ЕК: Не само BG може да твърди, че била в извънредно положение с имигрантите

Предстои да се определи какво означава "извънредно положение"
29 май 2015 15:05, Елка Василева
13
ЕК: Не само BG може да твърди, че била в извънредно положение с имигрантите
Снимка: архив, Reuters

България не е единствената държава в ЕС, която би могла да твърди, че е била в извънредно положение с имигрантските потоци. Това заяви на пресконференция говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас по повод данните, че нашата страна е отчела увеличение от 500 процента на броя на мигрантите в периода 2012-2014 година.

Други страни също бяха в такова положение, можем да поговорим за това "на четири очи", добави Скинас.

Говорителят на ЕК Наташа Берто уточни, че ЕК е задействала механизма за извънредно положение в Гърция и Италия по отношение на имигрантите и тяхното разселване другаде в ЕС, защото отчита внезапен прилив, който изглежда ще продължи.

Още по темата

Наблюдава се повишение от над 270 процента в Италия и над 150 процента в Гърция. Не сме определили броя имигранти, над който възприемаме положението като извънредно, очакваме да приемем това определение до края на годината, поясни Берто.

Предложението на ЕК е свързано с внезапен прилив във времето, а не с броя на пристигналите имигранти. Много държави в ЕС получиха голям брой молби за убежище, България не е единствената, погледнете Германия и Швеция, призова Берто.

За нас е важна извънредността на ситуацията в Средиземноморието и голямата численост на новопристигналите в Италия и Гърция, която очакваме да продължи да нараства през тази година, добави тя.

Не казваме, че това е единственият признак за въвеждането на извънредни мерки. Предстои да направим ново предложение до края на годината с определение точно какво да се разбира под "извънредно положение", добави Берто.

Не изключваме възможността за други извънредни ситуации, освен в Гърция и Италия, които могат да се случат занапред или вече са се случили, бихме могли тепърва да задействаме този механизъм за други държави, заяви тя.

Според механизма за разселване, предложен от ЕК, България ще трябва да приеме 788 имигранти в следващите две години, пристигнали в Гърция и Италия от Еритрея и Сирия след 15 април тази година. Предложението на комисията подлежи на утвърждаване от Съвета на ЕС с мнозинство, а не с единодушие. Великобритания, Ирландия и Дания не са задължени да участват в схемите за разселване.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В превод от брюкселски: Не ни пука за вас, вие сте колония без права, приоритет са ни страните-основателки на съюза.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затова *** на скапания съюз, ще бием и връщаме бежанци обратно, ще вдигаме огради, а вие си се занимавайте с Италия и Гърция.
6
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Сгодихме се, сгодихме се... - както във филма, в смисъл "уредихме се". Направо им избиваме зъбите по всички показатели на европейците. Тук не го пише, но механизма за разселване взема под внимание БВП на страната, дохода на населението и процента на заетост /безработица/. Отървахме се - добре, че сме бедни!
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво стана бе, горди европейци, защо се размрънкахте чак сега. ?Лично аз бях наясно какво ни чака в тоя брюкселски гей клуб още преди 2007-***. Шайката национални предатели в брюксел начело с госпожа YES я помним много добре.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То ни стигат на нас и *** ! Какво да не са решили наистина да ни правят *** на ЕС! Ако си трайкате и тва ще стане!
3
0
 
3
 
! Отговори
svedbulgaroti преди 8 години
ek i ep da idvat v bg da jiveiat s 180? mesechni zaplati i da izdarjat bejancite. bulgarite da idat da jiveiat v bruxel s zaplatite na ep i ek i s tehnata rabota.:-) posle sled edna godina da se meriat isravniavat.:-)
2
0
 
29
 
! Отговори
М преди 8 години
Всички в България се чувствуваме прецакани от решенията на ЕК! Хората роптаят, а управляващите се навеждат и си траят! Все още се надяват, че нещата ще се разминат! НАРОДА ВЕЧЕ НЕ ИСКА ДА ВИ ТЪРПИ , НЕКАДЪРНИЦИИИИИИИИИИИ!!!
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде сега Росен да се покаже и да обясни думите им. Дали ние БГ не сме *** на ЕС и дали не ни прецакват както си поискат!