Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше

На път е да стане най-младият канцлер в историята на Австрия
16 окт 2017 22:09, Елка Василева
96
Възходът на Курц: Той е само на 31 години и няма висше
Себастиан Курц. Снимка: Reuters

Неговата история е една истинска история на успеха. Себастиан Курц е само на 24, когато става държавен секретар. На 27 е вече външен министър, а сега е на път да стане най-младият канцлер в историята на Австрия.

Ако преговорите за съставяне на коалиционно управление протекат по план, Себастиан Курц ще бъде следващият австрийски канцлер. И най-младият правителствен ръководител в цяла Европа. 31-годишният лидер на Австрийската народна партия (АНП) е на прага на нов, при това голям скок в кариерата, пише Дойче веле.

Как започва всичко

Политическият му път започва още в ученическите години, когато Курц влиза в младежката организация на консервативната АНП. Малко по-късно става неин председател - по време на следването си по право, което така и не завършва.

Още по темата

От онзи период са и първите му изборни успехи - именно под ръководството на Курц младежката секция на АНП успява да подсили позициите на консерваторите на изборите за Ландтаг във Виена, където по традиция най-силни са социалдемократите.

В знак на благодарност АНП привиква Курц година по-късно в австрийското правителство. Той е само на 24 години, когато става държавен секретар по въпросите на интеграцията. И макар че експертите често критикуват работата му, Курц бързо се превръща в един от най-популярните политици в Австрия.

През 2013 година, когато е само на 27 и без диплома за завършено висше образование, Себастиан Курц става министър на външните работи и на интеграцията. На поста го издига тогавашният канцлер Вернер Файман, който също управлява Австрия без висше образование.

Като външен министър Себастиан Курц успява да дооформи своя политически профил. По време на бежанската криза работи активно за затварянето на т.нар. Балкански маршрут. В Брюксел пък настоява за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС и предлага кандидатите за убежище да бъдат интернирани в бежански центрове, които се намират извън територията на ЕС. А в качеството си на министър по въпросите на интеграцията задвижва реформата на австрийския закон за исляма и прокарва забрана на пълното забулване.

Курц обича да се показва и като голям държавник: в апогея на украинската криза той посреща във Виена руския външен министър Лавров. Преговорите за атомното споразумение с Иран също се водят предимно в австрийската столица.

Напред и нагоре

Себастиан Курц внася радикални промени и в собствената си партия. След оставката на бившия вицеканцлер Райнхолд Митерленер Курц става председател на АНП и прекратява широката коалиция със социалдемократите. Предприема и други радикални стъпки - символен цвят на Народната партия е вече не черното, а синьото. Курц променя дори името на партията - на изборите АНП се явява под името „Листа на Себастиан Курц". Така една партия с дългогодишни традиции в австрийската политика се оказва изцяло в ръцете на един 31-годишен младок.

В предизборната борба Курц се профилира най-вече с тези две понятия: „промяна" и „ново начало". А любимите му теми са миграцията, ислямът и интеграцията на чужденците. Все сюжети, с които дотогава се занимава най-вече крайнодясната Партия на свободата. Впрочем, именно тази партия е най-вероятният коалиционен партньор на Курц.

На политическата сцена Курц е винаги в най-предните редици, но е много дискретен, когато става дума за личния му живот. Знае се само, че е отраснал във Виена в семейството на учителка и инженер. От много време насам живее на съпружески начала с приятелката си, с която е заедно още от ученическите години.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: АвстрияСебастиан Курц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
34
 
! Отговори
не е завършил преди 6 години
До аленПрекъснал е заради политиката!
85
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъвто манталитета на народа, такъв полуфабрикат им поднасят.
84
1
 
34
 
! Отговори
хахха преди 6 години
У Европску заедницу си имаю е и овог Курца.
83
2
 
37
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Курц означава в превод "къс". Но на живо новият кнацлер е дълъг. Има вид на изглед и може да направи нещо ново. Че няма завършено висше образование, не му попречи да стане канцлер на Австрия. Какъв е изводът за висшето образование?
82
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живее дискретно с Кончита Вюрст. Не е учудващо че сърбите са смазали Австро Унгария в първата световна.
81
0
 
38
 
! Отговори
амчи тъй де преди 6 години
До Анонимен 85А бе чакахте и Орбан да се издъни,ама си останахте с чакането!
80
0
 
34
 
! Отговори
inatut преди 6 години
Да поговорим за шумкарите висшисти, които управляваха 45 г. България.
79
2
 
48
 
! Отговори
Розалина преди 6 години
Курц не се кланя на еврогейците в Брюксел. Преди всичко защитава интересите на родината си ,а не като нашите дуп..вци.
78
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпрос на време е да се издъни ;-)
77
7
 
41
 
! Отговори
Оооо, преди 6 години
Щом младият К.У.Р.ц ще управлява Австрия,това е сигурен белег,че и там има липса на качествени политици.Е, успокоявам се,че не само в България е така.
76
3
 
57
 
! Отговори
Доктори преди 6 години
Без да познавам момчето без висше си мисля, че ще свърши повече работа за Австрия, отколкото нашият ген. лет, д-р, инж. Борко
75
1
 
35
 
! Отговори
COPY-PASTE преди 6 години
пише Дойче веле ................а ти само копира и постави Твкста на готово без да си писала даже и една буква
74
8
 
42
 
! Отговори
някой преди 6 години
Този пламък в очите на младежа по нещо ми напомня на сънародника му ,който хвърли Европа в най- кървавата война миналия век.Да не плачем след година-две от мъка , както сега го възхваляват до небето.Не е Александър Македонски , но може да се окаже новия Хитлер !
73
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега с националистите ли ще управлява? Щото и на него не му стига потенцията като на Боко.
72
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то от Стефан Цанев специално няма какво толкова да се запомни.пък и много малко хора го знаят кой е.
71
6
 
40
 
! Отговори
ален преди 6 години
Дира стига сте лъгали хората, Курц е завършил право. Само калинките на герб нямат више.
70
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО НА МОМЧЕТО ! ДА Е ЖИВО И ЗДРАВО И ДА ВЪРВИ НАПРЕД ! ЕВРОПА ИМА НУЖДА ОТ ТАКИВА КАТО НЕГО ! ТРЯБВА ДА ВНИМАВА И ДА ПОМНИ СЛУЧАЯ С ЙОРГ ХАЙДЕР - ДРУГИЯТ ДОСТОЕН ПОЛИТИК ! ПОДЛОСТТА И КОВАРСТВОТО /ЗНАЕТЕ НА КОИ/ НЯМА КРАЙ ! FORVERTC SEBDSTIAN !
69
0
 
36
 
! Отговори
необразован преди 6 години
Като няма висше , значи има низше
68
0
 
31
 
! Отговори
до 25 преди 6 години
Познай от три пъти!
67
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неотдавна напр. Стефан Цанев каза, че никога не бил работил от 9 до 5 и само дето не го изядоха. Като че ли един интелектуалец трябва да забие нос в едно бюро цял ден и да излюпи непременно днес определен брой умни мисли, които да отчете в края на деня. Ами не, той може в месеца да каже едно нещо, но то да се помни с поколения напред.