Германия ограничи социалните помощи за българи и румънци

71 000 нашенци получавали помощи през януари
2 дек 2016 12:26, Елка Василева
88
Германия ограничи социалните помощи за българи и румънци
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство прие на 1 декември драстично ограничаване на социалните помощи за чужденците от ЕС. А това засяга и българите, които искат да имигрират или вече живеят в Германия. Дойче веле съобщава как се променят условията.

Преди една година Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Това обаче никак не се хареса на германската социална министърка Андреа Налес. Броени дни след това тя обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи.

Помощи едва след пет години

"Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо", заяви още през декември 2015 г. Андреа Налес. "Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците", каза още министърката.

Ето, че социалната министърка вече осъществи намеренията си: в четвъртък (1.12.2016 г.) германският парламент прие поправки в закона, според които на чужденците от ЕС, пребиваващи в Германия, ще бъде налагано петгодишно ограничение за получаване на социални помощи и т.нар. Харц 4.

Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия в последно време, нито пък преди години, няма да имат право на социални помощи.

Гражданите на ЕС ще имат такова право едва след пет години или както казва министърката, "когато пребиваването им в Германия се е затвърдило". "Само този, който живее, работи и плаща социални осигуровки в Германия, може да разчита на тукашната социална система. Този, който никога не е работил в Германия и е зависим от помощи, трябва да подаде молба за получаване на такива в родината си", подчерта Андреа Налес при гласуването вчера.

В рамките на петгодишния период гражданите на страните от ЕС ще имат право на еднократно подпомагане - максимум за един месец, за да могат да организират връщането си в родината.

Подозрително много българи с Харц 4

По данни на германското Бюро по труда през януари 2016 г. общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия. Полските граждани представляват най-многобройната група - с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000.

А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците - със съответно 71 000 и 57 000 души. На пето място са гърците - с 46.000.

Далеч не всички тези хора обаче са безработни. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата под формата на т.нар. Харц 4. Германските издания посочват, че броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е "подозрително висок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И цяла България да се изнесе в Германия и да мине на помощи, нищо няма да й стане на немската осигурителна система.Явно немските политици спешно вземат мерки срещу " новите българи"- мигранти.Може и да са ни приготвили някой номер в тоя Дъблин.Досега не им пречеха българите, а наплива на българи намаля.Явно нещо се променя , за да вземат тия драстични мерки
67
0
 
3
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Ние ще им дадем руски паспорти и ще видите тогава - За Родину, за Путину!
66
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"броят на българите и румънците, които разчитат на държавната финансова помощ, е "подозрително висок".----------------А тези българи, са и подозрително българи.
65
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 7 години
Ama 4e sa prosti tiq nemci. Bilgarinit ve4e si e nameril kak pak da si gi precakva o6te predi te da izmislqt zakon. Prosto e - namirat si rabota na 4 4asov raboten den, pla6tat si danicite oba4e uvi dohodite neim dostigat i pak imat pravo na socialni pomo6ti. Prez ostanaloto vreme te si rabotqt na 4erno. HA HA HA .
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ZA BALGARIA E PO DOBRE DA NAPUSNE EVROSAYZA I DA NAPRAVI SAYUZ S RUSIA TOZI EU E USA MARIONETKA POMASHI DAVAT NA CHERNI MISULMANI IZTOCHNO EVROPEISKI ZIGA I DOSTA PUMAZI I TURZI I NA STUDENTI NE NA AFROAZIATSKIAT UNION
63
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само този, който живее, работи и плаща социални осигуровки в Германия, може да разчита на тукашната социална система.Ами емигрантите?! На тях всичко им е осигурено. Значи хората от ЕС са втора, трета ръка хора, а м***нгустите паднали от клона са първа ръка.
62
0
 
5
 
! Отговори
Среден българин преди 7 години
За съжение глупавите българи още не могат да разберат, че им правят геноцид и се радват. ***, по-***, най-***, българин - това е класацията.
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а българия я напълниха с ................които нито са работили,нито ще работят за държавата,но още с влизането си през поляни и баири ще получават помощи. а си имаме и наши ,които са си родени в гетото и ...пак същата работа,та цял живот ! урааааа,май не използвах думи за цензуриране.
60
0
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
германия ако ги върне тези българи обратно .мале бг ще се банкроти какъв глад ще има дано да става.защото бг сте лъжци и измамници и продажници попиляхте хубавата ни татковина надявате се на саш и ес а сами си седите и си пиете ракииката
59
1
 
7
 
! Отговори
бг преди 7 години
Германска му работа.Там хората живеят добре.Тука няма излизане от батака.
58
2
 
16
 
! Отговори
младежът преди 7 години
Не протести а Въстание ще има скоро. Задължително после всеки участвал в грабежа на народа да получи заслуженото!
57
0
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Който е пътувал с Wizz Air до Дортмунд, знае много добре за многоцветния състав на пасажерите. Понеже пътувам 5-6 пъти в годината, установил съм нарасваща тенденция на индивидите под закрила на БХК. Последния път съотношението беше почти 50:50.
56
9
 
2
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 7 години
КАК МОЖЕ ДА ПИШЕТЕ ТАКИВА УЖАСЯВАЩИ ЗАГЛАВИЯ ?! КАТО ПРОЧЕТОХ ЗАГЛАВИЕТО СЕ СТРЕСИРАХ И ПОМИСЛИХ ,ЧЕ ТОЗИ ЗАКОН СЕ ОТНАСЯ И ДО МЕНЕ , НО СЛАВА БОГУ КАСАЕ САМО ТЕЗИ КОИТО НЕ СА РАБОТИЛИ В ГЕРМАНИЯ И НЯМАТ 5 ПОСТОЯННИ И ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ГОДИНИ ЖИВЯНИ В ГЕРМАНИЯ ! *** Е КЪСМЕТЛИЯ ! ЧЕРЕН СЪМ ,ГРОЗЕН СЪМ ,АМА ВАЖЕН СЪМ !
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За германеца всеки българин е ром, но не всеки ром е българин
54
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това не е само срещу българи и румънци ,това е и срещу хървати,чехи ,поляци,унгарци,словаци,литовци,латвийци,естонци,словенци.Защо търсите под вола теле,та полската общност е по голяма от българската във Германия,всички там доят бюджета
53
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бежанците станаха много и клона почва да се чупи.
52
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЛюбомирОще през октомври и не само за БГ и Румъния. Кой ви плаща, за да настройвате хората с непълни и подвеждащи новини и заглавия?е как кой - руското посолство.
51
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
германия е пред фалит .дойче банк има 55 трилиона дългове а печатането на евро не помага.трябва да се хантутят гърци ,афганци сирийци .пакистанци роми немци и още други всякакви навлеци поканени от бабичката с новия ауспух
50
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЛЕД 10 ГОДИНИ КАНЦЛЕРЪТ НА Германия ще бъде афганистанец
49
2
 
28
 
! Отговори
Циник до 52 преди 7 години
Мда....имам колеги тарамбуки....значи сроред теб - какво излиза - тарамбуката се катери на седалото с мръсните работни обувки (произвеждаме графитни четки) и аз сллед него трябва какво да направя? Фирмата е монтирала дезинфекционни пулверизатори - почистваш седалото и ползваш клекалото! *** не - тарамбуките даже не си правят труда да вдигнат пластмасовото седало! Чупят ги често! Така, че - не ми обяснявай как го е гнус тарамбуката! Тарамбуката е арабско чукчи - това е истината! Първобитници !