Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брайвик

Нападателят имал депресия, бил на психиатрично лечение
Обновена: 23 юли 2016 14:28 | 23 юли 2016 14:24, Елка Василева
72
Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брайвик
Снимка: Reuters

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с "Ислямска държава", предаде ДПА, като цитира шефа на полицията Хубертус Андре.

 "Става дума за самотен нападател", продължи полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели.

Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем, добави Андре. Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен, каза той.

Още по темата

При обиска тази сутрин в апартамента, където той е живеел, открихме елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопомрачени извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници, каза Андре.

Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре.

Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок, продължи той.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Полицейският шеф каза, че седем от жертвите са тийнейджъри.

Междувременно мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил умопомрачен, предаде Франс прес. "Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на умопомрачен, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура.

Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие, пише БТА.

Според „Шпигел“ името на извършителя на нападението в търговски център е Давид С.

18-годишният германец от ирански произход с двойно германско и иранско гражданство, който извърши кръвопролитието, се увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище, което може би означава, че психиката му е била нестабилна, писа по-рано ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Мюнхенстрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Ovama преди 7 години
Али Сонболиkура го болиСтрелял е само по младежина ви малко гърмежидруг път да не го обиждат по Фейсбуки да му викат боклукоръжието добре възпитавачовек с човека да не се еbава
29
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Меркел е единственият политик в момента, който се опитва да спре ислямистите - и точно затова русофилите я оплюват, защото Путин иска ислямистите да победят.
28
2
 
15
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Да Меркел явно иска да унищожи Германия и Ес. Отричането на проблема не го решава а задълбочава.Може да твърдите че е спасил своите жертви ккато ги е убил че е самарянин и даже че в предния живот е бил руснак и сега агент на Путин.Можете да твърдите всякакви глупости
27
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крайно десен младеж, най-вероятно увличаш се по Пегида.Казах ли ви, че бежанците в случая нямат нишо общо?
26
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От всички убити германците са само 2 или 3 останалите са турци, косовари и грък. Тъй че айде още една опорна точка на българския ксенофоб отива в канала...
25
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено, иранец ислямист на име Али Сонболи (да, знам името му) се бил вдъхновил от Брайвик ахаххаМеркел вече става жалка със съчиненията, извъртането си и замазването на ситуацията. Тя вече открито води война срещу противниците на ислямския терор.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости, експертите от форума на днес.бг вече се произнесоха, че е ислямист, бежанец и лично Меркел го е поканила и е пряко виновна. Така че аз това приемам за истина пък какво говорят немската полиция или самия атентатор на едно от клипчетата, няма никакво значение!
23
1
 
23
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Оказва се,че в Германия живеят много луди,които са на свобода.Един луд блъсна самолет в скалите и погреба 150 човека.Друг луд стреля напосоки с оръжие,което може и законно да е придобил.Обаче истината май е съвсем друга.Много българи живеещи в Мюнхен казаха,че е имало стрелба и на още две места.Очевидно властите не казват цялата истина за да не всяват допълнителен смут и да защитят Ангела Меркел.която с поведението си изложи на риск цяла Европа,не само Германия.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази разлика че ако беше действал като Брайвик- тоест да стреля докато му свършат патроните, нямаше да убие 9, а поне 30 човека с тия 300 патрона
21
0
 
11
 
! Отговори
х-м преди 7 години
...е увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище, което може би означава, че психиката му е била нестабилна- Мисля, че 95% от младежите са с нестабилна психика. С изключние на тези дето не могат да четат.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млад човек манипулиран, че не е германец, като е роден в Мюнхен и не е арабин, лесно му лепват каквото си искат! За изпьлнение на поръчка. Случай много.
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О, да бе ,как не се сетиха до сега?????!!!!! Луд, и решаваш всичко, всички проблеми и неприятности изчезват. Виновни няма, всичко в Европа цъвти, мултикултуризма на Меркел работи , т.н бежанци ще бъдат посрещнати от германците с цветя и рози. Мечта!!! Да си в депресия не значи, че си луд. Но никой няма и да ви каже, че депресията води до автоагресия, но ни и до агресия! Това да обявят луд някой които е извършил нещо не по вкуса на управляващите, е приом както на комунизма така и на фашистите и
18
1
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 7 години
Вероятно ще го изкарат херой евроатлантик.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С такива Схеми в България се взимаше пари за Инвалидност , бил психично болен или Инвалид
16
0
 
12
 
! Отговори
г-н Президента преди 7 години
Все по-близо сме, скъпи другари до построяването на Чистия Демократизъм! Подава се зад ъгъла, обещавам ви!
15
2
 
4
 
! Отговори
защо? преди 7 години
Вече се знае къде е учил,кои са родителите му,какво е ял,по колко пъти е ср'ал на ден,но името не му се спомемава на "немеца" с ирански корени.Според мем се казва Холгерт Батщубер и нацист(ариец) вдъхновен от норвежкият патриот Брейвяк-нема друг вариянт.
14
0
 
10
 
! Отговори
Будист преди 7 години
Този е шиит. Трепе европейци, трепе и сунити от ислямска държава. Ислямска държава трепе шиитите и европейците. Само европейците чакат някои да ги утрепе. Пускат тук таме по някоя бомба политиците им де.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако някой ислямист сега недай си Боже направи някаква простотия в България - какво? Последовател на Христо Ботев ли ще го изкарваме???
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ислямът е военна доктрина, а не религия. Военна доктрина срещу християнството, пълна с лъжи, противоречия и заблуди.
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На една малка гара в Германия във влака се качиха около 20 човека и само четирима бяха с бял цвят на кожата а какво е в големите градове не ми се мисли.