Европа се цепи, САЩ – на руска мина

Анализатори: "В Турция всичко е наопаки, а Черно море - още по-черно"
Обновена: 3 авг 2016 19:52 | 3 авг 2016 18:00,
123
Европа се цепи, САЩ – на руска мина
Снимка: архив Reuters

Напрежението в света расте, създава се впечатление за повсеместна несигурност, хаос и липса на политически елити. Глобализацията преживява една от своите кризи. Това са част от заключенията на анализаторите от Института "Иван Хаджийски". Сред тях са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров. 

Те анализират, че в НАТО се очертават пукнати, а в ЕС зейват пропасти. "Глабализацията преживява една от своите кризи", се казва още в материала.

Още по темата

Институтът обобщава, че докато всички гледат САЩ, САЩ са настъпили "руска мина".  Според анализа съществува риск дилемата "за/ против Путин" да се превърне в една от централните теми на дебатите преди президентските избори в Америка.

"Липсата на консенсус в американското общество върху глобалната роля на САЩ няма аналог в следвоенната история на страната", пишат още анализаторите.

Според тях НАТО е на ръба на криза на идентичността. Те смятат, че със събитията в Турция "черноморското направление" на Пакта става съмнително. След срещата на НАТО във Варшава пък и "гълъби", и "ястреби" останали разочаровани. Първите – от взетите решения, вторите – от невзетите.

"Островът се отдалечава от Континента, референдумите се отдалечават от демокрацията", е изводът на Института за проведеното допитване във Великобритания за излизане от ЕС. Според анализаторите Лондон може да постигне привилигировано положение, при което хем ще участва в Общия пазар, хем няма да се съобразява с общите регулации.

Наблюдателите смятат обаче, че Brexit е поставил принципни въпроси за стойността на прякото допитване като демократичен инструмент. "Парадоксално, референдумът може да се превърне в най-силното оръжие срещу европейската демокрация", се казва още в анализа.

Материалът "разделя" Европа на стара и нова и припомня тероризма в Германия и Франция, потенциала за банковата криза в Италия, предстоящите референдуми по различни поводи из целия Съюз.

"Всичко това са нови и нови симптоми на раздвоение на Европа. ЕС се дели на "стара" и "нова" Европа. Вишеградската група предлага принципно нова визия за Европа. Така визиите за бъдещето станаха две: френско-германска (профедерална) и вишеградска (пронационална)", обобщават от института.

Според анализаторите в Турция всичко е наопаки. Те виждат, че "след неуспешния опит за преврат "отдолу", там тече успешен преврат "отгоре".

"Все по-черно Черно море?", обобщават с въпрос анализаторите ситуацията в региона. Според тях събитията в Турция ще имат сериозни отражения върху България и региона.

"Острият конфликт Турция – Русия беше основен фактор за милитаризацията на Черно море", припомнят анализаторите. Тя смятат, че днешното сближаване на двата антагониста може да даде шанс за стихване на черноморската буря. Но намекват и че може да да доносе нова тревога, заради охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
7
 
15
 
! Отговори
тт преди 7 години
Браво всички да имат страх от русия
18
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България без ЕС ще фалира на мига!Слаба и бедна държава трябва да е слуга на богата държава.Иначе край на филма.
17
4
 
17
 
! Отговори
именно преди 7 години
До Анонимен 16шипърите решиха да се отделят и щатите дори държава им създадоха. обаче руснаците в крим които са 70 % явно нямат същото право според ес и краварите като косоварите да решават и да могат да се отделят от украйна !!!! едаси двойните стандарти
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е тюрлюгювеч ...
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров."Четох до тук и всичко нататък ми се изЯсни! Русия е великата надежда, след като Западът е много зле, направо от глад ще умират:)И това, малкото *** с катинарче брадица, много го лансират ДС-арите, ставаш, лягаш, то ти обяснява "международното положение".Гнус голяма!!!
14
2
 
10
 
! Отговори
До 5 преди 7 години
Ти райчев и стойчев ли си ..заедно ли списвате коментари срещу развитите държави..и не сте ли точно вие лайн..ата които участвахте в грабежа и обезличаването на нацията само и само днес да задавате въпроси от сорта на ..харесва ли ви да ровите във кофите..как е демокрацията и т.н
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Крим е руски. Въпросът е затворен.
12
5
 
16
 
! Отговори
а бе преди 7 години
До Анонимен14и благодарение на кого можа да кажеш , че си погледал в къщи...благодарение на кого имаш Родина - на руският народ !! иначе сега щеше да пишеш на турски и да си блъскаш главата в пода !
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX 13Според Кориере дел медзоджорно България открай време е предпочитаната дестинация за италианския б о;к л/у/к. И докато Бургас е любимо място за отлежалия бокл'ук, то Варна е предпочитана за пресните отпадъци на Сицилия. България е една от страните в ЕС, в които все още се прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда.
10
6
 
24
 
! Отговори
а бе преди 7 години
До SpaceXи аз не вярвах , че краварите които са на друг континент могат да вземат със сила косово от сърбия и да я дадат на шиптърите. а крим си е руски..все едно ако имаме достатъчно сила да не си върнем беломорска тракия така ли !!!!
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До пълно безсилиеРуссия плюе на НАТО и ЕС чакаите да поиска да влезе по скоро ЕС ще иска да стане част от Русия.
8
22
 
12
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
От 7 минусчета я кажете като знаещи , критерии за какво е Русия . В коя област от развитието на човешкото общество тя е пример за подражание.
7
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Как е растежа в евроатлантическия рай България - ровите ли в кофите с бykлyците за отпадъци от храна? Какво казва евроатлатническата статистика - колко се вдигна средната заплата, колко е разтежа на евроатлантическата икономика?
6
28
 
7
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
5 Това кога го сънува . Да за Крим бяха втрещени от действията на Путин , никой не е предполагал че може да бъде толкова безочлив , но за всичко останало , че каква роля има русия в световната политика . Кой се съобразява с нея и по важното , кой е с нея и какъв еталон и мярка критерии за стандарт би могла да бъде тя, в която и да е област
5
7
 
28
 
! Отговори
пълно безсилие преди 7 години
В т.н. ЕС и в братска Америка цари пълно безсилие, отчаяние и фрустрация. Не можаха да предотвратят присъединяването на Крим към Русия и нямат никаква идея, какво да правят със Сирия, ДНР и с ЛНР. Очевидно в бъдеще правилата на световната външна политика ще се определят единствено от Путин. Западняците и американците са деградирани от Путин в ролята на статисти, които само гледат като хипнотизирани зайци и не могат да реагират по никакъв начин.
4
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руската хибридна информационна воина към България се мъчи да всява чрез пресата и някои саитове чувство на тревожност и непълноценност на живота в България !!!
3
4
 
38
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Роската да не е болен? Още не се е изказал по въпроса!
2
35
 
20
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
Наши червени анализатори не ме интересуват
1
12
 
29
 
! Отговори
Прекрасна статия! преди 7 години
Прекрасна статия! Благодарение на нея всички ние намразихме САЩ, НАТО и обамовата Хилъри, станахме русофили и заобичахме Путин, Тръмп и Русия!