Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия

Изтича поредният "последен срок" за оттегляне на възраженията
Обновена: 24 окт 2016 13:28 | 24 окт 2016 13:14, Елка Василева
55
Очертава се провал на СЕТА заради недоволна Белгия
Снимка: архив, Reuters

Председателят на парламента на белгийската провинция Валония Андре Антоан заяви пред местни медии днес, че няма да бъде възможно постигането на договореност до довечера по търговското споразумение ЕС-Канада.

Тази вечер изтича поредният "последен срок" за оттеглянето на валонските възражения.

Антоан отбеляза, че още през април регионалните власти са приели резолюция, с която изразяват несъгласието си със споразумението и искането за "радикални промени" в текстовете. Той добави, че през септември тази позиция е била повторена.

Още по темата

По неговите думи вече е създадена каша от документи, сред които 300 страници съдържат споразумението, на още 1300 страници са анекси, към това се добавят отделни декларации и писма. Антоан изключи възможността въпросът да бъде уреден през следващите часове.

Очаква се довечера белгийското правителство и валонските власти да оповестят дали има напредък в преодоляването на ветото на Валония. Ако отговорът е отрицателен, ще бъде отменена насрочената за четвъртък среща в Брюксел между председателите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с канадския премиер Джъстин Трюдо за подписване на споразумението. Трюдо предупреди вчера, че ако днес няма положително становище, срещата ще бъде отменена и нова дата няма да бъде насрочвана.

Предвидено е днес да се състоят телефонни разговори между властите на Канада, Юнкер, Туск и белгийския премиер Шарл Мишел. Заради съпротивата на Валония Белгия не може да подпише споразумението, с което са съгласни всички останали в ЕС. Сключването на споразумението се предвижда да осигури отпадане на визовия режим на Канада за българи и румънци. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС - ке.еф на САЩ и Канада?
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Относно падането на визите, ЕС беше дал дву годишен срок за падане на визите или възстановяване на визи за канадците посещаващи всички страни от ЕС. Защо някой е ЕК забрави за това нещо, но май и ББ е забравил за това нещо.
41
6
 
1
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Тук комунистическите *** се правят на евроатлантици и пускат дезинформации, че Белгия била против, а тези които могат да прочетат поне Малко на чужд език могат да се информират, че всъщност само бедната комунистическа част на Белгия е против!Wallonia now suffers from high unemployment and has a significantly lower GDP per capita than FlandersПоне веднъж комунистите да свършат нещо добро, дори и без да искат - *** ще си стои да си краде биологичните домати и краставици в Панелистан. Казах!
40
1
 
10
 
! Отговори
ass преди 7 години
Браво на Белгия ! Единствената разумна страна в тоя нелеп съюз. Добре че има още хора с мозък а не алчни продажници като нашите, които мислят с главата си и не позволяват да ги купят. Браво белгийци, браво!
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Миналата година ТТИП, тази СЕТА - човек винаги трябва да е нащрек за зулумите им. А то може ли постоянно да им следиш пъклените планове. Догодина ще измислят друго четирибуквено съкращение и пак ще се опитат да ни го пробутат.И така докато успеят...
38
0
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Нашият Сикаджия продаде държавата и сега чакаме от чужденците да мислят канадци и кравари да не си вкарват отровите в България. Що за *** управляват тази държава и защо народът е заспал? На първо място сме по ракови заболявания защото краварите ни тровят със самолети пускащи литии и алуминии. Докато не дойдат на власт патриотите Каракачанов- Нотев нищо добро не чака държавата.
37
8
 
3
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
А иначе *** дето яде здравословната храна се очаква да живее около 74.5 години, докато Канадците които се тъпчат с *** и ГМО-та 82.2 години, а американците 79.3. Друго си е *** да си мисли, че яде органик...
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да са живи и здрави Белгийците. Ех да бяха емигрирали в нашата мила татковина и тук хаир да видим.
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
GMO са проблем само в главите на необразованите. Повечето дори не знаят какво е ГМО в действителност.Истинският проблем се крие в липсата на контрол в клаузите за бизнес дискриминация."Не ми щете *** ли?? ДИСКРИМИНАЦИЯ!СТРАСБУРГ!"
34
15
 
5
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Защо за канадците и американците нямало визи за БГ, а пък на *** му искали виза? Ами сможете им не, разликата е, че американците ходят в БГ да харчат пари и да инвестират, а *** ходи в чужбина да краде. ФАКТ!
33
18
 
0
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
*** плющи по един самун хляб и едно кило сланина на ден, и после реве, че щели да му развалят диетата. СмЕх.Умрели са канадците да си продават ГМОтата на ***, накакви си 5 милиона от които 2/3 шведи.В същото време в Китай 1.5 милиарди балъци които чакат да лапната ГМО-тата.Та, визи доживот за крадливото племе!!!
32
0
 
17
 
! Отговори
* преди 7 години
Споразумението не е свързано с отпадането на визите за БГ, а освен това като паднат визите, ще паднат частично, само за тези, които имат визи за САЩ и тн. Обикновеният български гражданин с нищо не го грее това споразумение, само ще вреди
31
5
 
6
 
! Отговори
к преди 7 години
Твърде е късно споразумението отдавна е подписано в реалността вече не съществуват държави има единствено корпорации
30
0
 
16
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Хората си защитават интереса. Не са като нашите продажни политици - за едни визи да разменят икономическото ни бъдеще.
29
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кон за кокошка. Ще отпаднат ТУРИСТИЧЕСКИТЕ визи. И какво от това? То който му трябва туристическа виза, така или иначе си я вади. Обаче мощно ще нахлуят генно-модифицирани продукции, и не по-малко лошото, че с тях се повлича проблема с патентите и лицензите. Само като пример - няма да остане растение дето да не е генномодифицирано азщото ще се опрашват дно друго. И в крайна сметка може да се окаче че продукцията, която произвеждаш не ти принадлежи, защото нямаш платен патент за нея.
28
0
 
6
 
! Отговори
Циник до 34 преди 7 години
+ 100! Почти съм готов да се обзаложа, че така ще стане
27
0
 
10
 
! Отговори
BAY SYULEYMAN преди 7 години
PO4TI VSI4KI PODZEMNI BOGATSTVA V BG SA MINALI V RACETE NA KANADCITE. ZA KAKVO GOVORIM ???!!!NQKOY DA E PITAL NARODA ZA TOVA A VSQ6TNOST PRIRODNITE RESURSI NEMOGAT DA SE PRIVATIZITAR I DA SE RAZPRODADAT NAY VE4E NA 4UJDENCI
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дето се вика - а дано, ама на дали!Канадците (а кой знае дали действително са те или южните им съседи) ще измислят нови и нови отстъпки, ще плащат където трябва, само и само да прокарат това вредно за Европа споразумение.
25
1
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ооооо, горките канадци! друга среща нямало да назначават! че кой иска? никой не ги е молил и за тая...имат си цял континент за съсипване, да се махат от Европа и най-вече от България!!!
24
1
 
38
 
! Отговори
анонинмен преди 7 години
и аз не искам сета искам мир и качествен живот не искам визи и инвестицииот тези две дьржави на 20 000 км от бьлгария