Горд проевропейски президент на проевропейски народ!

Плевнелиев: Нова Ялтенска конференция би била срам
8 юни 2016 14:25, Елка Василева
524
Горд проевропейски президент на проевропейски народ!
Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев заяви в реч пред Европейския парламент, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ. Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава.

В словото си Плевнелиев говори за бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС.

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, а поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа, каза Плевнелиев.

Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна, каза Плевнелиев.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът допусне това, би било исторически срам, добави той.

Плевнелиев посочи, че събитията в Украйна са напомнили, че достиженията на човечеството не са даденост. „Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа“, посочи Плевнелиев. Президентът призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава, каза Плевнелиев. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона, отбеляза държавният глава.

Президентът даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието.

Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство, заяви президентът.

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, заяви държавният глава.

Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, призова Плевнелиев.

Държавният глава призова да не „се боим от икономиката на споделянето и електронната търговия, а да ги насърчаваме. Европа трябва да поведе новата индустриална революция и развитието на цифровите технологии“, смята Плевнелиев.

Според него всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. „Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение“, призова президентът.

Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона, каза Плевнелиев и добави, че целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха.

България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО, отбеляза в словото си българският държавен глава.

Плевнелиев произнесе речта си от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург. Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
3
 
! Отговори
хххххааааахххххааааа преди 7 години
ххаааааххххххххххаааааааахххааа-----------горд--------------ххааааааахха до там ли стигнахте ----с толкова плоска пропаганда........за толкова ли тЪЪЪЪби ни имате
294
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 4111. НЯМА АНЕКСИЯ НА КРИМ има Обявяване на независимост по казуса Косово, Референдум и по казуса ГРД/ФРГ влизане е състава на РФ2. Донбас Въстана срещу Майдановци 6(ШЕСТ) месеца след ВОЕННИЯ ПРЕВРАТ В КИЕВ. Шест месеца ТЕРОР срещу всички несъгласни с новите управляващи в КИЕВ.3. Убийствата са извършени от ръководството на СССР - Колкото руснаците са виновни толкова са виновни и Украинци, Беларуси, Арменци , Азери и всякакви там незнамкаквисистани
293
0
 
3
 
! Отговори
До Одисей преди 7 години
Да можело да се окажат противоконституционни))) наистина ли вярваш на тая теза? Въпроса за електронното гласуване не беше ли предлаган и от Плевнелиев??? Ако е има съмнения за него що не е питал тогава???
292
3
 
3
 
! Отговори
ЕВАЛА преди 7 години
плевнелиев е чумата на болшевиките
291
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Odysseus396 Повярвай Боби всяка една фирма може без всеки с изключение на създателя на тази фирма или на мозъка който движи тази фирма зависи от ситуацията .------------------------Личи си че си вътре в нещата. Той Боби-трола се опитва да изкара че едва ли не без чистачка и секретарка фирмата ще фалира, все едно не могат да наемат други...
290
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***!
289
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 399РУСИЯ да не би да наложи Санкции на Сащ за Убийствата на милиони невини граждани в Сърбия,Украина,Сирия,Афганистан,Сирия,Виетнам,Египет,Либия,Ирак,КамбоджаМмммммм Ш.аро----------------Да наложи де, кой ги е спрял
288
7
 
3
 
! Отговори
Истински лидер преди 7 години
Признавам, че изпитвах гордост като българин и респект, докато слушах на живо словото на нашия президент пред Европарламента ! От тази висока трибуна светът чу оценката за световните събития и посланието на един истински лидер, от какъвто Европа има такава нужда ! Този смел и достоен човек вдигна толкова високо летвата на политическия морал в защита на демократичните ценности, че вероятно ще са необходими десетилетия на част от нашия народ, за да оцени неговото значение като държавник и личност! Няма да бъде преувеличено, ако кажа, че в негово лице виждам едно съвременно превъплъщение на нашия
287
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да саботираш провеждането на референдум е супер демократично и проевропейско, нал' така г-н Президент
286
10
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 7 години
ЕВАЛА НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ ШАПКА МУ СВАЛЯМЕ
285
4
 
5
 
! Отговори
до 399 преди 7 години
РУСИЯ да не би да наложи Санкции на Сащ за Убийствата на милиони невини граждани в Сърбия,Украина,Сирия,Афганистан,Сирия,Виетнам,Египет,Либия,Ирак,КамбоджаМмммммм Ш.аро
284
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименАз не съм проевропейски настроен, мен да не ме брои---------------------Че кой те брои теб ?Мислиш че заради теб ли влезнахме в ЕС ?
283
0
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Ех,"Гордият президент" не можа да бъде оценен в България!Рейтингът му по-малък от на издигналата го партия-уникално!Най-добре е да замине за Украйна,където ще е на мястото си!Може да поведе на широк фронт битката срещу Русия-примерно да стане главнокомандващ в Донбас и току виж победил!Представяте ли си го на Победния парад в Москва,как приобщава загубилите руснаци към евро-атлантическите ценности?Безценно!Наполеон и Хитлер са гола вода,ДА ЖИВЕЙ РОСАЛИОН БОНАПАРКИНГ!
282
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев "Ние не спим. Модернизираме се. Виждаме вълна от хора, които се връщат. Всъщност, през последните години може да се види, че българите определено се връщат в страната си, защото тя им отваря нови хоризонти, за да работят, учат и останат в нея". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Страсбург.Според него ситуацията, в която толкова много българи напускат страната, е временна.
281
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 385Вземи една банка или каква да е фирмаЧистачка 400лв ЧИСТОработник 800лвначалник отдел 2000лвначалник сектор 3-5000лДиректор 20000лвИзпълнителен директор до 250000лвМаксимални вноски до 4000лв над тази сума не се събират но нали сме за плосък данък и всички да плащат при равни условия - да бе даНо никой не се усеща че ако няма Чистачки и естествено никой друг не им върши работата фирмата ще фалира - клиентите ще избягат дори само да не влизат в *** наречена фирма
280
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз не съм проевропейски настроен, мен да не ме брои натикаха ни в тая измислена *** за да им плащаме масрафа като настъпи брексита, а тоя се хили като някакъв мазник.Колко може да е горд от сервилната си политика.
279
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА. Като е толкова демократично избран и желанЗАЩО НЕ СЕ КАНДИДАТИРА ОТНОВОС.М.ОТКОТО
278
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев ще остане в историята, че се осмели да каже на путинова Русия истината в очите !
277
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС,Не е така ти и твойте шефове от Сащ се опитвате да противопоставите ЕС срещу РусияНормално е за тъквиз ми.житуки ка тебРУСИЯ НЕ НАЛАГА САНКЦИЙ А САЩ И ТЕХНИТЕ ПРИДВОРНИ РАЯ КАТО РОСКО
276
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 373Един инвеститор който иска да развива бизнес в България от къде започва да ОЦЕНЯВА една държава? От Обединяващата фигура на президента. В следващия момент Плевнята казва - Само по свирката на запада, на изток всички са корумпирани(а сякаш той не е и само как си личи от страни), ние с тях няма да си играем. - С други думи Всичко на изток не може да се счита за пазар, А пазара в ЕС е ПРЕНАСЕЛЕН. Е няма да дойдат инвеститори