Осло иска обяснение за визита на Рогозин на норвежки остров

Руският вицепремиер пусна в "Туитър" своя снимка от посещението си
19 апр 2015 22:19, Анисия Иванова
203
Осло иска обяснение за визита на Рогозин на норвежки остров
Снимка: архив Reuters

Осло иска обяснение от Москва за визитата на норвежки остров на руски вицепремиер,
който е под международни санкции

Норвегия е поискала обяснения от Русия във връзка с пребиваването на норвежки остров на руския вицепремиер Дмитрий  Рогозин, който е под забрана да посещава скандинавската страна, предаде Ройтерс.

Рогозин е в списъка на руснаците, на които е забранено да посещават Европейския съюз и Съединените щати като част от санкциите, наложени на Русия, след като тя анексира Крим през  миналата година. Норвегия се присъедини към тази санкции, въпреки че не е член на ЕС.

Вчера Рогозин пусна в "Туитър" своя снимка на фона на пътна табела към летището на остров Шпицберген, част от архипелага Свалбард. "Ние пристигнахме в Лонгербен на Шпицберген", пише  отдолу.

Руският вицепремиер пояснява, че посетил Баренцбург, изоставено от времето на СССР съветско миньорско селище, след което се бил отправил към Северния полюс. "По-рано тази пролет ние ясно заявихме пред руското посолство в Осло, че хора от списъка са нежелани на Свалбард. Затова е жалко, че Рогозин е бил на Свалбард", заявява говорител на норвежкото външно министерство в писмен коментар до Ройтерс. В текста се отбелязва, че норвежките власти ще засилят граничния контрол върху островната група.

Архипелагът Свалбард се управлява от международен договор от 1920 г, който определя Норвегия като негов суверен, но другите страни по договора, включително Русия, имат право на заселване и търговска дейност.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: НорвегияРусияРогозин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
5
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
В час по география учителката вдигнала Иванчо да обясни с кои държави граничи Русия, а той отговорил : С които си поиска, госпожо
75
3
 
8
 
! Отговори
феликс преди 9 години
леле голям вои от мижава дреболия още малко ще свикнат васалитета не им мърда
74
0
 
10
 
! Отговори
rustam преди 9 години
Новите територии трябва да се наглеждат те затова е ходил човека
73
3
 
27
 
! Отговори
ЛУД преди 9 години
И АЗ НЕ ИСКАМ У НАС НЕПРЕКЪСНАТО ДА ИДВАТ АМЕРИКАНСКИ КРАВАРИ И ДА НИ ДАВАТ АКЪЛ НО НИКОЙ НЕ МЕ ПИТА !
72
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви обяснения ! Осло да разположи ракетни комплекси и да въведе отбраната си в пълна бойна готовност !С тези племена не се комуникира, а се действа.
71
0
 
20
 
! Отговори
555 преди 9 години
След провелия се вчера референдум архипелага вече е руски.
70
1
 
14
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
В отговор на санкциите от днес Русия въведе банкови санкции за граждани и фирми от санкциониращите страни. На практика всички сметки са блокирани, което пък ще блокира всякаква дейност на чужди компании от тези страни в Русия.
69
0
 
1
 
! Отговори
Bobby преди 9 години
Острова се казва Свалбард,а града Лонгиърбиен,алоо журналистите!!!
68
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ама тия еврогейци нямат умора.Значи според договора руски граждани могат да се заселват на острова ,а тия от Норвегия питат какво правил там Рогозин.Ами оглежда си място за вила човека ,той е руски гражданин и свободно може да се разхожда там ,да строи ,да търгува.Когато отиде в Норвегия ,тогава тия розови прасенца да питат.А иначе той си е казал човека какво прави там-минавал е просто
67
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До без ефект 184За да се Окървавят празненствата за 9 МАЙ ще има Украинско настъпление или минимум свръх интензивни артилерийски обстрели. До 9 останаха 3 седмици. А Украйна е под страхотно напрежение. Чакаме да избухне.
66
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До Анонимен 172Анонимни пиши си името та да ти се смеем персонално.Държавата, която има най-голямо затворническо население на глава от населението и са осъждани за щяло и нещяло нейни граждани е САЩ. Дори Русия, Китай и други диктатури не могат да стигнат показателите на САЩ. 2239700 за 2014 са затворниците в САЩ или 716 на 100000 човекаРусия е на 10 място и има 681000 или 475 на 100000За Китай реални данни няма, но те са около Милярд и има доста смъртни присъди така че са малко в затвора
65
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Грамотния *** 176.Я пак си помисли как се пише "обикновенНо", неграмотни ***, тогава давай оценки. Путин ако знае на какви *** дава пари, ще ср смали от яд с още някой сантиметър
64
7
 
15
 
! Отговори
без ефект преди 9 години
Стана ясно, че санкциите срещу Русия са без ефект! Какво ще предприемат Цру и ЕС? Ще заповядат на фашистката хунта в Киев да нападне Русия ли, като Адолф Хитлер на 22.06.1941? И ние ли ще участваме с окупационен корпус?
63
4
 
14
 
! Отговори
санкции преди 9 години
Сега Обамата ще бомбардира Осло, защото норвежците не изпълняват неговите заповеди. Заповедите за налагане на санкции срещу Российската федерация.
62
6
 
11
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Санкциите срещу ДЕЙСТВАЩИ ПОЛИТИЦИ ЗАЕМАЩИ ОПРЕДЕЛЕНИ ПОСТОВЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА СА ГЛУПАВИ. Давам ви пример. В Париш ще се събират за да се разберат държавите как да се контролира оръжието което отива към разни незаконни организации. РФ не може да прати представител защото въпросния човек е под санкции. РФ след това свободно може да доставя всичко на всеки защото като са правили международен документ никой не я е питал и тя не се е подписвала под него. Усещате ли Тъпотията на Западните Политици.
61
3
 
15
 
! Отговори
до 180 преди 9 години
А, бе "тюлен", много си се начел на американските пропагандистки книжки за тюлени и зелени барети. Чак си забравил кой си и се мислиш за тюлен...Но сигурно не знаеш какво ядат мечките (белите).Ядат най-вече тюлени.Та не се отвивай толкова, да не те спипат тебе, така, както си тюленстваш.
60
2
 
7
 
! Отговори
777 преди 9 години
абе това българина е много просто животно ....стигнех до този извод ,четейки коментарите ви тук....
59
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново провокация на смешните азиатци, безсилни пред санкциите на обединения цивилизован свят.-Ти ли си този от цивилизования свят?! Някой изобщо пита ли те дали да наложат санкции?
58
10
 
18
 
! Отговори
of 163 преди 9 години
ЗАЩО РУСОФОБСКИТЕ КОМЕНТАРИ СА НАПИСАНИ НА РАЗВАЛЕН БЪЛГАРСКИ?--При това са пълни с граматически, логически и смислови грешки!*** обикновенно не са особено умни и грамотни, а и повечето от тях не се българи!
57
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново провокация на смешните азиатци, безсилни пред санкциите на обединения цивилизован свят.