Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
1
 
12
 
! Отговори
From Germany преди 9 години
В Германия вече 2 финансови института са разработили сценарии за това Гърция да бъде оставена да фалира. Гърците могат спокойно да си вържат курса на драхмата към този на рублата: православните нации трябва да се подкрепшт взаимно. В Русия има нефт, газ, злато, платина. Те ще помогнат на гърците
138
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първото нещо ,което се направи през 90-те беше да се разбие МВР, Съдебната система и селското стопанство. Последва ги промишлеността. Извинявайте ,но да внасяме и клечки за зъби, ми идва малко в повече. И по чий светли директиви беше всичко това ?!През 1993г. президентът на Австрия (не канцлера) беше у нас на посещение и каза следното : В момент когато цяла Европа върви към окрупняване на селското стопанство, вие го раздробявате. Имате прекрасна социална политика, защо я разрушавате ?
137
7
 
3
 
! Отговори
Излизам преди 9 години
До Ф.С.В. Само че преди това самата Гърция ще фалира тотално. А да те питам, тарикат, как ще се оправят без ЕС смотани държави като България, Гърция и тем подобни. Защото големите от "капиталистическия заговор" пак ще са си добре, даже повече, а ние ще станем държави от четвъртия свят.
136
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Гърците и Турците не са Гъзоблизници като нашите *** политици.
135
5
 
18
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Нещата стават много интересни - Русия ще строи Южен Поток -през Турция в посока Гърция- след като Гърция казва че ще приеме първият чуждестранен политик на новото правителство --от Русия - това значи едно -Европа ще трябва да се пазари за така важната и газ------ с Гърция !!! защото така се подреждат "картите" засега - хахахахахахахахахахаха
134
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците изобщо не са прости, напротив гърците са много хитри и винаги ще бъдат добре. Не ги мислете тях. Ами ние как ще се оправим като сме едни прости ***, просто не знам...
133
4
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
Хахах - Гърция ще е първата държава която ще съсипе големият капиталистически заговор наречен евро и Европейски съюз ) -
132
0
 
17
 
! Отговори
до 164 преди 9 години
Не си съвсем прав, защото голямата част от парите ги откраднаха техните политици. Също като у нас, с тази разлика ,че ние живеем в мизерия.
131
6
 
8
 
! Отговори
ИЗ СИРИ СА преди 9 години
Дали да не изчакаме няколко месеца да видим какви ще ги надроби СИРИЗА. Няма да е никаква изненада ако през лятото гърците пак са на избори.
130
3
 
14
 
! Отговори
разум без чувства преди 9 години
Разликата може да я разбере всеки, ако иска. Да приемем, че пенсията в Гърция е 2000 евро и толкова е и в Швеция, например. Между едните и другите стоят едни 320 милиарда, обаче! Изводът е, че в Швеция хората са си изработили пенсиите, а в Гърция са ги откраднали. Значи яли, пили и се веселили и идва един любител на черния хайвер /по собствените му думи/ и всичко се опрощава. Гърците нито има кой да ги издържа, нито кой да ги трае вече!
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците не е лошо да погледнат съседите си, до къде води номера с "троянския кон"!
128
7
 
8
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Другарите мандраджии , които пишат за едно време забравят няколко неща . Тогава имаше Варшавски договор и всички социалистически страни си купувахме взаимно некачествените стоки . Тогава беше СССР , а сега е само Русия където също има частна икономика и никой няма да ти даде без пари . Т.н. СИВ беше общност на соц-държавите и живееше по свои правила , а сега това никога не може да стане . Така , че ще си останем със спомените , защото изтекла вода не върти водно колело .
127
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС умря! Бъдещето принадлежи на СССР! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!!!
126
11
 
12
 
! Отговори
край преди 9 години
Хора дръжте се за реалността - в момента в България мърда нещо в икономиката само където влизат няккави средства от ЕС. Излизаме от ЕС и България се оказва гола на гола поляна. Заетите инфраструкторното строителство ще се изнесат и те към чужбина. Ние в момента ядем френски, полски и немски картофи, маслото ви е с краварката в ъгъла, лука ви е незнам си от къде. Къде е изхода от това положение. Да сте чули Русия да предлага на България нещо освен да купува най-скъпата газ в европа през посредниц
125
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко още малко и в Бг ще си останете само тия дето мразят Ес и обичат Руснаците, направете си референдум и си станете и република. То умните и можещите избягаха в гадните ЕС и САЩ. А работническата класа милее за Русия ама като са отворени границите няма кои да ви издържа, не като преди безплатно всичко, лекар взима 180лв а шАфъор 250лв и крадне нафта за още 100, военните пенсиика от 45г. Руския модел е всички бедни и вярващи и малко мутри и олигарси. Това го няма никъде защото хората имат акъл
124
4
 
12
 
! Отговори
стига преди 9 години
Кога гръцките банки ще опростят заемите на българите?! И ние искаме като гърците опрощане на дълговете! Стига гръцко робство! Фашисткия режим в Атина тероризира милиони българи с непосилни заеми, съдилища, отнемане на жилища, робски труд в гръцки предприятия срещу мизерно заплащане!
123
3
 
3
 
! Отговори
Ясо преди 9 години
Сиртакито продължава, не ме кефят обаче голям народ голяма нация
122
4
 
13
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Идеята за Европейски съюз, като съюз на равноправни и суверенни нации, като "Европа на отечествата" няма да умре.След разпада на сегашното менте,след като приключи агонията на брюкселските бюрократи, ще се роди един нов Еропейски съюз от Атлантичедския до Тихия океанв който всички народи ще пручастват на равноправна основа и ще живеят в мир и просперитет.
121
9
 
8
 
! Отговори
видов ден преди 9 години
Утре, след срещата на външните министри на ЕС гордите елини ще циврят като дечица и ще си размазват сополките по личицата.
120
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърция е суверена държава и може да има самостоятелна позиция по всеки въпрос!жалко че у нас има толкова много глупци които не смеят да се дръпнат и на крачкяа от това което им се казва (не само в политиката)Ако Европа ще е четвърти райх или ЕСКР (европайски съюз на капиталистическите републики) то тогава да го д....