Очевидци в Берлин: Червено вино или кръв? Не знаем!

Свидетелите си спомнят: Хората пищят, няма къде да избягат...
Обновена: 20 дек 2016 10:23 | 20 дек 2016 09:47,
52
Очевидци в Берлин: Червено вино или кръв? Не знаем!
Снимка: Reuters

В 20:07 часа снощи позвънява телефон в берлинския спешен център. Съобщението гласи, чекамион се е врязал в тълпата на коледния базар на Брайтшайплац.

"Със сигурност е карал с доста висока скорост", обяснява пред "Welt" полицая Томас Нойендорф. "Иначе нямаше как да мине толкова много разстрояние с хора пред себе си!", допълва той.

Още по темата

В спешния център очевидците трескаво съобщават за ранени, за убити. В началото на вечерта те са девет, включително полякът, който е бил убит в самия камион. С течение на нощта жертвите стават в 12.

Туристката Емма Ръштън звучи втрещена, когато говори с BBC. Тя е била за първи път в Берлин и по ирония на съдбата се разминава на метри със смъртта.

"Разглеждахме светлините и чакахме да се приберем в хотела, когато чухме ужасен трясък. Огледахме се, видяхме как коледните украси биват съборени от камион, а къщичките точно пред нас... тотално унищожени!", разказва Емма.

Журналистът Ян Холицър казва, че ужасните сцени в родния му град, му напомняли на ужаса, който сполетя и хората в Ница. Минути след атаката той започва да излъчва наживо във Facebook.

"Много течности се лееха - може да е червено вино, може да е кръв - кой знае", обяснява Холицър. 

Мнозина са направили същото и публикуваха клипове от бягството им.

Атаката за минута разрушила предколедната идилия, която царяла на базара в Берлин.

"Хората пиеха греяно вино, прекарваха си чудесно", разказва берлинчанинът Антъни Тарик пред Global news.

"Малко по-късно вече всички бяха в паника - хората крещяха, всичко стана толкова бързо! Беше толкова бързо, нищо не видях!", обяснява Тарик.

"Видях хората да крещят, да бягат. Видях обаче и че нямат пространство, където да избягат", спомня си още мъжът. А часове по-късно улиците на Берлин притихват...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Свидетелите си спомнят: Хората пищят, няма къде да избягат..." Що не пишяха, когато ни ибавахаСвизите толкова години, а толерираха всякаква афроарабскаСган в същото време!? Сега пак ни дискриминират, на бг семейства с деца не се полагали социални помощи, въпреки, че сме 10г. вече в ЕС, а за нелегалнатаПаплач която напускаха има всичко!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германци, Весела и Кошмарна Коледа! Вашта мама, Меркел, Сбъдва Коледни Кошмари!
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази неделя, вечерта, по CNN излъчваха директно извънредна реч на черния мюсюлмански президент на САЩ (Сатанинските Американски Щати) Хюсейн Обама относно твърдението на криминалните престъпници от най-висш тип, шефовете на ЦРУ и ФБР, за руско "хакване" на изборите там", и кенийският *** много заканително каза, че щял да даде на Путин "Clear Message/Ясно Съобщение"! И, го даде още на другия ден, с атентата на неговите алахакбаровци в Берлин и Анкара! Обамовите фелациофенове да слагат минуси!
19
0
 
5
 
! Отговори
Циник до 26 преди 7 години
Различават се...ако ги близнеш от асфалта!
18
9
 
0
 
! Отговори
питанка преди 7 години
" Червено вино или кръв? " Не се ли различават на вкус ?
17
2
 
30
 
! Отговори
Иво преди 7 години
Ако поканите чудовище в дома си, какво очаквате да ви се случи??? - Нищо добро, само гадост. Няма значение, че сте го нахранили, облекли, дали джобни да се шляе по улиците...
16
5
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
пиите греяно вино и изберете меркел за 4 мандат пьк сега тичаите по улицитеникакви сьболезнования кьм лоените германци
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като не пищяха когато трябва, ще пищят сега.
14
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е по вина на немкините и техните мъже! Ако си бяха вдигнали краката нямаше да се случи този ужас!
13
3
 
43
 
! Отговори
Бял Християнин преди 7 години
Не всички мюсюлмани са терористи, но всички терористи са мюсюлмани!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Как може коледния базар да не е обезопасен срещу такава атака,а коледните къщички да толкова близо до шосето 6 лентов път,"Това е площад пред църква. Към него водят улици, какво друго да води? Изобщо не са били близо до шосето, а на площада. Това е доста обширна пешеходна зона.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Освен афганистанците ,сирийците,иракчаните и пакистанците,сега щели да нахлуват и човекоядците от Африка и Папуа Нова Гвинея,и за тях ли ще има плюшени меченца и обгрижване и интеграция,те как ще ни ядат ,живи или сготвени,да знаем ,за да сме подготвени ние европейските граждани!
10
5
 
44
 
! Отговори
Свети Игнатий преди 7 години
Незабавен закон за задължителното Христянство! Искаш в Европа - гориш корана, целуваш кръста и всяка неделя под строй на църква!
9
1
 
38
 
! Отговори
Геерт Вилдерс преди 7 години
"Не всички мюсюлмани са терористи, но 99% от терористите са мюсюлмани".
8
3
 
18
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Виновни са бежанците!
7
1
 
39
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Баба Меркел сега какво ще изходи по въпроса ?Ще продължава ли да кани талибани в Европа ?Колко невинни европейци още трябва да умрат, за да разберат, че глобализма е недомислица ?
6
1
 
38
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Докога германците ще са фенове на тези "бежанци"??? Докога ще ги приютяват в домовете си и ще им пекат канелени бисквитки? Германия вече е отговорна за този ужас!
5
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вие не се грижете за немците, мислете за себе си. Нали се сещате, че голяма част от вас през новата година ще останата без работа. На улицата. Още януари ще започнат уволненият, повечето го усещат вече. А веднъж останете ли без работа сте за никъде, за никъде сте, вече няма шанс за нова. Кой ще ви плаща сметките, тока и парното - ще мръзнете като кучета а съдия изпълнител ще ви описва жилището. Получавате ли вече паник атаки, а умници всезнайковци?
4
39
 
5
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 7 години
какво общо имат терористите с бежанците? Защо балканския *** още не прави разлика? Терористите нямат общо с бежанците. Аз обичам да помагам и давам пари и храна на емигранти и окаяни хора бягащи далеч от войната и на който идва от Торция. За разлика от разни патрЕотчета нямат мозък нито талант и няма с какво друго да блеснат освен с фанелки България на 3 океана, те нищо не са помогнали на тези бедни хора в нужда, срамота
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как може коледния базар да не е обезопасен срещу такава атака,а коледните къщички да толкова близо до шосето 6 лентов път,германците нсистина са проста нация!