ни. Обаче как излизането от ЕС ще я възстанови не ми е ясно. В момента сме като ром на социални помощи от ЕС.
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако българите сме хитри и си изиграем правилно козовете, може да сучем мляко от 2 цицки! От ЕС и от Руската цицка, обаче трябва малко да лавираме, но твърдо предпочитам съюз с руснаците, отколкото с лицемерните и лъжливи гейове от ЕС!
116
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като ви чета и вече даже не ми е смешно. Какво направиха простите Гърци, ядоха пиха и сега си избраха един лъжец щото щял да ги оправи. Е то и ние така направихме ама оправихме ли се. На ЕС не им пука за Гърция, след 1г. ще си говорим пак като фалират съвсем. Те дотогава и Руснаците ще фалират щото са много хитри. АСамо се чудя защо децата ви все по европа и САЩ бягат а не в Русия, а тия където ходат в Гърция чистат *** или гледат баби. Румънците дръпнаха с ЕС а ние още за Тато и СССр милеем
115
0
 
4
 
! Отговори
147 преди 9 години
те и сега имат достъп чрез военна база в сирия
114
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-големите са Гърците евала нашата робска нация продължава да затъва
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не знам от какво се оплаква гърция,опростиха им 120 милиарда,в момента не плащат нищо по останалата главница и им намалиха лихвата до 2%. колко подаръци искат още
112
12
 
6
 
! Отговори
край преди 9 години
Тия дето са смели да искат България да излиза от ЕС - да обяснят на българите какво ще ядат след това и кой ще им купува матраците и китайските колелета дето ги сглобяваме. Защото българите са вън от междудържавното разделение на труда и всъщност от 20тина години не произвеждат нищо.
111
13
 
6
 
! Отговори
СС преди 9 години
До ЕС умираTака като гледам мухльото си само ти, Болен и оня заблуден *** Ципрас. :)
110
8
 
6
 
! Отговори
Антикомуняга преди 9 години
Гърция ще маха ол инклузив - е те тоя ще ги оправи хахахаха.Какво може да се очаква от един проС ***?
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Божо, хубаво ти е името, обаче не си чел достатъчно книжики моето момче. Сатанинските планове на САЩ и Европа, които не си разбрал досега но подкрепяш, само ще ти опозорят името - Божо.
108
7
 
23
 
! Отговори
ЕС умира преди 9 години
Като ви писах преди 1 седмица, че Гърция излиза от ЕС и отива към съюз Русия ми сложихте 10 минуса. Сега пак го повтарям, гърците са първите, които се махат от ЕС. И това е само началото! Вторите са Унгария, а след това и още много други държави. Швейцарците и норвежците за прости ли ги имате, та не искат и да чуят за ЕС ? Истината е една долу ЕС, съюз със СССР! Гърците пак ни изпревариха, а ние сме едни жалки мухльовци, васали на САЩ и ЕС, лапаме им за без пари!
107
1
 
9
 
! Отговори
край преди 9 години
Българи не се самобичувайте-ние не сме предали Русия 90та година. Горбачова Русия тогава ни остави да се оправяме както знаем след като цялата икономика на България беше настроена да произвежда за СИВ. С разпадането на пазара създаден от СССР българската икономика изчезна за 1-2г. В момента колкото и да е тъжно България не може без мизерните помищи от ЕС.
106
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 138 - само дето сега Русия е ОСманската империя.
105
3
 
13
 
! Отговори
Край преди 9 години
Иска ми се България да има самостоятелна политика като държава Но за съжаление след 25 г. преход българите вече нямат суверенна държава. България ако излезе от ЕС се съмнявам че ще може да изхранва населението си, така че послушание и социални помощи от ЕС му е майката - докога ли?
104
3
 
13
 
! Отговори
нно комент преди 9 години
Ясно е , че американците и техните гъзоблизци в Европа няма да си седнат на ***, докато не съсипят еврото и ЕС.
103
5
 
26
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Не само сириза проблема.Идват Подемос в Испания, Фараж във Великобритания и Марин Льо Пен във Франция.Идва краят на брюкселската ***.Жалко за идеята за Европейския съюз- беше хубава идея, но америсканските *** и прасетата от "глобалната десница" я провалиха.
102
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски/Станишев в гръцки вариант!На гърците -честито!
101
17
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
как *** ще си върне парите от Гърция, ако утре ципрас каже - няма да връщам милиардите, които ми даде *** ??? Как точно ще се развива Европа с откровени мошеници , които лъжат безогледно, или използват груб енергиен или оръжеен шантаж ???? Кажете, ***, ако утре България откаже да плаща горивата на Русия, защото ей така, какво ще кажете ??? Какво ще каже *** ??? вие сте антибългари !!!!
100
2
 
16
 
! Отговори
11 преди 9 години
До ПешкоЕ, то и навремето Чехите не се съгласяваха и лошо им се пишеше. И сега ли пак дотам я докарахме? Може да си член в един съюз, но това не значи да нямаш собствена позиция и да я отстояваш.