Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия

Изтича поредният "последен срок" за оттегляне на възраженията
Обновена: 24 окт 2016 13:28 | 24 окт 2016 13:14, Елка Василева
55
Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия
Снимка: архив, Reuters

Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви пред местни медии днес, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера по търговското споразумение ЕС-Канада.

Тази вечер изтича поредният "последен срок" за оттеглянето на валонските възражения.

Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си със споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

Още по темата

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото на Валония. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.

Предвидено е днес да се състоят телефонни разговори между властите на Канада, Юнкер, Туск и белгийския премиер Шарл Мишел. Заради съпротивата на Валония Белгия не може да подпише споразумението, с което са съгласни всички останали в ЕС. Сключването на споразумението се предвижда да осигури отпадане на визовия режим на Канада за българи и румънци. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
49
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Чудесна новина, а Бай *** беше готов да ни продаде за 100 визи годишно, които така и не паднаха де, *** той се подписа!
2
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имало значи и политици които не гледат своите интереси и не са продажни на тия трябва паметник да им вдигнат и завинаги в историята но това няма да стане
1
0
 
51
 
! Отговори
Без преди 7 години
БЛАГОДАРИМ НА БОГА И НА ВАЛОНИЯ!