Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген

България няма да бърза със СЕТА, чака новини за визите
Обновена: 20 сеп 2016 21:54 | 20 сеп 2016 21:36,
135
Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген
Снимка: БТА

Германия смята, че Шенген може да продължи да съществува, само ако ЕС има обща политика за убежище и миграция. Подобно изявление е било направено по време на заседанието на външните и европейски министри в Брюксел днес. За това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която представляваше България на срещата.

Шест шенгенски държави, включително Германия и Франция, въведоха проверки по границите си заради миграционната вълна и терористичните атентати, временно суспендирайки свободното преминаване на границите. Еврокомисията се надява да възстанови свободното движение в шенгенската зона до края на годината, като го замени със строги проверки при влизане и излизане, включително и на европейските граждани.

Европейската комисия предложи през март общи стандарти за прием на бежанци и за даване на убежище, заедно със система на постоянни квоти за преразпределянето им от държави, които са обект на засилен имиграционен натиск към вътрешността.

Предложението обаче е блокирано в Съвета, където държавите от Вишеградската група му се противопоставят, Словакия го съди, а Унгария организира референдум срещу постоянните квоти.

Вместо обща система, Полша, Чехия, Унгария и Словакия предлагат "гъвкава солидарност", според която страните помагат кой с каквото може, но без задължителни предусловия.

Европейската комисия отказва да оттегли предложението си, като ще се опита да му даде още един шанс на срещата на върха на ЕС през октомври.

Още по темата

Европейските лидери ще обсъдят и търговското споразумение с Канада - СЕТА, както и преговорите по аналогично споразумение със САЩ - ТПТИ. ЕС разчита да подпише споразумението с Канада през октомври, след което то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти във всички държави членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че правителството няма да бърза да внесе проектозакона за ратификация, преди да е наясно с настроенията към СЕТА в Народното събрание. Кабинетът "Борисов" смята да изчака срещата на евролидерите на 23 октомври преди да реши каква тактика ще поддържа по отношение на ратификацията.

София обвързва подкрепата си с облекчаване на визовия режим с Канада. България и Румъния са единствените еврочленки, чиито граждани се нуждаят от визи за Канада. Кунева днес е потвърдила позицията, заявявайки, че за София е "въпрос на равно третиране" да получи яснота кога визите ще бъдат премахнати.
"СЕТА е важно и добре балансирано споразумение. Надяваме се, че то ще бъде подписано през октомври", коментира държавният секретар за външните работи на Словакия Иван Корчок, чиято страна председателства ЕС в момента.

Меглена Кунева е подновила българското искане да бъдем приети в Шенген. Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика и в този смисъл членството в зоната за свободно движение ще бъде добър знак.

Миграцията ще бъде акцент на срещата на европейските лидери след месец в Брюксел, заедно с търговските споразумения със САЩ и с Канада, както и отношенията на ЕС с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
12
 
! Отговори
ANONY преди 7 години
КРАЙ НА ШЕНГЕН
48
6
 
6
 
! Отговори
оценка преди 7 години
...Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика...... ОТ ТОВА ПО ТОЧНА И ТЪЖНА САМООЦЕНКА ЗА БГ ----НЯМА. И ВИНАТА ЗА ТОВА Е НА НАС, БЪЛГАРИТЕ, ЗАЩОТО ИЗБИРАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ХОРА --ЧЕЛИ ВИНЕТУ, ХИДРОИНЖЕНЕРИ ИЛИ БЕЗ НИТО ЕДИН РАБОТЕН ДЕН-КАТО СТАНИШЕВ.
47
0
 
4
 
! Отговори
Крaвaрския трол преди 7 години
е нaркомaн и криминaлно проявен,полициятa го прибирa всеки ден,крaде кокошки,грaби стaрци по селaтa,блудствaл с бaбичкa в горaтa,пред грaдинки и училищa- зaрибявa ученици,дa им плaсирa нaркотици !
46
1
 
33
 
! Отговори
Нa снимкaтa виждaм преди 7 години
еврокурвaтa и бившa любовницa нa Бaрозо,мръснaтa Куневицa дето съсипa ядренaтa ни енергетикa !Aнaтемa зa нея,дa пукне мъчително по- скоро !
45
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като Шмеркел Изперкелщайн ги покани ,сама да си сърба попарата и да се оправя ,в България имаме нужда от инвестиции и качествено образование ,от икономически емигранти като пакистанци,афгани,и вчера слезли от клона ,нужда нямаме
44
2
 
29
 
! Отговори
За какъв ... преди 7 години
Ни е този Шенген, и за какво ни е този Eu .За 25 години демокрация какво хубаво видя тоя народ ?Освен безработица ,инфлация,престъпност ,корупция,мизерия нискокчствено образование,разбита армия и смачкана полиция ,които не могат да опазят 1/4 от гранницата ни ,камо ли цялата страна.На другата везна са една две мъгистраальи които са като междуселски пътища в Холандия и някоя нюню инвестицийка в заводае със заплата едвивалент на заплатата в Мозамбик М.а.й.н.а.т.а. му на EU
43
0
 
23
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
Военно-политическия сатанински култ към демони, позиращ за "религия" - исляма няма място никъде в нормалния, християнски цивилизован свят! Това е един силно заразен вирус, на който овреме трябва да мусе намери ваксина! Иначе убива много бързо гостоприемника си!
42
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тук освен, че разбиха и малкото останало работещо от икономиката, май други съществени ползи няма. И само не ми казвайте, че Б Телефонна Компания, Енергетиката, Концесиите за злато.... са продадени в полза на държавата. А сега ни готвят за гара разпределителна на световната из'мет. Само не ми показвайте снимки на деца и майки от сирия, защото те са няколко процента от това което пристига.
41
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой не трябва да прави каквото казват Германия и Франция, че положението ще се оцапа още повече! Вече видяхме до какво водят техните идеи. По добре да се съобразяваме с унгарците - поне имат нещо в главите. По принцип бежанците трябва да се пращат най - вече в ъв Франция и Италия, че те бяха най активни срещу Кадафи и Садам.
40
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някакси, оставам с впечатление, че тези терористични актове вече за нищо ги нямат. Полиитиците явно свикват много бързо с всичко.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тралала... Лудница, и само такова. Тея всичките говорят ли си изобщо и за какво става дума тук?
38
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо кроят тия хора.Как сега се разбърза с тоя Шенген?Реално никой не чака Шенген за да емигрира.Има си много други начини до един законни за тия които искат да живеят и работят другаде.Значи целият тетър е да накарат още бежанци да идват в БГ... Защо?Просто държавата ще стане по-гадна и опасна за живеене.Да не би да си правят сметка да прилапат кинтите дето уж ще вземат за евроинтеграция на бежанците?Дано не е така,че ще замязаме на Афганистан..
37
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега е супер добре за България,че не сме в Шенген.В противен случай щяха да идват стотици хиляди бежанци от цял свят за да получават гражданство.Аз не мисля че има българин който е трезвомислещ и разчита на Шенген.Освен ако не си прави сметка да редува държавите в Шенген като сезонен работник в земеделието..
36
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През къра ми е за Шенген, ние не сме в него, така че няма да участваме в общата ви политика на масово ислямизиране на Европа.
35
0
 
46
 
! Отговори
няма ликой преди 7 години
Тая дърта кифла ще сложи край на европа
34
0
 
42
 
! Отговори
сус бе гювендио преди 7 години
Танте Изперкел ги покани, а после бръщолеви за обща европейска политика!? Убеждавам се за пореден път, че тая оФцЪ е или тотално куку или ни прави целия континент на такива. Не мога да разбера и немците защо са станали толкова залюхани и не е смъкнаха на момента тая дърта куха немска крава. Та тя им съсипа държавата. Все още нищо не са видели те. Съвсем скоро, като почнат да се множат, като зайци поканените ***, като почнат да правят още по-големи зулуми ще видят германците...
33
1
 
70
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Значи така: Сащ и Израел си играят на войни, Германия си продава военната продукция и автомобилите на Сащ, после Меркел кани по заповед на задокеанските си покровители половината свят и накрая ни налагат условия ако не изкусаме говната с тях заедно!!! Айй сиктир
32
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи - край на Шенген, това е по-малкото зло.
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То така или иначе Шенген няма да видим така че кво ни пука.*** заплахите
30
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на ШенгенВиждам аз Заедно с Руска Федерация както винагиСтига толкова мъки Оттуй нещо ЕвропаСъюз не става