Лидери засилват легитимността си чрез референдуми

Какво е бъдещето на Европа? Коментар на проф. Анна Кръстева
4 яну 2017 12:44, Екип на Bloomberg
10
Лидери засилват легитимността си чрез референдуми
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 2017 чакаме изключително интересни референдуми в Европа, които синтезират отношенията на силна омраза и силна любов между представителната и пряката демокрация, между елити и граждани. Това коментира проф. Анна Кръстева, преподавател в НБУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й Турция е типичен пример за тенденцията, че дори когато политиците имат възможност сами да вземат своите решения, те прибягват до референдум. 

"От една страна дори мегалидери като Ердоган имат нужда от засилване на легитимността си чрез пряко народно участие.  От другата страна стоят мегагражданите, които се възползват с пълна сила от властта, която им дава референсумът", посочи Кръстева, допълвайки, че грешката на италианския премиер Матео Ренци е била, че е оставил вотът за конституционна реформа да бъде силно персонализиран.

Тя коментира и политическата ситуация в България. 

"Много хора повярваха, че като се каже мажоритарна система, те избират хора, които са лично отговорни на гражданите. Тези личности се посочват от партии експлицитно или имплицитно. Ако се приеме тази система в сегашния си вид, тя облагодeтелства големите партии".

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Въпроса с Референдумите /със изборте същата работа/, винаги е въпрос на подробностите. Както са казали мъдрите: " В подробностите се крие дявола"! Я си задайте въпроса: "Защо Швейцарската конфедерация е най-богатата държава?" .... А за ди си отговорите, се запхознайте с Историята и! Много е показателно! Знаете ли че за почти 300 годишната си история не са допуснали НИТО 1-а политическа грешка!! Само си припомнете България колко ги е направила от Освобождението до сега!
7
0
 
3
 
! Отговори
Ванко преди 7 години
Референдум ,само за хора с поне средно образование , работа и собственнпост!Другото е край на държавата!
6
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
В началото много се дразнех когато някой с такива функции (да пази тлъстия кокал на търтеите срещу няколко трошички) излиза да поучава 3,5 (мисля че бяха) милиона българи... Сега вече не се дразня, а ми е смешно и ги съжалявам тези лакеи на "власта" в тази държава. Какво ли не опитват да направят поне да отложат малко във времето неминуемото!
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа почина, Бог да я прости.
4
1
 
10
 
! Отговори
_ преди 7 години
Няма "сегашен вид", драга ми "професоре", щото няма такава система у нас.Проблемът на нашата "демокрация" не е само липсата на пряко участие във властта, а и тоталната невъзможност за свястна представителност на народа. А представителност няма, щото чрез законодателството всячески се пречи на гражданите да предлагат САМИ свои народни представители. Също така, медиите се доминират от гъзоблизците на партокрацията, които изкарват положението за нормално. Да, точно такива като вас, "професоре"...
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази е сектант от близо две десетилетия. Избръмчала е между ушите тотално. Не е за телевизията, а за психиатрията.
2
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ама каква професорка като започне да пелтечи и вземам дистационното
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те пряко ли ги организират тези референдуми?Или използват медийните си и шоу слуги?