Германия ограничи социалните помощи за българи и румънци

71 000 нашенци получавали помощи през януари
2 дек 2016 12:26, Елка Василева
88
Германия ограничи социалните помощи за българи и румънци
Снимка: архив, Reuters

Германското правителство прие на 1 декември драстично ограничаване на социалните помощи за чужденците от ЕС. А това засяга и българите, които искат да имигрират или вече живеят в Германия. Дойче веле съобщава как се променят условията.

Преди една година Федералният социален съд реши, че германските общини са длъжни да изплащат социални помощи на безработните граждани на държави от ЕС, пребивавали над шест месеца в Германия. Това обаче никак не се хареса на германската социална министърка Андреа Налес. Броени дни след това тя обяви, че планира закон, който да ограничи правото на получаване на социални помощи.

Помощи едва след пет години

"Не може общините да се грижат неограничено за чужденци от страните-членки на ЕС, които не разполагат със средства. Ние сме длъжни да ги предпазим от подобно нещо", заяви още през декември 2015 г. Андреа Налес. "Общините имат така или иначе твърде много нови задачи покрай бежанците", каза още министърката.

Ето, че социалната министърка вече осъществи намеренията си: в четвъртък (1.12.2016 г.) германският парламент прие поправки в закона, според които на чужденците от ЕС, пребиваващи в Германия, ще бъде налагано петгодишно ограничение за получаване на социални помощи и т.нар. Харц 4.

Това означава, че например българи и румънци, които не са работили в Германия в последно време, нито пък преди години, няма да имат право на социални помощи.

Гражданите на ЕС ще имат такова право едва след пет години или както казва министърката, "когато пребиваването им в Германия се е затвърдило". "Само този, който живее, работи и плаща социални осигуровки в Германия, може да разчита на тукашната социална система. Този, който никога не е работил в Германия и е зависим от помощи, трябва да подаде молба за получаване на такива в родината си", подчерта Андреа Налес при гласуването вчера.

В рамките на петгодишния период гражданите на страните от ЕС ще имат право на еднократно подпомагане - максимум за един месец, за да могат да организират връщането си в родината.

Подозрително много българи с Харц 4

По данни на германското Бюро по труда през януари 2016 г. общо 440 000 чужденци от ЕС са получавали социални помощи в Германия. Полските граждани представляват най-многобройната група - с 92 000 души. След тях са италианците със 72 000.

А на трето и четвърто място се нареждат българите и румънците - със съответно 71 000 и 57 000 души. На пето място са гърците - с 46.000.

Далеч не всички тези хора обаче са безработни. Много от тях работят, но печелят твърде малко и получават финансова подкрепа от държавата под формата на т.нар. Харц 4. Германските издания посочват, че броят на българите и румънците, които печелят твърде малко и разчитат на държавната финансова помощ, е "подозрително висок".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
27
 
! Отговори
46 преди 7 години
Крайно време е да се спре толерирането на една голяма група хора, които изсмукват парите за социални плащания и за тях това е начин на живот. НИЕ, работим, непрекъснато сме под напрежение, плащаме си всички сметки и какво насреща? Същите тия ни се подиграват. Стига вече! И при нас трябва да се стегне системата - детски надбавки за работещи родители, или намаляване на данъците, пълен достъп до медицински услуги за работещите и активно търсещи работа.
47
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
римските ни съграждани може да са всякакви, но няма да се самовзривят в центъра на града за разлика от новите брадати германци с коран под ръка.
46
9
 
12
 
! Отговори
ВладимирВладимирович преди 7 години
Принципно Германия не бива да съществува. След 45 година териториите й трябваше да бъдат разделени межу съседите.
45
0
 
1
 
! Отговори
georgy преди 7 години
vuv franciq e taka rabotish 6 meseca imash pravo na(chomage -bezraboten) no ako ne si rabotl 6 meseca nqma kak da poluchavash ako si rabotil poveche ot 6 meseca imash pravo na R.S.ARevenu de Solidarite Activ 524 euro dokato bulgarski i romunski ... poluchavat pomoshti no ne ot darjavata a ot NPO KOITO SA FINANCIRANI OT EU zashtot franceta ta vidqha che ot romite ne stava nishto i che ne iskat da se integrirat daite im da krdnat prosqt iz metrata tramvaite i za tova im otrqzaha pomoshtite
44
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това българина е гладна ггнниидда еми поработвте малко то само с измами кражби и проституция не се живее...
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Големи *** са швабите. Все едно да от заплатата си да не даваш на собствените си деца, а само на чуждите? Дискриминация!!! Като с ъс стибетдиите у нас само за шведи!?Такова чудо като ЕС нема!!!
42
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да дават на тарамбуките. Така е то. Не че тея румънци и българи дето са на социал в Германия са румънци и българи. По-скоро са шведи...
41
3
 
10
 
! Отговори
Любомир преди 7 години
До ТайсънМярката е за всички страни от ЕС. Спрете да се изкарвате и чувствате жертви!
40
2
 
11
 
! Отговори
Любомир преди 7 години
Germany Cuts Social Benefits for EU Member States CitizensОще през октомври и не само за БГ и Румъния. Кой ви плаща, за да настройвате хората с непълни и подвеждащи новини и заглавия?
39
3
 
4
 
! Отговори
Viktor Make преди 7 години
Do 29Da vsi4ki sa hora za6to da ima za Siriici ili Negri a za BG da nqma, miliardi evro Bylgari ot 4ujbina pra6tat na bliski v BG tva 6te si ima efekt sega!!!
38
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Германия ограничи социалните помощи за българи и румънци"...и пренасочи огромния излишък в правителствени програми, стимулиращи раждаемостта на немците от арабски произход. Прогрес!
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Бойко приятелката хаха
36
3
 
24
 
! Отговори
Повечето коментатори преди 7 години
не са разбрали, че става въпрос за работещи хора, които получават доходи под определен минимум за нормално съществуване и на тях се предоставят помощи по така наречената програма Харц 4. От което следва логичният извод, че дори в Германия българите са ниско платени или тези, които ги наемат, укриват доходите им за да спестят плащания към социалната система Сещате ли се този начин на работа къде процъфтява, в коя държава?!
35
1
 
0
 
! Отговори
ХЕР КУРТ преди 7 години
До Анонимен 33 СЪЩО НЕ ВИЖДАМ РАЗЛИКИ
34
6
 
22
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Хм.....не знам защо ми изтрихте коментара за ползването на тоалетното клекало? Изобщо не е подигравка - а факт! След като видяха, че "културните обогатители" от арабските страни се катерят с обувките на седалата на тоалетните клекала - немските фирми производители "реагираха" , и започнаха да произвеждат нарочни такива - на които тарамбуката може да клечи....и да се чувства като в пустинята! Не мога да постна снимката имам я. .един вид - юзъл менюъл за тарамбуки!
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След години Германия ще види че от навлеците от Азия и Африка няма полза ,болшинството ще си живее на социални помощи, те и за това са отишли.
32
2
 
13
 
! Отговори
Къде им са преди 7 години
службите, които отговарят за контрола по отпускане на този вид социални помощи? Що се отнася до емигрантите - ще има да чакат да работят, ще си ги издържат от първо до последно коляно, а колената ще се множат! При всички тези рестрикции спрямо гражданите на евросъюза колкото и да не ти се иска да вярваш в конспиративните теории, започваш да се замисляш какво аджеба става?!
31
2
 
14
 
! Отговори
неееее преди 7 години
До Анонименмен пък ме е яд че съм много проста да работя за 300 евро вместо да съм си живяла на помощи от 600 евро ! Много ме е яд, ама гювеча свърши
30
1
 
8
 
! Отговори
Aнонимен преди 7 години
Хубаво е хората да си помагат,но е крайно време да се разбере,че прекаленото раздаване на социални помощи съвсем естествено води до навлеци, каквито имаме много тук-предолагам и там са същите. Като знаят, че има кой да ги хрантути, за какво да си правят труда да работят?Има една ц**** джудже на ъгъла на България и Гоце Делчев.Знаете ли от "просия" колко изкарва?Един ден изсипа в магазина пред мен над 100 лв. да ги уедри и вика на продавачката "егати слабия ден". Аз бях?!?!? след 8-часов работен
29
4
 
24
 
! Отговори
Тайсън преди 7 години
Германия има много лошо отношение към бившите си съюзници Румъния и България. Защо така? Храни палачите си! Нека,пак ще има видовден.Ще ядът дървото от мюслитата