Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген

България няма да бърза със СЕТА, чака новини за визите
Обновена: 20 сеп 2016 21:54 | 20 сеп 2016 21:36,
135
Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген
Снимка: БТА

Германия смята, че Шенген може да продължи да съществува, само ако ЕС има обща политика за убежище и миграция. Подобно изявление е било направено по време на заседанието на външните и европейски министри в Брюксел днес. За това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която представляваше България на срещата.

Шест шенгенски държави, включително Германия и Франция, въведоха проверки по границите си заради миграционната вълна и терористичните атентати, временно суспендирайки свободното преминаване на границите. Еврокомисията се надява да възстанови свободното движение в шенгенската зона до края на годината, като го замени със строги проверки при влизане и излизане, включително и на европейските граждани.

Европейската комисия предложи през март общи стандарти за прием на бежанци и за даване на убежище, заедно със система на постоянни квоти за преразпределянето им от държави, които са обект на засилен имиграционен натиск към вътрешността.

Предложението обаче е блокирано в Съвета, където държавите от Вишеградската група му се противопоставят, Словакия го съди, а Унгария организира референдум срещу постоянните квоти.

Вместо обща система, Полша, Чехия, Унгария и Словакия предлагат "гъвкава солидарност", според която страните помагат кой с каквото може, но без задължителни предусловия.

Европейската комисия отказва да оттегли предложението си, като ще се опита да му даде още един шанс на срещата на върха на ЕС през октомври.

Още по темата

Европейските лидери ще обсъдят и търговското споразумение с Канада - СЕТА, както и преговорите по аналогично споразумение със САЩ - ТПТИ. ЕС разчита да подпише споразумението с Канада през октомври, след което то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти във всички държави членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че правителството няма да бърза да внесе проектозакона за ратификация, преди да е наясно с настроенията към СЕТА в Народното събрание. Кабинетът "Борисов" смята да изчака срещата на евролидерите на 23 октомври преди да реши каква тактика ще поддържа по отношение на ратификацията.

София обвързва подкрепата си с облекчаване на визовия режим с Канада. България и Румъния са единствените еврочленки, чиито граждани се нуждаят от визи за Канада. Кунева днес е потвърдила позицията, заявявайки, че за София е "въпрос на равно третиране" да получи яснота кога визите ще бъдат премахнати.
"СЕТА е важно и добре балансирано споразумение. Надяваме се, че то ще бъде подписано през октомври", коментира държавният секретар за външните работи на Словакия Иван Корчок, чиято страна председателства ЕС в момента.

Меглена Кунева е подновила българското искане да бъдем приети в Шенген. Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика и в този смисъл членството в зоната за свободно движение ще бъде добър знак.

Миграцията ще бъде акцент на срещата на европейските лидери след месец в Брюксел, заедно с търговските споразумения със САЩ и с Канада, както и отношенията на ЕС с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
29
 
! Отговори
Гермaния преди 7 години
дa го духa под водa,дa не вдигa прaх,я мaйнaтa им !
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мммммм... Не позна.Не работя. Работиш ти.Опитай пак...
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МУТИ ЧЕ ТИ ИЗОБЩО ВЕЧЕ СИ САМО ГОВОРИТЕЛ НО НЕ И ЛИДЕР,А И СКОРО ЩЕ КОМАНДАРИШ ОТ ГАНА КЪДЕТО ЩЕ ТЕ ЕКСТРАДИРАТ АЗГ И ПЕГИДА.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Товоят псевдоном е турска кypвa.Андъстенд му?
25
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вън от Шенген, ако ще трябва да приемаме всичката из'мет от гз на географията. Отваряне на свинеферми и кучкарници около границата и подсигуряване на пристигаща храна за тях.
24
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От къде накъде Германия ще ни дава ултиматум и ще ни задължава да подкрепяме ината на Меркел,въпреки,че на всички вече е ясно,че нейната политика по отношение на бежанците се провали.И защо трябва да бъдем задължени към тях,като че ли ние сме предизвикали войната в Сирия.У нас лагерите са пълни с икономически емигранти от Авганистан,Ирак и кой знае още от къде.Защо продължаваме да ги пускаме и защо не ги връщаме обратно?
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След Европейското си Уси.ране с Миграционата криза и Ударите на Сащ и Европейската коалиция по Суверени държавиШенген няма да има за Трафикантите на Имигранти по Българската границаПроверките на документи ще зачестяват в ЕвропаИ тая СЕТА Няма да бъде Одобрена все някой ще гласува ПротивФРАНЦИЯ,ИТАЛИЯ,ИСПАНИЯ е напълно възможно да напуснат Евросъюзът
22
3
 
28
 
! Отговори
ВГ преди 7 години
След като стана ясно,че сме продали половината БГ на руснаците,да продадем другата половина на американците.Да дойдат двете армии-руска и американска и да си пазят собствеността.Ние ще им осигурим теляци в банята.И няма нужда от избори:президент-американец,премиер-руснак,(може и обратно).Народното събрание ще го запазим,за да има кого да псуваме.
21
0
 
51
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Всеки път със страх чета новините,отнасящи се за тази госпожа.Не очаквам нищо добро от нея.Не умее да отстоява интересите на България,ама все се туря.И сега май пак е така.
20
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе,Бойко,с кой акъл изпрати Кунева на тази среща.Има ли нещо,с което тази жена се е захванала и не го е провалила.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Taja saschto bg ne ja sadi sa reaktorite kuneva e vinovna sa reaktorite sa spiraneto im sega taja iska da ni napaha v schengen 4e da ni salejat bejanzite tampona da stane bg tova e nai opasno nie sme malka dasipana darjava vseki do sega ni ispolsva i rasgrabva ujas e boiko dano da uspee bg da ne blisa v schengen. Bravo na boiko
18
7
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Кукунева кой е тръгнал да приема задунайската в шенген бре, аз поне такова нещо незнам?!?ruагентите реват ли реват, ама не става дума за тех егати цирка, я кажете на ТолстакаПродз да ви дръпне още едно "баратЦко" изказване мухахахахахахха
17
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чини ми се,че скоро нема да има не само шенген!!Брюкселските тикви,още не могат да узреят,къф таралеж си вкараха в розовите гащички! :-) :-)
16
0
 
25
 
! Отговори
До 18 преди 7 години
Да живее свободен Кюрдистан със столица Анкара.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
17 аве ако си говориме истината трошиш тъпометъра до нивото на ***
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тaпиp си ти 14, тaпиp и ***.
13
5
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
до 12 губернията не е в шенген ве "патроидиоте", осефери се малко
12
2
 
34
 
! Отговори
Anon преди 7 години
Тази национална предателка не се ли досеща, че като махнат визоте с Канада и САЩ и тя ще остане да управлява само шведи и имигрантската пасмина от близкия изток и Африка?
11
16
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 7 години
Толстака *** им го заби на рускитеагенти с толстий замах мухахахахахахаххахаизвинетесебе извинетесебе
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аве дибилЪЙ статията говори за ШЕНГЕН, губернията е купена от рашка и е извън Зоната!!!!!!!!!!!!!!!!!