Кървавото нападение в Германия: Кошмарът се сбъдва

Може ли някой вече просто да каже: Весела Коледа?
20 дек 2016 21:42, Елка Василева
119
Кървавото нападение в Германия: Кошмарът се сбъдва
Снимка: Reuters

Кошмарът се сбъдва: нападение срещу коледен базар. В първите реакции думата "тероризъм" не се използваше или се употребяваше съвсем сдържано. Но очевидно някой в Берлин близо до Мемориалната църква е искал да подражава на терористичното нападение в Ница, при което на 14 юли, когато беше националният празник на Франция, загинаха 84 човека. Тогава по същия начин камион се вряза в тълпа по време на празненство. Полицията можа да спре атентатора едва след като той измина стотици метри от смъртоносния си път, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

В Берлин атентаторът не стигна толкова далеч. Това не е утеха за жертвите. Но можеше да се предотврати още по-лошо нещо, за да не се превърне "Берлин" напълно в "Ница". Беше ли това късмет? След нападението във Франция беше ясно, че на базарите и панаирите би трябвало да се вземат особени мерки за сигурност, че в бъдеще около подобни места по принцип трябва да се поставят специални бетонни заграждения. Как можа да се стигне дотук в Берлин?

Още по темата

За Германия първата проверка за сигурността след нападението в Ница беше Октоберфест. Тя издържа тази проверка. За коледните базари, каквито има в цяла Германия - в по-малки и по-големи градове, в Берлин и на много други места, със сигурност важат други стандарти. Рисковете съществуват навсякъде и по всяко време. За това постоянно предупреждават политиците, полицията и разузнаването.

Принципът, че хората не бива да променят начина си на живот заради тероризма и да се дават указания в каква атмосфера да се провеждат панаирите и празненствата, е подложен на тази проверка по сериозен начин.

Най-вече на коледните базари, защото за тях също така важи, че не са обикновени базари. При цялата безвкусица и комерсиалност те разпространяваха едно настроение, произтичащо от алтернативен свят на терористичната война, обявена на Запада с подобни атентати.

Това престана ли вече да е така? Трябва ли сега в дните преди Бъдни вечер да се поставят светлини по елхите в знак на протест срещу убийствата, смъртта и терористичния мрак? Правилно беше след предишните терористични нападения да се отменят само отделни големи събития, но иначе да не се създава тревога.

Във Франция обаче вече се възцари страхът. В Германия сега няма да е по-различно. Може ли някой просто да каже: Весела Коледа?

След нападението в Берлин това е трудно, за мнозина - невъзможно. В такива времена може би коледният базар вече няма да дава утеха, но вероятно не и посланието на Рождественската история.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 46На 20 декември 1943 г. край с. Ястребино свистят куршуми. Разстреляни са 18 човека, сред които 6 невръстни деца, останали в летописа като Шестте ястребинчета.Жертвите са: Дядо Стойне Станков, на 75 г., исъпругата му Наста, на 70 г., чийто син Иван е в нелегалност.Рангел Дончев, на 57 г., и съпругата му Мара, на 58 г. дъщеря им Райка е партизанка.Петър Калайджийски, на 50 г., и съпругата му Стоянка, на 48 г., чийто син Рангел е при партизаните, след като избягал от военна служба. С тях са разстреляни и 3 от децата им: Надежда на 12 г., Иван на 9 г., и Стойне на 7 г.И
41
16
 
17
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
А след 09.09.1944г. бяха убити без съд и присъда десетки хиляди българи---цвета на нацията. за което убийците и до днес имат облаги, почести и пенсии големи. Вечна дружба със СССР....
40
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ц.Р.У. сбъдва кошмари!
39
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още трупове на шваби нека да има!На 20.12.1943г. в Ястребино са застреляни 6 деца!И трябва да ми пука за мpъcните немци?Да вентилират, ве!
38
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На днешната дата, 20 декември 1943 година, в неравностоен въздушен бой с врага, геройски умира Капитан Димитър Списаревски, като сваля с въздушен таран американски четиримоторен бомбардировач! Поклон пред героя! По време на АНГЛО-АМЕРИКАНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ над София загиват 4208 цивилни!
37
2
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
Атентатора не е открит още. Но никой не е обявил награда за него. Докато за подлия циганобоклук наградата бе хиляди евро. Значи ли това, че българина е извършил по ужасно престъпление от терориста?
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"След нападението във Франция беше ясно, че на базарите и панаирите би трябвало да се вземат особени мерки за сигурност, че в бъдеще около подобни места по принцип трябва да се поставят специални бетонни заграждения."И тогава просто ще си влизат с раниците с експлозиви пеш. Изобщо не си и помисляйте, да предлагате пълно сканиране и следене на всички граждани на обществени места, решението е да изритате камиларите. Няма да живея като лабораторна мишка заради мултиетническите ви мечти.
35
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да си гласувате за изкуфялята бабичка и още кошмари ще се сбъднат.
34
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може ли някой вече просто да каже: Весела Коледа?Може аз го казавам,наливам си винцето слагам пържолите на скарата..А Германия загина още на при Сталинград,сега останаха толерастите и меките..кой каквото си надробил това ще яде
33
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Може ли някой вече просто да каже: Весела Коледа?"Тук, където не каним Близкия Изток с хляб и сол, можем да си кажем не само това, ами и "за много години".
32
4
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
До ВладиДа, богобоязливия селянин с колелото е натрупал богатството на европейските страни.. я, се събуди! За натрапниците съм съгласен, но най-влиателните страни в ЕС на практика са вaмпири, които са изсмуквали богатствата на други народи, изсмукват и днес, но не физически, а предимно икономически.
31
1
 
20
 
! Отговори
каката м преди 7 години
преди 2-3 дена решихме да удължим санкциите срещу ШЕФА /изказване на меркел и оланд няма други само 2 останаха/но..... той се ядоса,даже иска да СПРЕ газа за ЕВРОПА.ще стане голяма беля с тази меркел,ще запали континента.но на нея не и пука.тя НЯма нищо/деца,семейство,собствено мнение/...
30
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Централната гара на Кьолн е била опразнена след получаване в около 18:00 часа местно време на обаждане за опасност от бомба. Влаковете са били спрени. Очаква се, че ще има сериозни закъснения, Германия е в повишена тревога, след като снощи на коледен базар в Берлин камион се вряза в множеството. Дванайсет души загинаха, близо 50 бяха ранени. Канцлерът Ангела Меркел нарече случилото се "терористичен акт"СВИКВАЙТЕ Свиквайте това е бъдещето ви на вас децата ви и на нас в МУТРОЛАНДИЯ!
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бруселл и по-специално пидора Юнкер: ще приемем безвиз за Урина до седмици !- Хретини прости малко са ни - ***, джихадисти ами и укрофашисти НИ натресетеЩо за малоумиеКак да се махнем от евроклоаката КАК ?
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен н14Не, не е от толерантност, а от егоизъм : всеки гледа само личното си благополучие, все едно как е съседа, стига само личното спокойствие да не е засегнато. Лавината е на другата улица.
27
1
 
21
 
! Отговори
русиш преди 7 години
след една година Вовата ще вземе не;источна германия;а европа до бермутския триъгълнок.ще го дялнат с Тръмп.ха.ха.ха.
26
0
 
19
 
! Отговори
ваню преди 7 години
меркел знае защо е арабска държава германия.
25
2
 
22
 
! Отговори
НОВО преди 7 години
В Германия е забранена Коледа в Обществени Сгради , Училища .Но Джамиите са с нови високоговорители .
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма кво да им се чудим.След втоеата световна война са останали само дефектните.Тва им е поколението.Нормално е да искат да се самоубият нестандартно.Те са си нестандартни от малки.
23
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАКВОТО НАДРОБИШ, ТОВА ЩЕ СЪРБАШ! ПОКАНИХА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ДИВАЦИ ОТ ДАЛЕЧНИ ЗЕМИ, ЖИВЕЕЩИ В 10 ВЕК, С НРАВИ И ОБИЧАИ НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ, МЕРКЕЛ СЕ СНИМА УХИЛЕНА С ТЯХ, А СЕГА ТОЯ ТЕРОРИЗЪМ МАЙ ПАДА ОТ НЕБЕТО. ПАК ЛИ ПУТИН Е ВИНОВНИЯ? ИМА ЛИ ОЩЕ ОВЦИ ДА ВЯРВАТ?