Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген

България няма да бърза със СЕТА, чака новини за визите
Обновена: 20 сеп 2016 21:54 | 20 сеп 2016 21:36,
135
Германия с ултиматум: Заедно за бежанците или край на Шенген
Снимка: БТА

Германия смята, че Шенген може да продължи да съществува, само ако ЕС има обща политика за убежище и миграция. Подобно изявление е било направено по време на заседанието на външните и европейски министри в Брюксел днес. За това съобщи вицепремиерът Меглена Кунева, която представляваше България на срещата.

Шест шенгенски държави, включително Германия и Франция, въведоха проверки по границите си заради миграционната вълна и терористичните атентати, временно суспендирайки свободното преминаване на границите. Еврокомисията се надява да възстанови свободното движение в шенгенската зона до края на годината, като го замени със строги проверки при влизане и излизане, включително и на европейските граждани.

Европейската комисия предложи през март общи стандарти за прием на бежанци и за даване на убежище, заедно със система на постоянни квоти за преразпределянето им от държави, които са обект на засилен имиграционен натиск към вътрешността.

Предложението обаче е блокирано в Съвета, където държавите от Вишеградската група му се противопоставят, Словакия го съди, а Унгария организира референдум срещу постоянните квоти.

Вместо обща система, Полша, Чехия, Унгария и Словакия предлагат "гъвкава солидарност", според която страните помагат кой с каквото може, но без задължителни предусловия.

Европейската комисия отказва да оттегли предложението си, като ще се опита да му даде още един шанс на срещата на върха на ЕС през октомври.

Още по темата

Европейските лидери ще обсъдят и търговското споразумение с Канада - СЕТА, както и преговорите по аналогично споразумение със САЩ - ТПТИ. ЕС разчита да подпише споразумението с Канада през октомври, след което то трябва да бъде ратифицирано от националните парламенти във всички държави членки.

Вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че правителството няма да бърза да внесе проектозакона за ратификация, преди да е наясно с настроенията към СЕТА в Народното събрание. Кабинетът "Борисов" смята да изчака срещата на евролидерите на 23 октомври преди да реши каква тактика ще поддържа по отношение на ратификацията.

София обвързва подкрепата си с облекчаване на визовия режим с Канада. България и Румъния са единствените еврочленки, чиито граждани се нуждаят от визи за Канада. Кунева днес е потвърдила позицията, заявявайки, че за София е "въпрос на равно третиране" да получи яснота кога визите ще бъдат премахнати.
"СЕТА е важно и добре балансирано споразумение. Надяваме се, че то ще бъде подписано през октомври", коментира държавният секретар за външните работи на Словакия Иван Корчок, чиято страна председателства ЕС в момента.

Меглена Кунева е подновила българското искане да бъдем приети в Шенген. Тя посочи, че от влизането си в ЕС през 2007 г. България не се е присъединила към нито една европейска политика и в този смисъл членството в зоната за свободно движение ще бъде добър знак.

Миграцията ще бъде акцент на срещата на европейските лидери след месец в Брюксел, заедно с търговските споразумения със САЩ и с Канада, както и отношенията на ЕС с Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
36
 
! Отговори
Поручика преди 7 години
Това нашествие на емигранти го предизвика Меркел с наивното си желание да си обезпечи евтина работна ръка. Сега, когато се оказа, че емигрантите не стават за нищо с липсата си на квалификация и образование Меркел измисли нов номер: "Ние ще си проберем юаст от тех, които стават що годе за нещо, а другите ще ви ги прехвърлим на вас да ги храните и да ви взривяват."
68
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АБЕ ЗАЩО ТОШКО АФРИКАНСКИ ОТ САЩ ТАКА И ТАКА ЩЕ ЗДАВА СТОЛА НЕ ГИ ВЗЕМЕ ТОЙ И БЕЗ ТОВА ТОЙ ЗАПЧНА ТОВА НЕЩО В СИРИЯ СЕГА ДА СИ ГИ ПРИЮТЯВА
67
0
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
не ми трябва шенген нито визи за канада меркел да си прибира тази *** и даизчистим територията си
66
0
 
32
 
! Отговори
1 преди 7 години
Какво значи обща? Да останат тук и ние да им носим грижата! Меркел ги покани, да си ги прибира!
65
1
 
31
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Край на Шенген.
64
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия с тези ултиматуми започна да прилича на Съветския съюз.
63
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
стига с тази ваша солидарност 1 здравните ни вноски са на солидарен принцип пак по ваша идея и кой ни ги ползва като тези дето ги внасят даже нямат време за лекар2 с пенсионните е същото тези дето ги внасят даже няма и да я дочакат3 СЕГА ВЕЧЕ СОЛИДАРНОСТТА ЗА "БЕЖАНЦИТЕ"СИ Я ПРИЛАГАЙТЕ ВИЕ НИЕ СЕ ОТКАЗВАМЕ
62
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа е разграден двор.
61
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тогава не ви щем шенгеня, дръжте си имигрантите....
60
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не ви щеме нито шенген нито бежанците даваме ви ги даром
59
2
 
14
 
! Отговори
Белагуев преди 7 години
И ЕС,и САЩ са манипулирани от Светата Троица,( Рокфелер,Морган,Ротшилд )...всичко е за печалби и пари,които се получават от биологичната маса наречена човечество ...
58
3
 
41
 
! Отговори
jhjh преди 7 години
И аз да попитам - какво спечелихме от ЕС? Така наречените евроатлантически ценности се изразяват в:1) Правата на човека и свобода на словото2) Върховенство на закона3) Правото на човека да избира кой да го управлява Кое от тези неща имаме? Съдебната ни система е по-зле от всякога. На 120 място по свобода на медиите. Откровено фалшифициране на избори. Правата на пенсионерите у нас са да живеят с 100 евро на месец.Всичко е лъжа и измама. Ако гледаме фактите, положението е по-зле от 2006г.
57
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До Анонимендо 83 А,силна е Кунева,дума да няма!Колкото злини причини на България,малко мъже са успели да го постигнат!И за още напира....
56
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KUNEVA E SILNA. NYAKOI I PRECHAT OT SAVIS. BES DA SNAYAT SASHTO!
55
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписването на договорите с Канада и Сащ пък ще изпратят Европа в задния им двор и ще бъдем новата "Латинска Европа.". Бясната гонитба на печалби на всяка цена и против всякакъв здрав разум по отношение на околната среда и обществото ще ни доведат неминуемо до цивилизационен срив и затриване на Европа като фактор в човешкото развитие. Нищо добро досега не е дошло от янките, нищо, освен икономически кризи и непрекъснати войни!!!!
54
2
 
31
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Ами Меркел да вземе да си отговори сама, и то колкото по- бързо толкова по- добре. Да се свършва веднъж завинаги с това безумие, и всички да можем спокойно да се разхождаме в собствените си градове по собствените си улици в собствената си държава. Да не се притесняваме за живота на жените и децата си.
53
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От самото начало, ние, хората от източна Европа, които много добре знаем какво е ислям на практика бяхме против тази налудничава политика спрямо "бежанците" и Сирия.Чудехте се как да ни промивате мозъците за да приемем "толерантно" и с "християнски"ценности тази безумна политика. Сега Меркел пък се чуди как да се отърве от този тумор за сметка на същите държави, писна ни вечно да им бъдем санитарен кордон и икономически донори! За какъв дявол си унищожихме икономиката и я разпродадохме??
52
1
 
9
 
! Отговори
Сакадабара преди 7 години
В България демокрация няма, дами и господа.
51
0
 
1
 
! Отговори
istinata преди 7 години
Ne se pritesniavaite.rozovite dupeta vinagi shte nameriat reshenie.arabite sa prosto zombita
50
1
 
10
 
! Отговори
rokoboko преди 7 години
До ANONYДреме ми за Шенгена