Европа се цепи, САЩ – на руска мина

Анализатори: "В Турция всичко е наопаки, а Черно море - още по-черно"
Обновена: 3 авг 2016 19:52 | 3 авг 2016 18:00,
123
Европа се цепи, САЩ – на руска мина
Снимка: архив Reuters

Напрежението в света расте, създава се впечатление за повсеместна несигурност, хаос и липса на политически елити. Глобализацията преживява една от своите кризи. Това са част от заключенията на анализаторите от Института "Иван Хаджийски". Сред тях са проф. Петър-Емил Митев, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Борис Попиванов, Първан Симеонов и Пламен Владимиров. 

Те анализират, че в НАТО се очертават пукнати, а в ЕС зейват пропасти. "Глабализацията преживява една от своите кризи", се казва още в материала.

Още по темата

Институтът обобщава, че докато всички гледат САЩ, САЩ са настъпили "руска мина".  Според анализа съществува риск дилемата "за/ против Путин" да се превърне в една от централните теми на дебатите преди президентските избори в Америка.

"Липсата на консенсус в американското общество върху глобалната роля на САЩ няма аналог в следвоенната история на страната", пишат още анализаторите.

Според тях НАТО е на ръба на криза на идентичността. Те смятат, че със събитията в Турция "черноморското направление" на Пакта става съмнително. След срещата на НАТО във Варшава пък и "гълъби", и "ястреби" останали разочаровани. Първите – от взетите решения, вторите – от невзетите.

"Островът се отдалечава от Континента, референдумите се отдалечават от демокрацията", е изводът на Института за проведеното допитване във Великобритания за излизане от ЕС. Според анализаторите Лондон може да постигне привилигировано положение, при което хем ще участва в Общия пазар, хем няма да се съобразява с общите регулации.

Наблюдателите смятат обаче, че Brexit е поставил принципни въпроси за стойността на прякото допитване като демократичен инструмент. "Парадоксално, референдумът може да се превърне в най-силното оръжие срещу европейската демокрация", се казва още в анализа.

Материалът "разделя" Европа на стара и нова и припомня тероризма в Германия и Франция, потенциала за банковата криза в Италия, предстоящите референдуми по различни поводи из целия Съюз.

"Всичко това са нови и нови симптоми на раздвоение на Европа. ЕС се дели на "стара" и "нова" Европа. Вишеградската група предлага принципно нова визия за Европа. Така визиите за бъдещето станаха две: френско-германска (профедерална) и вишеградска (пронационална)", обобщават от института.

Според анализаторите в Турция всичко е наопаки. Те виждат, че "след неуспешния опит за преврат "отдолу", там тече успешен преврат "отгоре".

"Все по-черно Черно море?", обобщават с въпрос анализаторите ситуацията в региона. Според тях събитията в Турция ще имат сериозни отражения върху България и региона.

"Острият конфликт Турция – Русия беше основен фактор за милитаризацията на Черно море", припомнят анализаторите. Тя смятат, че днешното сближаване на двата антагониста може да даде шанс за стихване на черноморската буря. Но намекват и че може да да доносе нова тревога, заради охлаждането на отношенията между Анкара и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С Крим Путин отпука звучен шамар на краварите и на техните третополови пудели в Брюксел. Още им бучат ушите и гледат опулено.
38
2
 
6
 
! Отговори
7 преди 7 години
Po dobre da izyasnim s kakyv akyl Bg podpisa za otstranyavane na rusnaci ot Olipiada,Francjya,Germaniya, Rumyniya/o bozhe/ ne podpisa a nie kakto vinagi vperedi vlaka.Oshte edin argument na rusnaci v polza na TP a YuP>
37
5
 
6
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
UK E. БИЛА с провилегирован статут винаги.И пак. ще го има. Просто защото го може! Имат хитри дипломати. Всеки град в Англия има разкошен театър и мултифункционални зали. Това става с финансиране. Една страна която отделя толкова голям бюджет за култура и образование винаги оправдава разходите си и съответно бележи постижения и престиж за нацията си. Без тези неща Великобритания нямаше да е това което е!
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юрвайте се към амбасадата докато все още няма опашки и тълпата не е прочела статията. После ще е късно.
35
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След такава статия очаквам опашки пред руското посолство за визи....хахахс
34
1
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
От 10 са станали 16 ли?
33
9
 
4
 
! Отговори
всички гледни точки преди 7 години
До анонимен 46,Така е, също лично Граф Игнатиев е наредил т.нар. Баташко клане а и като цяло удавянето в кръв на цялото Априлско възстание!
32
8
 
12
 
! Отговори
пешо преди 7 години
само вижте кои са участниците в този "институт" и ще ви стане ясно защо говорят такива глупости.
31
2
 
10
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен(38):Това ви го направи западния клон на ЕС най-вече.На който смучете клончето...
30
1
 
14
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Идеята че UK може да постигне привилегировано положение е смехотворна! Това би довело до моментален разпад на ЕС, който и сега, с германския диктат по "бежанската" криза, едва се държи.
29
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На политическите некадърници им пречат социализма,капитализма и собствените мозъци!Цял живот да учиш,че социализмът обективно е по-висш стадии в организацията му- и след това с думи и дела да започнеш да опровергаваш тази обективна теория- това го могат само ART-тисти,които си мислят,че замислените от тях закони са над природните!Поради това в конституциите трябва да се запише,че икономисти,финансисти,юристи и т.н. ART-па-плач нямат право на достъп до управлението на обществото!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа се цепи, САЩ на руска минаАнализатори: "В Турция всичко е наопаки, а Черно море - още по-черно"Кой го направи ТАКА Обама Либерастски Гандерски с екип профффани от типа:Оланд, Мърхел, Камерън (впрочем тоя се изсули навреме) и клакьорките от Изт.Европа: бг, романес, укропи, пшеки и проебалтиц
27
2
 
23
 
! Отговори
амии преди 7 години
До Анонимен38викаш турците искали дори орден да дадат на Левски но КГБ се е намесило...заповядало на султана ииии го обесли !!! бе обонго ли ти е писал тази история ??? ти сега ще кажеш , че е нямало и битка на шипка или плевенската епопея е съчинена в...холивуд !!! Българите добре знаем кой ни освободи...а ти си драскай за центове...
26
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краварите и слугите им Тиква, Плевел, Присадена коса и Къдрава Сю ни подговят война в Черноморския басейн, в която да ни изправят да воюваме срещу братския Руски народ. Същото, което направиха и с Украйна.
25
4
 
13
 
! Отговори
амии преди 7 години
До 36основно участващите в освобождението ни са руснаци ...ясно е , че има и други народи включили се да ни помогнат но те са били едно допълнение . но аз реплекирам ..трола , че според него сме се освободили сами .... а по неговата история може и въпбще да не е било робство а съжителство...а най-вероятно тоя съжалява за Освобождението ни...може да му се иска да се ду.пи на ердо...
24
7
 
8
 
! Отговори
Натовски страфонджия преди 7 години
Русия без България е Нула!!! Запомнете го Хубаво!!! Русия уважава България заради Православието и Езика!!! Колкото сега да обичат Сърбия знаят че са коварни...България държи Европа в Капан... Пусне ли Ердоган бежанците Еу е при ссср...
23
1
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Абе ти да не си се надрусал с двойна доза?. Между другото от коментара ти личи, че си се родил след 2005 година и се разниса някаква много неприятна миризма.
22
2
 
0
 
! Отговори
До 29 преди 7 години
Само руските ли
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 30 мечти.......мечти.........
20
3
 
25
 
! Отговори
стига бе преди 7 години
До Анонимен 24 *** Апостола и той ли се е бил на шипка !!!! спор няма , че Паисий, Левски , Ботев и много други българи са допринесли за това да я има днес България но да отричаш пролятат руска кръв за освобождението ни е .....неблагодарност !! независимо какви са били мотивите на руският цар да изпрати войски важното е , че руските войници са се били рамо до рамо с българите