Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брайвик

Нападателят имал депресия, бил на психиатрично лечение
Обновена: 23 юли 2016 14:28 | 23 юли 2016 14:24, Елка Василева
72
Стрелецът от Мюнхен се вдъхновил от Брайвик
Снимка: Reuters

Полицията в Мюнхен не откри никакви доказателства, свързващи нападателя с "Ислямска държава", предаде ДПА, като цитира шефа на полицията Хубертус Андре.

 "Става дума за самотен нападател", продължи полицейският шеф. Няма никакви индикации, че е имало и други нападатели.

Престъплението и неговият извършител нямат абсолютно никаква връзка с бежанския проблем, добави Андре. Заподозреният е роден и израсъл в Мюнхен, каза той.

Още по темата

При обиска тази сутрин в апартамента, където той е живеел, открихме елементи, сочещи, че се е интересувал от въпроси, свързани с умопомрачени извършители на убийства и с масови стрелби, конкретно книги и статии от вестници, каза Андре.

Има очевидна връзка на стрелбата в Мюнхен с норвежкия масов убиец Андерш Брайвик. Полицията предполага, че нападателят е бил вдъхновен от Брайвик, който преди пет години уби 77 души в Осло и на остров Ютьоя, посочи Андре.

Родителите не са били в състояние да помогнат на разследването, тъй като са в шок, продължи той.

Нападателят е имал 300 патрона в раницата си. Той е стрелял с 9-милиметров пистолет Глок, за който не е имал разрешително и вероятно го придобил незаконно.

Полицейският шеф каза, че седем от жертвите са тийнейджъри.

Междувременно мюнхенските прокурори съобщиха, че извършителят на снощното нападение е страдал от депресия и е бил на психиатрично лечение, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Следователите отдават предпочитание на версията, че нападателят е бил умопомрачен, предаде Франс прес. "Изхождаме от принципа, че в този случай става дума за класически акт на умопомрачен, който очевидно е действал без политически мотив", каза говорител на баварската прокуратура.

Извършителят на атаката не е бил известен на полицията преди това и няма криминално досие, пише БТА.

Според „Шпигел“ името на извършителя на нападението в търговски център е Давид С.

18-годишният германец от ирански произход с двойно германско и иранско гражданство, който извърши кръвопролитието, се увличал по видеоигри със стрелба и имал проблеми в училище, което може би означава, че психиката му е била нестабилна, писа по-рано ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Мюнхенстрелба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко ми става мъчно за пророка Мухамед като ги гледам тея работи! Той толкова добра и мирна религия създаде, а неговите последователи така и не я разбраха и оцениха за цяло хилядолетие вече :(
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очакваше се подобана дезинформация . Напълно в стил с евроатлантическите ценности.
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, помислете преди пак да плюете Исляма! Та това е просто един млажеж в амок!? Останалите терористи са стабилни и обезпечени хора с щастливи семейства и висок стандарт. Повечето са юристи, писатели и топ медици!
7
2
 
8
 
! Отговори
Оръжейник преди 7 години
Glock 17 е било оръжието. Като пишете само глок, все едно пишете пистолет.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди и аз мразех исляма, но вече започвам да вярвам, че въпреки приказките исляма наистина е религията на мира! Съвсем тихо и кротко момченцето е влязло в мола, гръмнало 10-на души и пак така съвсем мирничко, без да ни занимава със себе си, прати и себе си при Аллаху Акбар! Тиха и чиста работ!
5
1
 
19
 
! Отговори
доган преди 7 години
Че всички терористи с болни мозъци.я *** и бачка цял ден да храниш семейсво и да нямаш време изгледаш един мач например тогава ще ви питам.боллни били психично разтроени били хайде има болници и медици за тая работ въпроса е да не се накърни честа на някои
4
3
 
21
 
! Отговори
Няма логика преди 7 години
Няма логика. Вярно е че днес е годишнина, но етническата принадлежност на този германски гражданин е всичко срещу Брейвик пише в манифеста си. Убиеца е син на имигранти, а другия масов убиец пише че е убил всички тези хора за да спре потока на мигранти към Европа??!!
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно пак съм в грешка! На мен пък съвсем погрешно ми се стори, че се е вдъхновил от Аллах! Благодаря ви за идеологическата корекция, драги медии!
2
3
 
25
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Ако не беше Меркел, този немец щеше да се роди нормален.
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами да, най-лесно е да го изкарат луд, за да не хвърли сянка на съмнение на политиката на свалени ***, която провежда баба Меркел към имигрантите.