Унгария пуска армията си срещу бежанците

Военните ще борят мигрантите с гумени куршуми и сълзотворен газ
21 сеп 2015 21:15, Красимир Ангелов
107
Унгария пуска армията си срещу бежанците
Снимка: БТА

Унгарският парламент прие закон, позволяващ на правителството да изпраща военни да помагат на полицията с овладяването на кризата с мигрантите по границата, съобщи Асошиейтед прес.

Одобреният днес законопроект дава право на военните да извършват задачи като установяване на самоличност, арестуване на заподозрени и контролиране на трафика по границите. Въпреки че войниците ще бъдат въоръжени, унгарските власти обещаха, че сила ще бъде използвана само в краен случай, съобщава БТА.

Още по темата
Законът постановява, че армията може да използва гумени куршуми, пиротехнически устройства и сълзотворен газ. Внесен от правителството на Виктор Орбан, законопроектът, който изискваше подкрепата на две трети от парламента, бе приет със 151 гласа "за", 12 "против" и 27 въздържали се.

Текстът предоставя възможност дори при някои обстоятелства да бъде откриван огън, стига изстрелите да не бъдат "смъртоносни", съобщи Франс прес.

Съгласно новия закон полицията ще има правото да прави обиск на частни домове, където има подозрения, че се укриват мигранти. Тези разпоредби ще бъдат прилагани в зоните, където е обявена кризисна ситуация заради масовата миграция.

Пред депутатите премиерът Виктор Орбан призна, че полицията не може да се справи сама с бежанския натиск, макар оградите по границите да работят по-добре от очакваното.

"Европа е богата, но слаба. Това е най-опасната възможна комбинация. Резултатът е катастрофален и заради невъзможността да пазим външните си граници, отново имаме вътрешни", посочи унгарският премиер.

Същевременно днес стана ясно, че броят на регистрираните в Швеция търсещи убежище лица надхвърли 100 000 души за първи път от основаването на шведската имиграционна служба, се съобщава в нейно изявление, цитирано от ТАСС.

В този брой са включени хора, чиито случаи още се разглеждат, неотдавна признатите за бежанци, както и мигранти, оспорващи в съда отказа за разрешение за пребиваване, се съобщава в изявлението на имиграционната служба. В момента средния срок за разглеждане на молба за убежище е около 10 месеца. През 2010 г., преди началото на войната в Сирия, той беше три пъти по-малък и не надхвърляше три месеца.

Общо само за тази година в Швеция са пристигнали 65 000 мигранти. Имиграционната служба преразглежда прогнозата си от юли, която предвиждаше, че за цялата 2015 г. в страната ще пристигнат 74 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само вижте кой е на тениската на първия кюпек и ще ви стане ясно що за "бежанци" са това.
51
0
 
29
 
! Отговори
... преди 8 години
Искам Орбан за премиер на България и Маковей за министър на правосъдието. Ще видите как за една година ще се пострият 10 затвора за мафиоти, политици и преминали нелегални българската граница.
50
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анониментурците са съхранили българите като нация къде е виждано роб да е богат като васил априлов евлоги георгиев да търгува по цялата империя златно време е било
49
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашите мухльовци и еврострахливци сега гледат какво правят унгарците. Много големи страхливци. Сега ще почнат по-рязко да се изказват и да плашат гаргите с водни пистолети. Само гледайте.
48
3
 
48
 
! Отговори
лол преди 8 години
Така се пази ГРАНИЦА!!!
47
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Унгарците са решили проблема с толерастията и толерастите.Там е заровено кучето.Трябва да разберем как са го направили и да го приложим при нас.Тази предателска *** трябва да се....
46
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американската администрация,която управлява правителството в България,преценява,че ако палчищата от мигранти преминат през БГ васалното правителство ще падне от власт.За това те нареждат на Турция да пренасочи тълпите през Гърция и Сърбия.Сърбите понеже са транзитна страна с радост се направиха на хуманисти и ги пуснаха към Унгария.Маджарите затвориха границата.Тълпата тръгна през Хърватия,Словения затвори кепенците.Меркел е ужасена от гафа си.Хиляди мигранти са в капан.Бомбата цъка.
45
0
 
19
 
! Отговори
ДО 63 преди 8 години
Какъв букет за наште рейнджъри....като са без пистолети или съответно патрони по ще им свърши работа маргарин...
44
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на Орбан!
43
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако тия на снимката са сирийци, значи аз съм марсианец. В най-добрият случай са афганистанци.
42
2
 
74
 
! Отговори
vivian преди 8 години
Виктор Орбан! Господ да прати на България такъв политик!
41
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а нашите рейнджъри са без пищови.на границата ... поне дайте им по един букет да посрещат арабите
40
1
 
29
 
! Отговори
житиеписец преди 8 години
Ем, св Орбан.
39
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сравнете Магнолията с Орбан. Несравнимо, нали! Магньо се е надупил и трепери да не дойдат у нас амуджите защото тогава ще гръмне България и ще го отнесе като бръмбар сламка. Голям късмет извадихме с Магнолията. 500 години *** не можаха да затрият България но този за 10 този ще я унищожи.
38
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабо Меркел где така-на джамия Мустафа
37
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия сирийци ще довършат плана никва армия не може ги спре камоли некви унгарци а папагалите тука уж ристияните ей тъй ще джавкат цял живот
36
1
 
84
 
! Отговори
sid преди 8 години
Ех,бабо Меркел едно е да съжалиш негрче в Африка ,друго е да съжалиш млад мюсюлманин в Европа.Така хубаво ще ти се отблагодарят,че няма да познаеш след 5 години държавата си.Ама понякога простотията ходела и по хората.
35
1
 
72
 
! Отговори
sid преди 8 години
Това си е жива армия от здрави и млади мъже.Тук там за парлама малко жени и деца.Когато влязат в Европа си захвърлят децата.Защо в Унгария има 43 хиляди деца,ненужни вече деца.Те са си свършили предназначението да ги съжалят и ги пуснат.
34
3
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
забравих да кажа, че съм обратен и си падам по чужди салами. Това може би обяснява всичко
33
1
 
49
 
! Отговори
Бончо преди 8 години
До ШопОтдавна е ясно, че Европа трябва да изгради армия и работ с Русия, за де не се преврне в гето под вещото ръководство на големия презокеански брат и неговите марионетни правителства.