ЕС: Трябва да почнете да си плащате за "Козлодуй"

2,7 млрд. евро ще излезе извеждането от експлоатация на реактори 1-4
20 сеп 2016 19:00,
54
ЕС: Трябва да почнете да си плащате за "Козлодуй"
Снимка: БТА

България, Литва и Словакия, които затвориха предсрочно съветски реактори в атомните си централи, трябва постепенно да започнат да поемат по-голяма финансова тежест за извеждането им от експлоатация.
Това се казва в доклад на Европейската сметна палата, публикуван днес.

Одитът посочва, че разходите за демонтирането на реакторите и погребването на отработеното ядрено гориво, непрекъснато растат. В същото време правителствата на трите държави не дават достатъчно собствени средства и сметката се плаща основно от европейския бюджет. Критики се отправят и по отношение на прозрачността на разходите, както и за изоставането от програмите за изваждане от експлоатация и постоянно складиране на ядрените отпадъци.

Европейската сметна палата посочва, че разходите по демонтажа на реакторите в АЕЦ "Козлодуй", АЕЦ "Игналина" и АЕЦ "Бохунице" ще излязат 5,7 млрд.евро. Само от 2010 г.насам те са се увеличили с 40%. Сумата може да се удвои, ако се включи и постоянното съхраняване на отпадъците и отработеното гориво, предупреждават европейските одитори.

Европейският бюджет финансира извеждането от експлоатация от 1999 г.насам и се очаква до 2020 г., докогато са обещани средства, сметката да достигне 2,955 млрд.евро. 731 млн.от тях са за АЕЦ "Козлодуй". Отделно до 2013 г. ЕС е похарчил 890 млн.евро за различни социални и икономически програми в България, Литва и Словакия за компенсиране на щетите от предсрочното затваряне на реакторите.

Според доклада сметката за предсрочното извеждане от експлоатация на четирите малки реактори на АЕЦ "Козлодуй" ще излезе 2,697 млрд.евро. Милиард и сто милино ще струва демонтажът на реакторите, а 1,59 млрд. - окончателното погребване на отработеното ядрено гориво и високореактивните отпадъци. При национално финансиране от 349 млн.евро и европейска  помощ от 731 млн., финансовият недостиг за приключването на извеждането от експлоатация се прогнозира да възлезе на 1,618 млрд.евро или около 60% от необходимата сума.

Одиторите констатират, че правителствата и на трите държави не предвиждат достатъчно собствено финансиране за извеждането от експлоатация,поради което плановете се бавят. Финансовата дупка в България е 28 млн.евро, 92 млн.национално финансиране не стигат в Словакия и 1,56 млрд. - в Литва.

Според доклада не са създадени правилни условия за своевременно и финансово ефективно извеждане от експлоатация и почти всички проекти се движат с големи закъснения. Особено са пресрочени работите по демонтажа на турбините на реакторите и помещенията с по-висока реакция, както и хранилищата.

Ето защо Сметната палата на ЕС предлага след 2020 г., докогато пари са осигурени в евробюджета, финансовата помощ от Европа да бъде прекратена или пък ако това не се случи, поне да бъде обвързана с ограничени срокове и да задължава правителствата на трите държави да заделят собсствено финансиране.

Ревизорите отговарят в аванс и на въпроса откъде трите източни държави могат да намерят толкова пари. Според тях това трябва да стане за сметка на структурните им фондове и от инвестиционните фондове на ЕС. В 105-те препоръки към доклада се предлага също занапред европейски пари да могат да се харчат само за непосредствените дейности, свързани с изваждането от експлоатация и да не се продължава с програми за намиране на друга заетост на районите около затворените централи.

Вицепремиерът Меглена Кунева, която е в Брюксел за заседание на европейскит министри от ЕС, отказа да коментира констатациите в доклада на Сметната палата преди правителството да се запознае с тях. Тя обаче изрази мнение, че България трябва да продължи да се бори европейското финансиране да продължи и след 2020 г., за да могат да се освободят повече национални средства за наука и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И нашето момиче радостно възкликна "ЙЕС"! /по навик/....Тъжна предателска картинка!
41
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А руснаците си вземаха отработеното гориво безплатно без да им го налагаме... Това е тя, европата, за нас Българите - обири, корупция и изнудване.
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
закривай
39
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е,уверихте ли се *** аборигени,прорастнали,като недоразумение на територията наречена "България",че за господарите си от "ЕС",СТЕ ЕДНО ТЪПО ПОСМЕШИЩЕ!!!ПОСМЕШИЩЕ,С КОЕТО СЕ ГАВРЯТ,КАКТО СИ ПОЖЕЛАЯТ!!!А ТОВА Е ТАКА,ЗАЩОТО САМИ СМЕ СИ ПОСТЛАЛИ "ЧЕРГАТАТА НА РОБА!!!Щастливи сте,че сте такива оФФФФце,че даже не го съзнавате!Не осъзнавате,че стоите много по-долу т всякакви пришълци,наречени "бежанци" и мигранти",на които "ВАШАТА ДЪРЖАВА",плаща издръжка 1200 лв,ана пенсионерите,200лв!ОФЦЕ!!!
38
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е нали ЕС искаше да ги затворим като 1 от условията за присъединяване,знаейки че сме бедна държава. Сега да не се правят на ударени а да ни платят разходите за извеждането от експлоатация. Който поръчва музиката ,той плаща
37
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами сега Мигленчети и Негово Величество да си бръкнат в джобчетата и да си платят за това което надробиха
36
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
96-та неофициално се говореше, че цената ни на кВч ел. енергия била мноооооого ниска и не била на цени по световните пазари и видите ли трябвало да стане 4 цента( хамерикански). Бaxти идиoтcкoтo обяснение!!!!!!!И зoмбитата подмамени от моркова заиграха от тоягата!!!Сега колко цента е един кВч? Станахме ли модерни по световните цени?!Не одобрявам много неща от ***, но този АЕЦ беше добро за България и никой даже Господ не може да го отрече.
35
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Питате ли се, кой иска да има слаб играч в отбора си?! Кой има полза от слабак до себе си?Тогава защо, за да ни приемат в НАТО трябваше да нарежем ракетите и да "реформираме" армията???Защо трябваше да затворим малките реактори на АЕЦ-а и да съсипем икономиката си, че да ни приемат в ЕС???Според мен това може да е този, който иска да си зависим от него, но не и равноправен партньор!А тази на снимката е предател на българските интереси, на която сега е поверено ... образованието?!
34
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще развиваме образованието си на газени лампи. Никога злото не идва само. Поименно да се задължат противниците на централите в Козлодуй и Белене да платят и тези разходи.
33
0
 
20
 
! Отговори
до кой преди 7 години
Другата слаба част в съчинението ти беше, че Газпром няма изгода да навреди на Атомстрой, затваряйки му реакторите. Абе като цяло съчинението ти е като за Среден 3.
32
3
 
21
 
! Отговори
до кой преди 7 години
Добро съчинение, само едно не си измислил както трябва- Газпром не произвежда атомни реактори, а газовата и ядрената енергии са две различни неща и не можеш да заместиш едното с другото.
31
2
 
50
 
! Отговори
дааааа преди 7 години
Тая дето подписа затварянето (на снимката) да плаща. Ние не искахме да се закриват поне 3 и 4 блок. Как други държави не си затвориха аеците без да се съобразяват с искането на ес, а ние се наведохме обърнати.... Направо ме е яд на тая дето не защити националния интерес а гледаше тя да се уреди там.
30
21
 
14
 
! Отговори
КОЙ преди 7 години
Реакторите бяха затворени под натиска на Германия когато Шрьодер беше канцлер. Съпругата на Шрьодер беше водач на Зелените в Германия /просъветска формация в ГФР/. Това беше политически трик за поставяне на Европа в зевисимост от Газпром. След приключване на мандата, Шрьодер беше възнаграден с пост в Газпром на заплата 1 милион долара. Тези долари ги плащаме ние. Сега ще им плащаме и втора АЕЦ защото хората се поведоха по акъла на Бялата Златка през 2013. Правителството на назионалното предателс
29
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако утре има народен съд, Каунева и Боко Кратуната ще са избитата "интелигенция" и "цвета" на нацията, за които ще реват бъдещите демократи след 50 години.
28
0
 
28
 
! Отговори
ля ля преди 7 години
поредната грешка ако ни го затворят аец-а!!
27
2
 
58
 
! Отговори
аре у лево преди 7 години
Който Затвори Реакторите Той да им Плаща МасрафаПръмовца ПръцуцоваДа Ги плати тия 3 миларда в името на Евроатлантическите ценности и Символи
26
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2 милиарда внася държавата в ЕС всяка година и още 20 милиарда се изнасят от западни банки от България.
25
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таз на снимката, която затвори гореописаните реактори, ако имаше поне малко съвест, морал или др. подобни чувства присъщи на човешкото същество, трябваше да се скрие и да не ни обременява с присъствието си!
24
1
 
11
 
! Отговори
гтф преди 7 години
До Анонименот време оно са го казали "прокълнато царство" ... въпроса е до кога.
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mi to mai mai zaapahme evrogeyskia morkof