Българите на Острова - по старите правила. Засега

Да се оплачат в посолството, ако нарушават правата им
8
Българите на Острова - по старите правила. Засега
Снимка: Reuters, архив

Посолството ни в Лондон излезе с официална позиция за бъдещето на сънародниците ни във Великобритания.

Още по темата

Ето и пълния текст:

Във връзка с резултатите от проведения референдум за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз посолството на Република България в Лондон получи уверения от британското правителство, че до приключване на процедурата за формално напускане на Европейския съюз от Обединеното кралство, която се очаква да отнеме период от най-малко две години, гражданите на България, пребиваващи и новопристигнали в страната ще се ползват със същите права, каквито имат и в момента. Не се очакват промени в реда за пътуване до Обединеното кралство, условията за осъществяване на бизнес, ползването на обществени услуги или извършването на парични преводи.

Следва да се отбележи, че съгласно европейското право гражданите на държавите-членки на ЕС имат право на краткосрочно пребиваване на територията на друга държава-член за срок до три месеца, без никакви условия или формалности, като в този период те трябва да бъдат в състояние да се самоиздържат. Българските граждани, съгласно европейското право, могат да пребивават на територията на друга държава-член и за срок, по-дълъг от три месеца, ако те изпълняват определени условия – да бъдат работници или самостоятелно заети лица, студенти, самоиздържащи се лица или членове на семейството.

В тази връзка е задължително наличието на съответна регистрация в Обединеното кралство – национален осигурителен номер /NIN/, UTR за самонаетите лица, наличие на пълно здравно застрахователно покритие за студентите и самоиздържащите се лица и др. Правата като граждани на ЕС в Обединеното кралство биха могли да се потвърдят и чрез кандидатстване за издаване на регистрационен сертификат и сертификат за постоянно местоживеене, но това не е задължение, а възможност, която потвърждава упражняването им на права съгласно европейското законодателство.

Уведомяваме, че вече е изградена неформална мрежа за постоянна комуникация между посолствата на държавите-членки на ЕС в Лондон, чрез която се създават оптимални условия, както за обмен на информация при възникване на възможни проблеми, свързани с правата на гражданите на Европейския съюз в Обединеното кралство, така и за изработването на единни позиции и предприемане на съвместни действия.

В тази връзка приканваме българските граждани да информират писмено посолството за всякакви случаи на нарушаване на правата им на европейски граждани, прояви на дискриминационно и ксенофобско отношение, основано на етническа принадлежност или европейско гражданство. След получаването н подобни сигнали посолството ще ги адресира както към компетентните британски институции, така и към българските власти.

Бихме искали да напомним, че в посолството има секции съответно по трудово-социални въпроси, търговско-икономически въпроси и консулска секция. В зависимост от естеството на конкретния проблем, българските граждани в Обединеното кралство могат да се обръщат към съответните секции, като подробна информация за контактите с тях се съдържа на страницата на посолството в интернет – www.bulgarianembassy-london.org.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
хуиу преди 7 години
До Бисербисерчо,само да ти кажа, че мога да ти го дам на устенцата сега ,на момента,ако си в Лондон. ако не,през месец септември се прибирам, ще трябва да почакаш. Ако желаеш, остави телефон за връзка!
5
0
 
6
 
! Отговори
една от многото преди 7 години
Не се притеснявайте много. Лирата ще се стабилизира, ще работите като досега най-малко две години, а след това най-вероятно тези, които имат работа ще останат, а ще си отидат само тези с помощите. По-спокойно бе, хора! Ако британците искат да си запазят някои права, трябва да зачитат правата и на другите. Няма да имат избор!
4
0
 
5
 
! Отговори
eй 3 преди 7 години
Много повтаряш бе човек, ти да не заекваш!? Това го четохме в статията....
3
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Засега няма да ги гонят. На този етап. Само трябва да бачкат яко, защото който не бачка яко след 2 години ще го изгонят, само 1-2% които са бачкали най-яко ще ги оставят, другите - аут! Но на този етап няма да го гонят. След година две може и да ги изгонят, но засега остават по старите правила.
2
0
 
9
 
! Отговори
Верту преди 7 години
За какво ще се потиш с яко бачкане, след като лирата се пбезцени и ще пада още? Ще избягат доста гастарбайтери. Всичко си има някаква цел, няма смисъл да гонят чужденците, в свят на демокрациите в който всичко се осъжда за расистко.....ще направят така че сами да си отидат. За обикновения човек всичко е хаос, само престъпността е организирана
1
5
 
5
 
! Отговори
Бисер преди 7 години
Сега ако тръгна и се потя яко с бачкане, след 2 години трябва да си тръгвам ли, а ако работодателя ме хареса и иска да остана, тогава КАКВО ?