Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!

Продажбата на дружеството се възприемала като търговска сделка
28 фев 2018 09:15,
220
Сделка ли, що ли? Чешкият премиер в шок от ЧЕЗ!
Снимка: Reuters

Премиерът на Чехия е изразил безпокойство от начина, по който се представя в публичното пространство продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Такава позиция е изразил Андрей Бабиш в интервю пред чешкото издание "Лидове новини", съобщи за Дарик директорът на изданието Веселин Вачков.

Според Вачков за разлика от България в Чехия продажбата на енергодружеството се възприемала като чисто търговска сделка.

По повод публикациите в българските медии чешкият премиер е призовал ръководството на ЧЕЗ да обяснят дали има причини за безпокойство или не.

Още по темата

"Чешкият премиер е шокиран от реакциите в България", допълни Вачков.

По думите му интересите на чешката компания към проекти в ядрената енергетика не са причина ЧЕЗ да напусне България.

"Една от основните причини, поради която се изтеглят, са проблемите, които има българската държава с регулатора – ЧЕЗ води международен арбитраж с България, всички тези затруднения са довели до решението да потърси изход от българския пазар", конкретизира Вачков.

Припомняме ви, че на няколко пъти градусът на напрежение в отношенията между ЧЕЗ и българските институции значително се повиши през годините. Беше обсъждан вариантът да бъде отнет лицензът на дружеството, но до подобна развръзка не се стигна.

ЧЕЗ беше многократно глобявана по различни причини за нарушение на българските закони. Компанията съди българската държава в арбитражен съд заради щети, получени от ЕРП-то.

Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда "руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми". Той не конкретизира заради банковата тайна, но каза, че тази информация ще бъде налична в секретното деловодство на парламента.

Премиерът коментира още, че от публикациите в медийното пространство излиза, че сделката за продажбата на дружеството е приключила. Всъщност обаче тези банки са изпратили писма за намерения, които не означават нищо, не са поемали ангажимент.

Той уточни, че ще разбере заедно с ръководството на БНБ и финансовия министър какво означава "писмо за комфорт" от страна на тези банки, защото това създало на кабинета "огромен дискомфорт".

От думите на Борисов стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна. "Нямаме механизъм да я спрем, защото става въпрос за частни субекти", призна Борисов, но посочи, че ще помисли освен институциите у нас, кои еврослужби могат да ни помогнат.

За оставката на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след изслушванията в енергийната комисия в парламента и проверка на случая. От думите на Бойко Борисов стана ясно, че според коалиционните партньори няма нужда тя да напуска поста си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
6
 
30
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Стандарта на САЩ, Невеликобритания, Франция, Германия и т.н. се дължи на нашето робство, на разграбването на нашата страна и подобни като нея. Ние сме колонизирани и точно тези страни ни разграбват. Същевремено остават и техните хора, правителствата които са поставили срещу народа ни да ни доубиват. Едните си затварят очите за другите и другите съответно им позволяват да правят същото с нас. Взаимносвързани са, едно цяло. За това там стандарта е по висок и там се живее по добре. НА НАШ ГРЪБ ОТНО
165
6
 
21
 
! Отговори
КОМУНИСТдо Вал преди 6 години
Не само при нас е така Вал. Това трябва да проумеете. И в САЩ е така, и в Англия, и в Швейцария. Навсякъде където вирее този шиб.. капитализъм. Всички големи монополи, всички гиганти в промишлеността, в производството ги държат едни и същи хора. Разликата е че тези които възхвалявате са КОЛОНИЗАТОРИ ! Те пият кръвчицата на почти целия свят, на всички колонизирани държавички като нас. Нашите управляващи са техни марионетки, поставени от тях. ЕС е тяхна организация. Тези ксоита хвалите ни убиват.
164
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България законите се произвеждат както клечките за зъби- за лична употреба. Магистрати масово са ортаци с престъпниците.Тъжна картинка. Борисов щял да даде на проверяващите си корупционери да проверят сделката на ЧЕЗ ...По-добър артист от този мафиот няма !!!
163
1
 
26
 
! Отговори
Вал преди 6 години
С тази, все още нефинализирана сделка отново се показва колко ненормално се живее и управлява у нас.Има и още нещо, което почти не се коментира- с действията си ЧЕЗ показва, че иска на всяка цена да се отърве от бизнеса си тук, не подбира начини и не се държи отговорно кой ще я наследи.
162
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" В България действат два клана - на Пеевски и на премиера . "Не намирам разлика между двамата и е все едно кой от двамата наднича зад огледалото . И в двата случая потърпевши сме всички българи !
161
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ми той и чешкия примиер Папка ,да не мислите ,че е на фотосинтеза !"което не се купува с пари -се купува с много пари"
160
8
 
25
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
Цялата..... тук умишлено е впрегната да плюе комунизма ! И фашистите на валери симеонов и гербери и костовисти и царисти и плевнелийчета и куневките и т.н. Това страшно много ме радва. СТРАХЪТ ИМ ГИ ПРАВИ БЕСНИ И СМЕШНИ ! Страхувате се и с право. Треперете от страх българоубийци, идва нов НАРОДЕН СЪД ! ИДВА НОВО ВЪЗМЕЗДИЕ
159
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 178Все пак говорим за комунисти-говорят едно ,мислят друго ,правят трето и накрая някой друг е виновен.Говорим за дъното...
158
17
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До КОМУНИСТТи май си живееш в твой свят...или забравяш много бързо.Колко съм чакала за хляб....страшна мизерия.
157
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174: Забравил си да споменеш Путин. Ако може и него да изкараме някак си свързан със сделката на ЧЕЗ бат' ти Бойко си решава проблема. Действайте, герберски ***, дадена ви е опорна точка.
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че в получената от чешкия му колега Андрей Бабиш информация вижда "руско-грузински офшорки, руски банки, български и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми". От думите на Борисов стана ясно още, че сделката за продажбата на ЧЕЗ не може да бъде спряна....((е сега си е ва мама та... цялата енергетика в ръцете на ... трябва да се скъса тая връв на зависимост "от едно място"
155
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАФИЯТА ЗАПОВЯДА НА МАФИЯТА ДА ПРОВЕРИ МАФИЯТА, ЧЕ МАФИЯТА НЕ Е ОТКРАДНАЛА ЧЕЗ.
154
6
 
34
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
За хляб имаше опашки само когато хората го искаха топъл ! Не лъжете. С хляб по онова време някои хранеха прасетата си а не да им струва 1лв и то фалшив !
153
2
 
14
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Когато над Дунав се мръкнеи сънен Балкана заспиотново в полетата бойниПожара на бунта гори ...Червеното слънце ще грейне във всички бедняшки сърца и в новия кървав септември кълнем се - ще бием врага
152
27
 
8
 
! Отговори
Руско робство имаше преди 6 години
Турско робство- ходиш по цял свят, имаш собственост, имаш бизнес.Руско робство - затворен си в държавата с ограда, нямаш собственост, нямаш бизнес.
151
2
 
19
 
! Отговори
До Жо преди 6 години
Ти си пълен манипулатор тип плевнелийче, иво инджевче. Вероятно и заплатен
150
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизма е зло, което отравя държавите за дълго време ...
149
4
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До ЖоИмаше дефицит, но хладилниците бяха пълни със истинска храна.Имаше опашки (за хляб), а сега има опашки пред болниците.
148
2
 
16
 
! Отговори
КОМУНИСТдо Жо преди 6 години
Не се натрапи а сами си го избрахме ! 2 Защото така си гласуваха хората ! 3 Защото другомислещите бяха глупци, алчни и залъгани по витрините на запад, по лъскавите имоти, коли, наркотици, оръжия и т.н. ! 3 Не взимаше равни заплати, имаше разлика но неголяма ! Огромната разлика в заплащането на труда си е АЛЧНОСТ ! 4 За да ви предпазят от глупостта ви която е факт с теб самия ! 5 Нямаше дефицит на масовите стоки а напротив ! Ти си пълен лъжец и измамник. отговора ми с една дума е ЗАЩОТО СИ ГЛУ.П
147
15
 
10
 
! Отговори
Жо преди 6 години
До КОМУНИСТЗАЩО социализмът се натрапи на България от СССР? Защо на изборите гласувахме за една Партия? Защо бяха забранени и преследвани другомислещите? Защо отделния чавек беше впрегнат в "трудови колективи", където можещия и работливия влачеше на гърба си и взимаше равна заплата с некадърния и мързеливия. Защо, като бе толкова хубаво, бяха затворени границите? Защо имаше дефицит на масовите стоки и съществуваше израза "пуснали са..."? Защо ни натрапваха какво да четем, слушаме и гледаме?