Шотландия готова пак на референдум за независимост

Стърджън: Трябва да си осигурим място в ЕС
24 юни 2016 19:19, Елка Василева
25
Шотландия готова пак на референдум за независимост
Никола Стърджън. Снимка: архив, Reuters

Много е вероятно Шотландия да организира втори референдум за независимост, заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

Тя подчерта, че ще направи всичко необходимо да се осигури мястото на Шотландия в Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от блока.

 "Да се каже, че вариантът за втори референдум трябва да е на масата и че е на масата, е да се изрече очевидното. Смятам, че сега референдум за независимост е силно вероятен", заяви Стърджън.

Предишният референдум за независимост в Шотландия се състоя през 2014 г.

На вчерашния референдум за членството на Великобритания в ЕС Шотландия гласува в съотношение 62 на 38 процента за оставане в блока, а Великобритания като цяло гласува за напускане с 52 на 48 процента.

"Искам да заявя съвсем ясно днес, че възнамерявам да взема всички възможни мерки и да проуча всички варианти за прилагане на начина, по който гласуваха хората в Шотландия, или с други думи, да гарантирам, че ще останем част от ЕС и от общия пазар", добави лидерката на Шотландската национална партия.

 "Ако парламентът приеме решение, че повторният референдум е най-добрата възможност за Шотландия да остане част от ЕС, гласуването трябва да се състои преди приключването на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС", заяви Стърджън, цитирана от ТАСС.

Очаква се преговорите между Лондон и Брюксел по разтрогване на отношенията им да отнемат най-малко две години, отбелязва агенцията.

През септември 2014 г. референдумът за независимост, свикан по инициатива на шотландските националисти, завърши с поражението им. 55 процента от гласувалите подкрепиха оставането във Великобритания. Стърджън в свои минали изявления е казвала на Лондон, че евентуално излизане на Великобритания от ЕС против волята на шотландския народ ще предизвика организиране на втори референдум за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство, припомня ТАСС.

Правителството на Шотландия ще започне да изготвя нормативната уредба за произвеждане на втори референдум за независимост, заяви Стърджън.

"Ще започнем да изготвяме законите, необходими за произвеждане на нов референдум за независимост, ако парламентът приеме такова решение. Шотландия е изправена пред перспективата да бъде извадена от ЕС против волята си. Смятам това за неприемливо от гледна точка на демокрацията", добави шотландският първи министър.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
03Нейно Величество има далеч повече право да определя курса на своята държава отколкото деградирали проли с промити мозъци от глобалистите.Британците, както обикновено, направиха правилното решение.А сега ние по традиция ще седим със германците докато дойде руския ботуш да ни се намести отново.
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин отново загуби - за да се случи отделяне от ЕС, след референдума трябва да се гласува в правителството и после в Парламента на Великобритания. Там обаче са За оставане в ЕС. А и никой не иска Шотландия и Сев. Ирландия да се отделят, както се очаква след напускане на ЕС.Спете спокойно, сега ЕС само ще се мобилизира и сплоти.А Путин отново загуби.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Забавно е да наблюдаваш как еврофилчетата пръво плюеха Шотландия за референдума, а сега се извъртяха задниците на 180 градуса и го подкрепят.
12
0
 
5
 
! Отговори
ер преди 7 години
Изобщо не си наясно че всички природни богатства Петрол ,газ ,руда се намират в Шотландия .Англия е една скала и насипана отгоре с два пръста кал
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3,5 милиона овчари ***.оти плашат 50 милионна англия с световният си търговски център,пристанища фабрики и да не ги изброявам какви ли не работи с отделяне.Абе ни диейти бря отя уа?Оттъй бря?
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се, че от догодина кралицата може да остане кралица само на Англия и Уелс, демек да и се отчупи парче от короната, ама да видим...Не че нещо ме засяга, ама това, дето сега се нарича Великобритания, може да остане без великото...
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това вече е приказка. Вече няма кой да ви плаши и командва с тъ'пи и алчни решения.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога Шотландия ще се освободи от Английско робство?
7
5
 
3
 
! Отговори
До 6, гурбета преди 7 години
Ноу си *** уаааа! Какви две Ирландии ще се отделят и откъде? Дано наистина си гурбетчия и по- малко припарваш до България!
6
30
 
6
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
И какво ще направят? Без Англия ще станат като България.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пичове, дерзайте защото иначе потъвате с бабушкерата на сдухания остров. Дано да ви пуснат доброволно, щото имат история тия англичанчета. Като е за тях уважат волята на народа, като е Шотландия или Уелс, тогава се налага волята на бабето. Малко двоен стандарт го играят.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега как ще гласуват българите в Шотландия при нов референдум
3
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шотландия и Ирландия сега ще искат независимост, като са пр0сти англичаните сами се насадиха на пачи яйца. Да си берат срама сега. Кралицата и тя 100годишна бабка много смело се изказа в полза на изхода. Къде ще си бе бабе след няколко години?!? Какъв чеппп си ти, че да даваш мнения без да са те питали. Народът питаха, не теб. От теб добре че не зависят такива важни неща, защото ти си едно куку, което няма аналог. Ти си едно недоразумение
2
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да, ама волеизлианието на Шотландците ще е свободно, а не под дулата на танковете както стана в Крим.
1
5
 
50
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Русофилчо , много си *** бе момко. Няма да е незаконно - Шотландия са сключили договор , който гласи , че Англия трябва да е в ЕС за да няма референдум. Англия обаче излезе и сега шотландците могат да им го ***.