Горд проевропейски президент на проевропейски народ!

Плевнелиев: Нова Ялтенска конференция би била срам
8 юни 2016 14:25, Елка Василева
524
Горд проевропейски президент на проевропейски народ!
Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев заяви в реч пред Европейския парламент, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ. Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава.

В словото си Плевнелиев говори за бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС.

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, а поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа, каза Плевнелиев.

Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна, каза Плевнелиев.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът допусне това, би било исторически срам, добави той.

Плевнелиев посочи, че събитията в Украйна са напомнили, че достиженията на човечеството не са даденост. „Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа“, посочи Плевнелиев. Президентът призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава, каза Плевнелиев. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона, отбеляза държавният глава.

Президентът даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието.

Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство, заяви президентът.

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, заяви държавният глава.

Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, призова Плевнелиев.

Държавният глава призова да не „се боим от икономиката на споделянето и електронната търговия, а да ги насърчаваме. Европа трябва да поведе новата индустриална революция и развитието на цифровите технологии“, смята Плевнелиев.

Според него всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. „Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение“, призова президентът.

Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона, каза Плевнелиев и добави, че целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха.

България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО, отбеляза в словото си българският държавен глава.

Плевнелиев произнесе речта си от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург. Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 443Пътешественико тези апартаменти са заради 2 неща: По-лесна постоянна виза за ЕСНай-близката дестинация за туризъм - хем евтина, хем говорят на почти нашия/техния език, хем даже имат и планински туризъм. А и не е Убийствено топло като в АфрикаУсещаш се че първото е за бизнеса, а второто е за по-дребните богаташи.
314
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 441За твое сведение 70% от Украинския Гарнизон в КРИМ по времето на Референдума в момента служи в КРИМ в състава на Руската Армия и то не като донаборници, а като Наемници. Да добавени са още военни и съответно семействата им са се преместили е и какво от това? Съвсем си е в реда на нещата.
313
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво за Плевнелиев!Винаги назовава нещата с верните имена и не цепи басма на комунисти и кремълски управници !
312
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 435Меджлиса или тяхното общо събрание е против не самите татари.Обаче има два такива единия е в Украйна и никой (защото не са правили избори в Крим) не е гласувал за тях обаче ни се представят за ЛЕГИТИМНИ и западните СМИ също ги представят за легитимни, а на всичкото отгоре ръсят заплахи за терористични действия в пряк ефир.Другия е в Крим сами са се организирали сами са го избрали обаче този Меджлис не е Легитимен странно защо?
311
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 430Ядрената енергетика в този си вид е ПЪТ БЕЗ ИЗХОД и е прекалено опасна - Справка Фукушима и Ченобил - Германците са много глупави така ли - спряха си всичките ядрени централи а сега през лятото даже им ПЛАЩАТ да консумират енергия - абсурд ще кажете.Никой от политиците не ще ЕЛ гласуване защото не може да се манипулира - технологията я има разработена от банките.Ако има Ел гласуване можем с МИНИМАЛНИ пари да правим РЕФЕРНДУМИ за ВСИЧКО.Това е действителността
310
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя на снимката се развихри напоследък. Да доокаля и малкото, което още е читаво. Докога ще го кълнем и какво трябва още да му се случи та да разбере, че трябва да млъкне. Пет години ни късаше нервите, а опищяха махалата само за една скъсана снимка.
309
1
 
8
 
! Отговори
До Одисей преди 7 години
И пак не разбрах, какви са притесненията на президемта относно констуционостана въпроса за електронното гласуване? Айде кажи, недей да шикалкавиш като бивш комунист правещ се на демократ
308
2
 
11
 
! Отговори
Ala Bala преди 7 години
Абе тоя *** няма ли да престане да ни прави за смях по света. Няма ли лудница, която да го прибере ???
307
0
 
8
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 425Проверих по официални данни 65% Руснаци, 15% Татари и 17% Украинци е пак с повече от 50% щяха да спечелят. Само дето тези 17% Украинци не се изнесоха в Украйна след като Крим обяви Независимост Странно нали? Нито Татарите се изнесоха.
306
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
toi si e gord... no naroda ne e... LOBIST #1 na BG
305
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички помнят как беше избран президента. С чували фалшиви бюлетини. Тогава Цецо още се учеше как стават тия неща. Но нали си е кадърен справи се добре от първия път.
304
0
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 424 от немотия - в провинцията няма работа. Защо нито има електрозахранване и вода (за промишленост) а още по-малко има работна ръка. Дори селското стопанство работещо за консервената промишленост не може да намери работна ръка до там сме я докарали.
303
0
 
5
 
! Отговори
До Одисей преди 7 години
Това че веднъж е питан народа, не значи че неможе пак да питаме, особенно когато на въпросния референдум не са участвали достатъчен брой хора, така че да е задължителен и когато парламемта продалжава да се офляква по тоя въпрос, и пак ти казвам европейско е да се правят референдуми, особенно когато те са подкрепени от 15% от гласоподавателите, а в действията на президента няма нищо европейско
302
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво значи не било работа на народа? Много им се иска на управляващите тоя народ единствено да мълчи и да се примирява. Още от 44-та му надянаха тоя хомот, че само комунистите разбират кое е правилното /а сега се писаха демократи/. Крайно втеме е да почнат да свикват, че народа има претенции. И затова са сложени в НС, да СЛУЖАТ на народа, а не обратното!
301
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиА ако не могат - пазара на труда е празен и никой не ще да работи за 400лв?---------------Е тея които са вече там как са отишли за 400 лв ?
300
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 418Пътешественико поне за КРИМ референдума е предрешен. Над 70% са етнически Руснаци. На всеки беше му ясно че ще стане по този начин. Това че на запад не им Харесва е отделен въпрос. Още повече ги вбесява че ползваха Казуса Косово за да обявят независимост.
299
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи противоконституционен въпрос? Такова животно няма! Как пък в една Швейцария може по всеки въпрос да се прави референдум? По-глупави ли са швейцарците от нас, що ли? Като гледам по демократично устройство на държавата и по доходи има още векове да ги гоним.
298
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 419НО Дявола е в ДетайлитеТова стана СЛЕД ОБЯВЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА КРИМ и Още по-точно СЛЕД РЕФЕРЕНДУМА ПОТВЪРДИЛ НЕЗАВИСИМОСТТА.Няколко дни по късно Крим се присъедини към РФ
297
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 412Именно сякаш не могат да наемат други ...А ако не могат - пазара на труда е празен и никой не ще да работи за 400лв? Ще вдигнеш заплатата? и това става непрекъснато в момента нови НЕОБУЧЕНИ хора се назначават на по-високи заплати от дългогодишни работници които носят фирмата на плещите си.Знам за една малка фирма от 8 човека сега са 4(2 шефа) и не върви и не върви и нямат ни секретарка(имаха) ни специалисти(обидиха ги и ги изгониха) предишната кампания 400 проекта а следващата?
296
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби1. НЯМА АНЕКСИЯ НА КРИМ--------------Вярваме че няма, ама да не бяха показвали по телевизията как "храбрите" руски солдати превземаха поделения и полицейски управления :)