Практически не е възможно връщане към драхмата

Пресите за пари бяха унищожени, призна гръцкият финансов министър
Обновена: 7 юли 2015 09:20 | 2 юли 2015 17:38, Бойчо Попов
164
Практически не е възможно връщане към драхмата
Снимка: Reuters

Гърция не е в състояние да печата драхми, тъй като "пресите бяха унищожени", посочи днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от AFP.

Още по темата
"Ние нямаме възможност да печатаме драхми", каза Варуфакис пред австралийското държавно радио ABC.

През 2000 г., една година преди Гърция да се присъедини  към еврозоната, "една от мерките, които взехме, бе да се отървем от всички наши преси", обясни Варуфакис. "Валутният съюз е необратим", подчерта той.

Нарастването на напрежението между Атина, която на 30 юни не плати транш от 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, и международните кредитори създава опасения, че Гърция технически няма да бъде в състояние да остане в еврозоната и ще трябва да се върне към старата си парична единица.

Сегашните ръководители на страната и специално министърът на финансите Варуфакис подчертават решимостта на страната да не напуска валутния съюз. Варуфакис всеки път изтъква, че това не е възможно юридически.

"Ние отчаяно желаем да останем в еврозоната, въпреки че критикуваме институционната й рамка", повтори днес Варуфакис пред Bloomberg.

Също в разговора с медията той подчерта, че при решение "Да" на референдума той ще подаде оставка. По-рано това той каза и пред ABC. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", добави още той.

Междувременно днес гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците към  "национално единство" за "преодоляване на временните трудности", които преживява страната. Същевременно той обеща, че на следващия ден след референдума в неделя, страната "ще бъде единна", предаде AFP.

"На следващия ден след референдума ние всички ще бъдем  единни", за да се опитаме да преодолеем "временните трудности", които преживява страната, посочи Ципрас след среща с министъра на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос. Партията "Независими гърци" участва в коалиционното правителство заедно с радикалната левица СИРИЗА.

Този призив към национално единство е отправен три дни преди референдума, свикан по решение на правителството, и  отнасящ се до нови мерки за икономии, предложени от международните кредитори.

Въпросът за референдума силно раздели избирателите в Гърция, като гласуването с "да" се възприема от кредиторите като знак за продължаване на "европейската"  ориентация на страната, а гласуването с "не" се свързва с евентуално излизане на страната от еврозоната.

"Трябва да се спази демократичната процедура и да се запази националното единство", подчерта Ципрас.

В понеделник по време на свое изказване гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството ще продължи напред така, както решат гръцките граждани на референдума в неделя.  „Ако избирателите отхвърлят офертата на кредиторите, това ще ни предостави силна позиция за преговори“, допълни той. В изказването му също се долови и намек, че ако избирателите обаче одобрят предложените от международните институции условия, министър-председателят ще подаде оставка.

И докато той призова в избирателите да гласуват с "не" на референдума, трима от 13-те депутати от "Независими гърци" ясно се обявиха днес срещу решението за  организиране на референдум и в полза на гласуване с "да" на фона на слухове за разногласия сред управляващото мнозинство.

"Моля президента на републиката да свика лидерите на партиите и да отмени референдума, ние нямаме мандат да затваряме банките и да налагаме запор върху банковите депозити", заяви депутатът от "Независими гърци" Василис Кокалис по радио ANT 1.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До сократ Сократе Сократе Кутев се умни ви събира добре 4е го махнаха ЕВРОПА НЕ Е БОГИНЯ Я ФИНИКИЙСКА ПРИНЦЕСА В МИТОЛОГИЯТА
65
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Ние отчаяно желаем да останем в еврозоната, въпреки че критикуваме институционната й рамка", повтори днес Варуфакис------------ Наглеца си е наглец! Хем иска да е на гости, хем да не спазва правилата на дома, хем псува домакина.... Наглякис, има две български поговорки: 1- НЕ ХАПИ РЪКАТА КОЯТО ТЕ ХРАНИ! 2- КОЙТО НЕ ЦЕЛУВА РЪКА НА ВРЕМЕ - ПОСЛЕ ЦЕЛУВА ДИРНИК, НА КОЛЕНЕ!
64
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Умните нации се учат от грешките на другите. А гърците, ако са умни, няма да повторят грешките на съседите си, на българите. Ако егоизмът надделее и илюзията, че ще се спасяват поединично ги обсеби, ще получат това, което получи българският народ - разруха и мизерия за мнозина..
63
18
 
12
 
! Отговори
сократ преди 8 години
Каква наглост от западните ***.Защо забравят,че ЕВРОПА е името на гръцката Богина.Абе *** ,това понятие е създадено от люлката на две супер културни цивилизации.Това са ГЪРЦИТЕ и БЪЛГАРИТЕ, след което те приемат и цивилизован РИМ. Всички други са били простичко и тъпо население,недостойно да членува в ЕВРОПА.Сега тези *** се наричат цивилизация и стопанисват къщата ЕВРОПА,т.е.ХАЗЯЙТЕ вън, а квартирантите наглеци станаха собственици.Време е да възтържествува истината.
62
3
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Кукувица 119,Защо да си повишават транспортните разходи, като БНБ има опит в печатането на много пари, благодарение на другарите Луканов и Виденов? Само трябва да кажат в купюри от колко хиляди да започнат.
61
11
 
11
 
! Отговори
САЩ преди 8 години
*** *** загуби армения и молдова няма да ти мине номера и в гърция
60
1
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Нямат проблеми с печатането! Да си платят на немците, в Берлин има Федерална Печатница, там могат да им отпечатат колкото искат дахми.Немците нямат проблем с техниката, това не са гърци.
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шулц и той казва, че ако на референдума гърците кажели "ДА", трябвало да се проведат нови избори. Целта е да се сложи временно правителство, така, както го направиха когато Папандреу поиска референдум и след два дена го накараха да си подаде оставката.Това са машинациите на демократичните от Брюксел.
58
2
 
9
 
! Отговори
Пук преди 8 години
До АнонименГърция е известна с това, че не може да събира данъци. Нямат фискални бележки за ДДС, здраво мамят в счетоводни отчети. Каквито и данъци да въведат, много трудно ще почнат да влизат пари от тях в хазната.
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уж гърците щели свободно да гласуват на референдума,а на всеки час по тв се дават изказвания на Лагард и още куп лидери как ако на референдума гласували с "НЕ" щяло да се счете като желание за излизане от еврозоната,като по този начин влияят на общ.мнение.Банките ги затвориха,за да предизвикат недоволство с/у Ципрас и да могат да смъкнат правителството му,щото ги е страх от заразата му в Европа.Успех на гърците в борбата с икономическите убийци с куфарчета!!!!!!!!!!!
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩЕ СИ ПОРЪЧАТ ДА ИМ ГИ НАПЕЧАТАТ!!БЪЛГАРИЯ С РАДОСТ ЩЕ ПРИЕМЕ ПОРЪЧКАТА :DЕВРОЗОНАТА НЕ Е ЗА ГЪРЦИТЕ ТЕ ИМАТ ПОТЕНЦИАЛ И ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ОТ НЕЯ :DВАЛУТЕН БОРД СЪЩО НЯМА ДА ИМА ЩОТО МВФ БЕШЕ ДОБРЕ ЗАВЛЕЧЕН :D
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Годишните държавни разходи на Гърция са над 140 млрд евро"Те не разбират и как Гърция с 11 млн население има в пъти по-високи годишни разходи от 7 млн България. Съвсем спокойно могат да орежат поне 40 млрд разходи!
54
5
 
4
 
! Отговори
! преди 8 години
Значи остава варианта Ципрас и Варуфакис да бъдат изгонени от ЕС за престъпления против финансовата система.
53
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Годишните държавни разходи на Гърция са над 140 млрд евро, приходите им заедно с всичките субсидии и помощи от ЕС зорлем достигат 120 млрд, Вие дето защитавате Сипрас разбира те ли за каква дупка иде реч ???
52
0
 
6
 
! Отговори
Пук преди 8 години
До АнонименТези ограничения ги налагат още от 2010 година. И си прав - от тях ситуацията става все по-зле. Трябваше още 2010 година да ги оставят да фалират. Предполагам ограниченията ги налагат, за да не им тъпо на онези държавите от еврозоната (Словакия, Словения), при които пенсиите са по-малки от гръцките, пък в същото време дават парична помощ на Гърция.
51
4
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
до ОдисейТурция е южна страна със работливи хора.
50
2
 
3
 
! Отговори
Пук преди 8 години
wikipedia: List_of_countries_by_public_debtкоето ще рече списък с държави по държавен дълг. Гледаме втората колонка, която показва процент дълг към БВП.Greece: 161.3% (2012г.) през 2015г. вече е 175%Switzerland(Швейцария) 52.4%(2011г.)UK(Великобритания) 90% (2012г.)Португалия 129%Италия 126%
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
русия можели да плати 300 милиарда дълг ако не дава пенсий 20 години ДА . Китай ако се лиши от целия си резерв ДА . Гърция никога а искат още
48
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Да не очаквате анализи тук да правят Сорос или Стив Ханке,та пада такова *** на коментари.
47
1
 
3
 
! Отговори
Пук преди 8 години
До Анонимен"ВЪНШЕН ДЪЛГ - ДЪЛГЪТ НА ЕДНА ДЪРЖАВА КЪМ ВЪНШНИ КРЕДИТОРИ"----Абсолютна глупост - виж wikipedia:external debtThe debtors can be the government, corporations or citizens of that country