ЕС даде на Белгия ултиматум за СЕТА

Брюксел има срок до понеделник вечер да каже вдига ли блокадата
23 окт 2016 21:17,
68
ЕС даде на Белгия ултиматум за СЕТА
Снимка: Reuters, архив

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск е поискал от премиера на Белгия Шарл Мишел, да съобщи дали страната му ще подпише търговското споразумение с Канада (СЕТА) до понеделник вечер. 

Още по темата

Белгийският регион Валония отказва да даде разрешение, което не позволява федералните власти да подкрепят СЕТА, въпреки, че останалите провинции - Фландрия и Брюксел, са "за".

Ултиматумът е отправен по време на разговор между двамата днес, съобщи говорител на Шарл Мишел.

ЕС иска да подпише споразумението по време на срещата на върха ЕС-Канада, която е насрочена за четвъртък в Брюксел и за която се очаква да пристигне премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Валонският премиер Пол Маньет заяви пред белгийските медии, че не знае нищо за ултиматум и че не се ръководи от чужди графици. "Издаването на ултиматуми не е съвместимо с упражняване на демократичното право", казал Маньет.

Пол Маньет е отказал да участва днес в нови срещи с Комисията, докато неговият парламент не изучи последните документи.

След среща с шефа на Европейския парламент Мартин Шулц вчера Маньет увери, че е готов да се върне на масата на преговорите и че Валония се нуждае от още малко време, за да изучи новите предложения, направени от Канада в отговор на исканията на регионалните власти в Намюр.

Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ще разговарят в понеделник с премиерите на Канада и на Белгия, за да решат дали срещата ЕС-Канада идния четвъртък ще се проведе или не. Ако Валония продължава да отказва да подпише, срещата ще бъде отменена.

В понеделник Шарл Мишел ще а свика консултативен съвет между властите на трите белгийски региона и федералното правителство, за да вземат решение за белгийската позиция.

Междувременно, Европейската комисия е изпратила последните обяснителни документи по начина на прилагане на СЕТА в Намюр и те ще бъдат представени на валонските депутати.

В петък Юнкер каза, че е оптимист за СЕТА и че валонците ще са готови "до 2-3 дни".

Преговорите между валонското и канадското правителство и Европейската комисия бяха прекратени от канадската министър на международната търговия Кристия Фриланд, която през сълзи обяви техния провал и вчера се върна в Отава.

Също в петък България и Румъния оттеглиха резервите си към създаване на свободна търговска зона между ЕС и Канада, след като получиха писмени уверения от Отава, че визите за техните граждани ще отпаднат от 1 декември 2017 г. Този ангажимент ще влезе в сила, само ако СЕТА бъде подписано.

Това оставя Белгия единствената европейска членка, която не може да го парафира, с което блокира влизането му в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: канадаекСЕТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Xexe преди 7 години
Тия канадци да си е.ат май.ата васали са на Сащ ама като изетят булавите друго ще запеят!Смешна нация държат втората по-големина територия след Русия а са 35 милиона!Ай сик тир!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога .
48
0
 
6
 
! Отговори
Защо няма становище? преди 7 години
Пак питам:По Закон трябва да има становище на Министерски съвет от Комисия - няма Комисия, няма становище?След което Становището подлежи на дебати в НС - защо няма такива?Как така някой еднолично ще решава, дали да се приеме, или не подобно Споразумение, след като няма правно образование, икономическо - експертно такова.Защо няма Референдум по толкова важен въпрос?Защо няма публични дебати на експерти по национални медии, от нашите данъци плащаме на тези медии. Това ли е "Демокрацията"?!
47
1
 
1
 
! Отговори
Пълният текст преди 7 години
До Пълният текст СЕТАЕто го: trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2014/september/tradoc_152806.pdf. Приятно четене (1598 страници).
46
0
 
2
 
! Отговори
Пълният текст СЕТА преди 7 години
Дайте линка към пълният текст на СЕТА, ама пълният. Защо, ако, Борисов е дал съгласието си, този въпрос не е бил обсъждан предварително? Със всички клаузи и анекси на това споразумение. Защо медиите смесиха, визите за Канада, което е отделен въпрос с подписването на СЕТА. Защо има пълно медийно затъмнение относно СЕТА, няма референдум за БГ. Как еднолично, без да има дебати и становище на МС, Борисов дава разрешение? Еднолично беше при Тодор Живков, а той беше диктатор.
45
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 7 години
До Анонимен 46: Личи си, че говориш наизуст и каквото си чул(а) тук-там и не си си направил(а) труда дори малко да се разровиш да попочетеш що е то СЕТА. Защото ако го беше направил(а), щеше да знаеш, че текстът на СЕТА е ПУБЛИЧЕН от 2009-та или 2011-та (не си спомням точно). Оценките за въздействие - също. Вярвайте на очите си и използвайте главите си!
44
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 7 години
По правоподно е заглавието да е : САЩ даде на Белгия .... .
43
0
 
4
 
! Отговори
nina преди 7 години
Ултиматум? А къде ви остана "ценността" ДЕМОКРАЦИЯ? Или по ценностите на ЕС никой няма право да има собствено, различно от "стадото" мнение?!
42
2
 
0
 
! Отговори
фактор преди 7 години
Ще клекне и тази провинция -я нашите как клека постояно и сега клекнаха и подписаха и визи канадски няма .)
41
1
 
4
 
! Отговори
Захари преди 7 години
Не ви щем ни гмо-то, ни меда!
40
10
 
4
 
! Отговори
Аман от Ганьовци преди 7 години
Като ви чета словесната диария ми става ясно колко разбирате от бизнес. 100% съм сигурен ,че плюещите против СЕТА никога не са виждали 20 000лв накуп. Тръгнали да дават мнение за трилиони.......Гледайте си мизерния живот и оставете бизнеса на тези които му разбират. Ако сте много умни, станете бизнесмени по света и се докажете.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Берлинският конгрес никой не е питал България какво мисил по въпроса!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лидерът на валония, окончателно кааз НЕ на всякакви ултиматури!
37
0
 
6
 
! Отговори
Евролюб преди 7 години
До БГ каза НЕ на СЕТАБългарските евродепутати, както и всички останали, не са подписвали СЕТА, тъй като споразумението ще отиде в парламента, след като бъде подписано от ЕС от името на страните членки. Бойко Борисов вече даде съгласие СЕТА да бъде подписано от името на България миналата седмица
36
3
 
22
 
! Отговори
БГ каза НЕ на СЕТА преди 7 години
Искам да попитам, кои евродепутати са подписали СЕТА. България не го е подписала, за да го подпише трябва да се пита българският народ - референдум по този въпрос не е имало. Та кои български евродепутати са подписали поредното предателство? Ей така след време да им се търси наказателна отговорност. Как така никой не знае за нещо, което е подписано, при наличие, че трябва да има дебати в НС. Отново грубо е показена Конституцията на РБ. Питам, кой подписа СЕТА - искам имена?!
35
1
 
1
 
! Отговори
Kom преди 7 години
V bg veche sa publikuvali v bg mediite i komentirali tesi dokumenti li?!
34
1
 
20
 
! Отговори
до 37 преди 7 години
Няма да те лъжа замислям се. Преди да дойда на запад го бленувах. Сега се чудя накъде да хвана, само да не е запад. Оказа се, че всичко е маркетинг. Затъжих се за соца. срещу който така роптах.
33
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Издаването на ултиматуми не е съвместимо с упражняване на демократичното право", казал Маньет."Евала, каза им го.
32
2
 
3
 
! Отговори
Циник до 32 преди 7 години
За мен не бери грижа....ако пожелая поне мога да си го позволя...а такива посткомунистически огризки от Лентата на Карбовски - като теб ще си останат в блатото да плюят жлъч из форумите! Веселке , чадо лоботомирано - ти ли си? Още ти държи влага , след повече от година.Разбра ли какво е паста? Не е парче торта в махленската сладкарница......пхахаха
31
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЦиникЕе сега ще трябва от Германия да мигрираш в Русия за да избягаш от оковите на тиранина от сащ... Да сарказма е включен.