Един млад европеец за Европа: Още нищо не е загубено!

2018 може да е годината, в която гражданите ще дадат отпор на залитането вдясно
4 яну 2018 22:00, Елка Василева
100
Един млад европеец за Европа: Още нищо не е загубено!
Снимка: архив, Reuters

Мнозина, които преди една година бяха гневни, днес просто са уморени. Всички ние свикнахме с омразата и с гневните реакции на части от обществото. Но през 2018 година има и надежда, твърди в есето си Кръсто Лазаревич, публикувано от Дойче веле.

През 2016 година един изпълнен с омраза човек, с реториката на седемгодишен арогантен малчуган, беше избран за президент на САЩ. Възрастните недоволни британци прокараха Brexit-а, докато младите, влюбени в Европа британци предпочетоха да си останат у дома, вместо да гласуват на референдума. През 2016 година почина и поп-легендата на 80-те години Принс. Хората по целия свят изпратиха 2016 с вдигнат среден пръст и възгласи „Fuck You 2016!". 

2016 година ще остане в историята като една година, в която т.нар. западен свят без причина сам се вкара в задънена улица. И то не като последица от тежка икономическа криза като тази от 1929 година, а защото просто много хора решиха да заложат на националистическата карта, вместо на отвореното към света общество. И не защото се чувстват зле, а защото очевидно това им доставя удоволствие.

2017 не беше по-добра

Погледът назад към 2017 година не събужда вече тези силни усещания. Не защото годината беше по-добра, а защото ние се примирихме с факта, че т.нар. западен свят през следващите години няма да е едно добро място. И че ще сме щастливи, ако статуквото се запази.

2017 година беше подобна на отдавна отминалите 1790-а, 1915-а и 1969-а година. Тя беше годината на Големия взрив. И още по-точно - на многото взривове.

Първите месеци от мандата на Доналд Тръмп ги възприехме като някакъв виц. Той така и не успя да прокара много от намеренията си, защото някакви си там съдии или американският Конгрес ги блокираха. Но със събитията в Шарлътсвил вицът свърши: 45-ият президент на САЩ не осъди насилието, защото за него по-важно беше да си спечели овациите на неонацистите и други десни екстремисти.

През 2017 година една дяснопопулистка партия в Германия, която търпи в редиците си и неонацисти, стана трета политическа сила в Бундестага. Неправителствени организации регистрираха над 1 700 нападения срещу бежанци в Германия - повече от четири на ден.

Военнопрестъпници - национални герои

В Австрия пък един човек с нацистко минало беше назначен за вицеканцлер. Участието в правителството на Партията на свободата доведе до налагане на санкции на Австрия през 2000-та година. А през 2017-а от европейските столици пристигат само поздравления? Самият канцлер пък е един 31-годишен мъж, който така и не е завършил следването си, а цялата му изборна програма беше изградена върху затварянето на Балканския маршрут.

На Балканите осъдени за военни престъпления биват празнувани като национални герои, например Слободан Праляк, който се самоуби показно в Хагския трибунал още при произнасянето на присъдата му. Дори президентката и министър-председателят на членката на ЕС Хърватия критикуват Международния трибунал и окачествяват присъдите му като нечестни.

В Чехия министър-председател стана популистът и евроскептикът Андрей Бабиш. Той обаче е зависим от гласовете на десните екстремисти и комунистите, за да може изобщо да управлява. В Полша и Румъния пък предстоят съмнителни реформи в правосъдната система. Потъпкването на върховенството на закона в Полша е толкова отявлено, че ЕС прибягва за първи път до параграф 7 от Лисабонския договор, който може да доведе до отнемането на правото на глас на страната.

Европа завива все по-надясно

Унгарското правителство отдавна вече е загърбило либералните европейски ценности, но за разлика от Полша още не е санкционирана от ЕС, тъй като партията на Виктор Орбан е член на ЕНП заедно с германските ХДС/ХСС и австрийската Народна партия, които я покровителстват.

И докато континентът продължава да завива все по-надясно, през 2017 година в Средиземно море се удавиха над 3 100 души по време на бягството си към Европа.

Мнозина, които преди година бяха яростни, днес са просто уморени. Примирихме се с факта, че основни права на малцинствата се поставят под въпрос. Свикнахме и с ежедневната омраза по улиците, в социалните мрежи и в парламентите, в които отново започнаха да влизат по-малко жени.

Но бяхме и пощадени

Не бива обаче да си заравяме главите в пясъка. Все пак през 2017 година ние бяхме пощадени от най-лошото. Дясната екстремистка Марин льо Пен категорично загуби президентските избори във Франция и на първо време няма да може да руши ЕС. Финландия, Малта и Германия въведоха еднополовите бракове, което - след едно съдебно решение - скоро ще трябва да стори също и австрийското правителство.

Все още нищо не е загубено. 2018 година може да влезе в историята като годината, в която гражданите ще дадат отпор на залитането вдясно и на негативните реакции на части от обществото.

Кръсто Лазаревич е роден в Босна и Херцеговина и като дете е избягал със семейството си в Германия. Днес той живее в Берлин, работи като журналист и публицист и пише за различни германски медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Педерaстиятa,сaтaнизмa сa основните ценности нa ЕС,който е творение нa Дяволa,имa зa цел унищожение нa бялaтa рaсa и християнството,подмянa нa божието творение човекa с по- нише същество ( ***) ,устaновявaне световно господство нa мръсните ч о ф у т и!( виж плaнa Кaлегри!!!
61
4
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До миряниндам, проверихме и най продаваната книга за 2017 в Германия е The History of Bees от Maja Lundeи ни станаха ясни нещата, че ако не си имал в предвид новелата за Пчелите, то значи си поредния тъпоъгълник ръсещ глупости
60
3
 
3
 
! Отговори
мирянин преди 6 години
проверете кой е бестселъра, най-продаваната книга, в Германия за 2017 и нещата ще ви станат ясни...
59
2
 
11
 
! Отговори
фалшиви новини преди 6 години
Абе, Меркел никаква не я чувам по медиите, да не би най-сетне да я прибраха в затвора, за предателството на Европа, а дано! тоя млад "европеец" от статията е готов да и прави компания у затвора.
58
2
 
18
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
гнусна работа са предателите, като тези писач на есета и очевиден сътрудник на Сорош, целите са ясни - унищожаване на Европейската раса и култура! За Бога бротя, християни, събудете се, спрете ислямизацията на Европа!!
57
6
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Радвай се българино , че не си германец.Твойта пенсия е сто евро , но бели евро , а германеца взима две хиляди евро ама черни-ужас.Добре , че е Волен та да не взимате хиляди евро.
56
1
 
10
 
! Отговори
муспи преди 6 години
И най вече - тържеството на Демокрацията! За унищожаването на бялата раса, христианството, което се провежда от евреите, може да се говори при условие че не се споменава думата евреи! Също така, всичко е омръзнало и европееца иска най после да започне масовото строителство но джамии и преминаването към шериата. А в пакета Пособия на бежанците да се поставя и шофьорска книжка.
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честно казано се гордея с коментарите Ви! :) Пък и се смея доста покрай тях!Народ,който разбира и вижда какво се случва.Преди масово сме мразели тъпотиите на комунизма,а сега масово мразим тъпотиите на евроатлантизма.Открай време сме били така и явно,че не искаме да се променяме(повече по темата в история на България),а по един или друг начин допринасяме за промяна на тъпотиите,което е похвално.Най-малкото ги разобличаваме.Фолклорът(приказки,песни)ни помага за правилното изграждане на цен. с-***.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Журналистиката трябва да ни представя нещата такива, каквито са, а не да ни учи кое е добро и кое лошо. Всеки е наясно каква пропагандна машина за полезни *** е дойче веле.
53
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямa нищо по- унизително и гнусно от товa дa си евроaтлaнтик !
52
1
 
24
 
! Отговори
друг млад европеец преди 6 години
"Един млад европеец за Европа: Още нищо не е загубено!"Правилно, трябва само да изритаме Меркел и Юнкер, както и да депортираме бежанците.
51
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам някакви немски клоуни да ме заливат с проимигрантска пропаганда.
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве, като е толкова добре и е убаво с Европата, защо това племе е тръгнАло да се затрива? Защо БАН проследявайки тенденцията от 30 лазарника насам, казаха, че до 50 години *** нема да са останали? Е нали е супер убаво? Ама ем убаво, ем племето чезне?!?! Как стаа таа работа?
49
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"а защото просто много хора решиха да заложат на националистическата карта, вместо на отвореното към света общество."Дойчето, това, че вие немски *** си отворихте "обществото" за арабския свят си е лично ваша грешка. Не сте в позиция да съдите останалите държави от своята си камбанария, след като докарахте Европа до 3 поредни катастрофи (Меркел ви е третата).
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко е боя по тиквата на бългapaka! Още бой трее по тоя народ, докато му дойде акъла! Или да поумнее, или да го липше.
47
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тоя изкуствен приповдигнат патос, поразително напомня на един друг патос от едно време, който всички го мразехме."Никой не го е мразил. Хората живееха добре, нямаше мизерия както сега, нямаше грижи, патоса наистина дразнеше, но хората се присмиваха, от едното ухо влязло от другото излязло, подиграваха се, имаше много вицове за партийците, сега да сте чули виц за управляващите или за ЕС, за Брюксел? Хората днес са смачкани от мизерията, не им е до смях и до вицове...
46
0
 
2
 
! Отговори
До28 преди 6 години
Не само по празниците. Ама тебе какво те грее, че немкините предпочитат тях пред теб? Аааа, теб те е яд, че бежанците предпочитат немкините пред теб. Ами афроазиатците не предпочитат третополовци като теб.
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МЛАД ЕВРОГЕЙ МЕ ПРЕСЛЕДВА В ЖИВОТАИ НЕИЗМЕННО СЛЕД МЕНЕ ВЪРВИМЛАД ЕВРОГЕЙ МЕ ПРЕСЛЕДВА В ЖИВОТАНО НЕ РАЗМЕНЯМ ПАТРИОТИЗЪМ ЗА ПАРИ
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя изкуствен приповдигнат патос, поразително напомня на един друг патос от едно време, който всички го мразехме.
43
1
 
9
 
! Отговори
Внимание пропаганда! преди 6 години
За един нищо не е изгубено, на останалите всичко е изгубено.