Практически не е възможно връщане към драхмата

Пресите за пари бяха унищожени, призна гръцкият финансов министър
Обновена: 7 юли 2015 09:20 | 2 юли 2015 17:38, Бойчо Попов
164
Практически не е възможно връщане към драхмата
Снимка: Reuters

Гърция не е в състояние да печата драхми, тъй като "пресите бяха унищожени", посочи днес гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от AFP.

Още по темата
"Ние нямаме възможност да печатаме драхми", каза Варуфакис пред австралийското държавно радио ABC.

През 2000 г., една година преди Гърция да се присъедини  към еврозоната, "една от мерките, които взехме, бе да се отървем от всички наши преси", обясни Варуфакис. "Валутният съюз е необратим", подчерта той.

Нарастването на напрежението между Атина, която на 30 юни не плати транш от 1,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, и международните кредитори създава опасения, че Гърция технически няма да бъде в състояние да остане в еврозоната и ще трябва да се върне към старата си парична единица.

Сегашните ръководители на страната и специално министърът на финансите Варуфакис подчертават решимостта на страната да не напуска валутния съюз. Варуфакис всеки път изтъква, че това не е възможно юридически.

"Ние отчаяно желаем да останем в еврозоната, въпреки че критикуваме институционната й рамка", повтори днес Варуфакис пред Bloomberg.

Също в разговора с медията той подчерта, че при решение "Да" на референдума той ще подаде оставка. По-рано това той каза и пред ABC. "Предпочитам да си отрежа ръката, вместо да подпиша споразумение, което не включва преструктуриране на дълга", добави още той.

Междувременно днес гръцкият премиер Алексис Ципрас призова гърците към  "национално единство" за "преодоляване на временните трудности", които преживява страната. Същевременно той обеща, че на следващия ден след референдума в неделя, страната "ще бъде единна", предаде AFP.

"На следващия ден след референдума ние всички ще бъдем  единни", за да се опитаме да преодолеем "временните трудности", които преживява страната, посочи Ципрас след среща с министъра на отбраната и лидер на партия "Независими гърци" Панос Каменос. Партията "Независими гърци" участва в коалиционното правителство заедно с радикалната левица СИРИЗА.

Този призив към национално единство е отправен три дни преди референдума, свикан по решение на правителството, и  отнасящ се до нови мерки за икономии, предложени от международните кредитори.

Въпросът за референдума силно раздели избирателите в Гърция, като гласуването с "да" се възприема от кредиторите като знак за продължаване на "европейската"  ориентация на страната, а гласуването с "не" се свързва с евентуално излизане на страната от еврозоната.

"Трябва да се спази демократичната процедура и да се запази националното единство", подчерта Ципрас.

В понеделник по време на свое изказване гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че правителството ще продължи напред така, както решат гръцките граждани на референдума в неделя.  „Ако избирателите отхвърлят офертата на кредиторите, това ще ни предостави силна позиция за преговори“, допълни той. В изказването му също се долови и намек, че ако избирателите обаче одобрят предложените от международните институции условия, министър-председателят ще подаде оставка.

И докато той призова в избирателите да гласуват с "не" на референдума, трима от 13-те депутати от "Независими гърци" ясно се обявиха днес срещу решението за  организиране на референдум и в полза на гласуване с "да" на фона на слухове за разногласия сред управляващото мнозинство.

"Моля президента на републиката да свика лидерите на партиите и да отмени референдума, ние нямаме мандат да затваряме банките и да налагаме запор върху банковите депозити", заяви депутатът от "Независими гърци" Василис Кокалис по радио ANT 1.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 36Това, което си написал шушумиго се нарича "външен дълг" и той няма нищо общо с "държавния дълг", ама нали там в посольството Ви подбират все такива умници от атака
25
1
 
7
 
! Отговори
ШопЕТО преди 8 години
Че Ви падариме преси, само се манеете и не ни кинете нервите повече
24
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Леле колко глупости се изписаха...1. Какво от това че са се отървали преди години от пресите за пеатане на пари. Монетни дворове има в не една страна включително България и там могат колкото искат драхми да се отпечатат. А Китай може дори и за един месец и да ги достави физически в Гърция.2. Единствения начин Гърците да се отърват от администрацията е да фалират иначе ще има същата песен на нов глас. 750,000 човека от администрацията трябва да се освободятБрюксел има 55000 за 500мил население
23
0
 
3
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Ще си направят гевро,
22
1
 
7
 
! Отговори
Драхмакис преди 8 години
Скатакис...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това всички го знаят, затова още преди месец Банк ъф Ингланд са спечелили търга за печатане на гръцки драхми, което означава само едно - драхмата ще бъде върната , в най-добри случай като паралелна валута
20
4
 
9
 
! Отговори
турчин преди 8 години
МОМЕНТА СМЕ ПО ЗЛЕ ОТ ГЪРЦИЯ
19
7
 
20
 
! Отговори
Бугар преди 8 години
Да ама не. Не сме злорадсвали нито на трудностите на Испания нито на Ирландия. Хората си взеха мерки и жънат успехи, само Ципурата иска да папка без да връща. Ами признавам си, колкото повече затъва, толкова по хубаво ми става.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
осетиха дебелия и нещо дават отбой маляките явно е шантажа с референдума не плаши никого освен сириза щото трябва да отговаря за него може би с главата си
17
0
 
12
 
! Отговори
преди 8 години
Ще ви напечатаме Виденовки.
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И аз в първи клас казвах че съм си изгубил химикалчето и затова нямам домашно. Само с него можех да си пиша домашното а го нямаше. Драма Драма
15
4
 
12
 
! Отговори
ист преди 8 години
Гърците могат да въведат драхмата, като я вържат за рублата и картофите. Кило рубли или кило драхми за кили картофи. Някой да ги запознае с Виденов.
14
0
 
7
 
! Отговори
Дарение преди 8 години
Е за тази кауза бих дал левче - да съберем пари да им купим нови преси!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще въведете тогава купонна система, като нямате преси за печатане на пари...
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаххаха, голям смях, тея тотално се изложиха и станаха за смях, изхвърлили били пресите...
11
1
 
11
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Ципрас=референдум=национална катастрофа=оставкаБоли го фара Ципрас за съдбата на Гърция. И той, и Варифакис ли е, Вафлиякис ли е - отсега почнаха да говорят за оставки. Измиват си ръцете и после ни лук яли, ни лук мирисали. Обаче и с тях, и без тях, гърците ще затегнат коланите. И гъркините ше станат едни такива вталени, чак око ще хващат!Да не повярва човек...
10
0
 
19
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Хайде сега локуми-унищожени били пресите.....Дрън че пляс,то човек като се изнерви и почва да говори глупости.И си мисли ,че и другите са изглупели......Невъзможно е да възстановиш унищожено произведение на изкуството,ама промишлено изделие като преси?!???То вече в отчаянието си ще обявят че вулкана Санторини е декларирал, че ще избухне ако ги натирят.....
9
1
 
3
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
Варуфакис това не е проблем, в БНБ ще ви напе4ата каквото искате може и лев4ета, пък ще Ви концесионираме МАСЛИНИте срещу един процент концеонна такса за 3г. и вси4ко е ок.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аууу пресите ни ги няма а само с тях става. Скапан комунист. Ама се сети че играта ще загрубее и може да висне на площада.
7
2
 
19
 
! Отговори
God преди 8 години
А какво ще стане ако германците направят референдум дали да продължават да хранят гърците и те гласуват с "НЕ"? С кого точно ще преговаря и пред кого точно ще показва силната си позиция Ципрас? Народът му сам ще го свали от власт ако не го убие дотогава.