Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?

Край на мониторинга за корупцията - важен, но не е условие
Обновена: 13 юли 2018 13:44 | 13 юли 2018 07:00, Екип на Dnes.bg
153
Пред чакалнята: Какво обеща България, за да я пуснат към еврото?
Снимка: Reuters

България поема 6 ангажимента, за бъде допусната да започне процедура за влизане в еврозоната. Това става ясно от писмо на правителството до Европейската централна банка (ЕЦБ) и Еврогрупата, подписано от шефовете на финансовото министерство Владислав Горанов и на БНБ Димитър Радев.

Снощи Еврогрупата, в която влизат финансовите министри на 19-те държави, използващи еврото, подкрепи намерението на София да подаде молба за влизане в чакалнята на еврото, известна като ЕRM 2 и в Банковия съюз до юли 2019 г.

Срещу това България обещава да се подготви в течение на 1 година като подобри надзора над банковия и небанковия финансов сектор, да поправи законодателството си за фалитите и да възприеме всички европейски правила срещу прането на пари.

В частност правителството се задължава да влезе в Единния надзорен механизъм, който е част от Банковия съюз и позволява на ЕЦБ да осъществява финансов надзор над банките според правилата на Еврозоната.

Още по темата

През следващата година Народното събрание трябва да ретифицира и междуправителственото споразумение за Единния механизъм за преструктуриране, който се занимава със закъсали банки и също е част от Банковия съюз. Част от механизма е и фондът за подпомагане на такива банки, в които държавите, членуващи в него, внасят средства.

Освен това България се ангажира да разработи система за оценка на риска за финансовата система в съответствие с правилата и стандартите на Еврозоната. Гаранциите за подобряване на надзора, поети от правителството, се простират и върху небанковия финансов сектор и включват пенсионните фондове и застрахователните дружества, става ясно от писмото.

Правителството се ангажира да започне да оценява рисковете, свързани със застрахователите и фондовете по европейските стандарти.

Предварително обещание се дава и за подобряване на законодателството, свързано с фирмените фалити. Българските власти се заричат до година да започнат да събират информация за обявяването на несъстоятелност и плановете за реструктуриране, както и да създадат условия за ускоряване гледането на дела за несъстоятелност.

Като част от предусловията за влизане в чакалнята на еврото, кабинетът обещава да приложи в българското законодателство всички европейски разпоредби, свързани с преследването прането на пари, както и да осъвременни правилата за управлението на държавните предприятия.

Запитан дали прекратяването на механизма за наблюдение на правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност е условие за влизане в еврото, вицепрезидентът на Еврокомисията Валдис Домбровскис, заяви, че българските власти не правят връзка между двете.

Домбровскис обаче обясни, че успехът на кандидатурата на България ще зависи от сближаването на българската икономика с европейската, ефективността на управлението. “Постигането на напредък по отношение на правосъдната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, е важен елемент от оценката, макар да не е формално предусловие”, каза той.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща край на механизма за България и Румъния до есента на 2019 г, ако двете страни постигнат целите му.

Шефът на Еврогрупата Марио Сентено определи като “изключително адекватни” обещанията, поети от България. Еврозоната очаква София да подаде едновременно молбите за чакалнята на еврото и за влизането в Банковия съюз.България е първата държава, на която се поставя такова условие, но занапред то ще бъде поставяно на всички следващи кандидати за общата валута, увери Сентено.

Съгласно писмото на Горанов и Радев, може да се очаква още днес или в идните дни да бъде подадена официалната молба за ЕRM 2 и за Банковия съюз. Те ще бъдат внасени в ЕЦБ, след което управляващият борд на банката ще назначи проверка на стабилността на българските банки преди ЕЦБ да реши дали да ни допусне до чакалнята за еврото.

Очаква се тази проверка да продължи 1 година, но срокът може да бъде и продължен, ако се налага, коментира Беноа Кьоре, член на Изпълнителния съвет на централната банка.

“Ако има нужда от повече време или действия, може да отнеме повече от година. В случая резултатът е по-важен от продължителността”, поясни Кьоре.

Според Домбровскис 1-годишният срок за изпълнението на обещанията е реалистичен.
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
10
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
С други думи, приемем ли евро, то нашите дупедати като се урнат да теглят кредити за щяло и нещяло докато се усетим ще сме затънали по дълбоко и от Гърция, но парите ще са изчезнали като парите от КТБ! И всички в прокуратурата ще си плюят на ушите и ще викат - па,па,па докато дупедатите изнасят бали с пари. Накрая кеф ти кредити да връщаме (от които и 1ст. полза няма да видим) кеф ти ново робство. Докато нямаме читави управници валутния борд е най доброто което можем да имаме!
77
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо драпат толкова бандюгите за еврото:1)Левът се отвързва задължително от еврото и скача в пъти спрямо него,поради натрупана инфлация;2)Малко преди това,бандюгите теглят колосални заеми в левове,които веднага превръщат в евро,след отвързване на лева - операция "кредитни милионери";3)В"Чакалнята",пада всякакъв финансов контрол от всякакви банки,което дава възможност за бясно теглене на заеми; В резултат на всичко това,държавата фалира и се превръща окончателно в Територия,КОЕТО Е ЦЕЛТА!!!
76
4
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До всички дето сравняват Германия с България - знаете ли защо не искам да приемаме Евро? По 2 причини:1. Като падне валутния борд:Първо: освобождават се едни пари дето сега стоят като гарант за лева и нашите дупедати ще ги изпапкат за микросекунди! Да не си мислите, че се натискат за друго? Искат и това да прилапат докато са още на власт, че после не се знае!Второ: Борда им набива спирачки в харчовете и тога ги дразни много (по малко може да се краде).2. Еврото означава по лесно кредитиране!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Вангу......вече разликите ще цъфнат особено в пенсиите...... Ами да се надяваме да се раздвижи това блато, да има реакция, хората да се събудят, да ИЗИСКВАТ от управляващите, а до момента за 20г. се откраднаха над 15-20млрд и нищо. БГ не е толкова бедна държава, контрол няма и се краде на поразия.
74
2
 
6
 
! Отговори
До 92 преди 5 години
Хубаво е, че можеш да делиш. Но кой ти е обещал фиксиран курс на лева от 1.95583 към евро към момента на въвеждане? Процедурата трябва да докаже стабилност в банковата сфера и регулация на нац. валута, която обаче по ирония а съдбата или не е фиксирана в условията на валутен борд. Превеждам: ще се влезе на реален курс лев- евро. И престанете със сравненията за хляба и заплатите. Германия и Австрия влязоха в паричния съюз като стоките запазиха номинала си- заплатите обаче не помръднаха цели 7 год
73
4
 
9
 
! Отговори
+ преди 5 години
Не съм финансист, но ми е ясно следното: БГ е в момента с ограничен суверенитет (валутен борд); сивата икономика и мутрите са най-вече против влизането в зоната, защото значи засилване на контрола и правилата; такива неща като с КТБ вече няма да са възможни (не че няма да има изве..ги, които да се опитват да крадат, но европейците няма да го позволят); такива мърсо..тии като "Лукойл на 0% печалба" също отиват в историята и т.н. С влизането ни ще бъдат извадени и няколко зъба на петата колона.
72
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 92В момента приемаме, че получаваш 1000 лева заплата. Значи ако приемем еврото, ще стане 500 евро. Тогава обясни ми, кое точно те притеснява? Кое, след като всичко си остава същото като в момента.....Ше стане по принцип това: заплата 1000 лв - става 500 евро, хляб 1 лв - стана 1 евро.Ако не стане това, на хасан ше се прекръстя!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Догодина ЕК и ЕЦ ще са с други хора така, че днешната приказка, "утре" може да не важи!А по принцип, може ли да кажа на др. Драги, къде първо да гледа с дебелата лупа ? Може ли да и кажа името ... баМката??? Задължителна е за дълбока дисекция - напречно, надлъжно и в дълбочина... Много народ изгърмя от тая баМка , много народ има зъб на банка, една от най-НЕпочтените баМки... Да и кажа ли името? )Затова нашите разбойници с неохота склониха за т.н. банков съюз, щото вече нема да могат лъжат!
70
6
 
10
 
! Отговори
До Мегачеп преди 5 години
Що пишеш глупости ?Ако гърците бяха с драхма щяха да са фалирали и умряли от глад.Блогодарение на това,че са с евро, западнящите се уплашиха да не съборят еврозоната и им опростиха ститици милиарди.Отделно продължават да им наливат още стотици милиарди,които знаят,че няма да бъдат върнати от крадливите гърци.Де и на нас да ни дадат едни 200-300 милиарда и после да ни ги опростят.Да,да,ама не.За нас само комбинация от три пръста с преобладаващ среден.
69
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам как го мислят, но цените които ги виждаме в момента, просто ще се превърнат в евро. И.... хлъц.
68
2
 
12
 
! Отговори
Бг.реалност преди 5 години
Какво обеща ли?Не обеща,а бг.правителство ГАРАНТИРА:1.Още по-брутален геноцид спрямо народа.2.Още по-висок ценови стандарт за сметка на жизнения такъв.3.Още по-тотално абдикиране от задълженията си спрямо бг.данъкоплатец.4.Продължаване до пълен успех към пълното унищожение на култура,изкуство,спорт.5.Изпростачване на нацията дори в още по-големи размери.6.Възраждане и подкрепа на силови групировки и мафиотски далавери.Гарантирано с подписа на диктатора на абсурдистан.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против всичко да мине в евро, и заплати и цени - едно към едно. Обаче цените в евро а заплатите двойно по-малки, сори. Тука е тънката сметка. А то нещата май така ще станат. Преди време банков експерт(от чужбина), каза много отговорно, да не се навираме при еврото, да си караме с лева. Може да се провери.
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Ако стане хляба 1 евро, и заплатата ти ще стане двойна. Но няма да стане веднага. Цените и доходите " ще се напипват" година-две.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Гаранциите за подобряване на надзора, поети от правителството, се простират и върху небанковия финансов сектор и включват пенсионните фондове и застрахователните дружества, става ясно от писмото"Очевидно това ще гарантира че наще вече няма да мога да ФАЛИРАТ умишлено банки и пенсионни фондове, което ме кара силно да се съмнявам че ще влезем в Еврозоната.
64
5
 
4
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Крайно време е офис плъховете и администрацията да произвеждат реално продукция,ако трябва и на полето,а не да стоят до климатиците И в Работно време да драскат в интернет...
63
4
 
5
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Единна валута-Равни заплатии доходи като в белите държави.вече разликите ще цъфнат особено в пенсиите и при работещите в производствата.контрол,стачки,бой...
62
2
 
12
 
! Отговори
Просто е преди 5 години
Дайте пример кога политиците ни са давали зор за нещо, което е добро за нас, а не за тях. Няма. Сами сиправете изводите.
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАми като няма разлика - значи си за еврото.
60
2
 
8
 
! Отговори
Алчността преди 5 години
Господа, алчността ме притеснява. Търговецът ни търси всевъзможни причини да увеличи печалбата си. Путин пръдднал, Тръмп кихнал - енергоносителите нагоре. Цената на петрола пада - търговецът се разсейва. Родната ни действителност е до болка предсказуема.
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е че за да върви ЕС и Европа напред, тряба да централизира своята власт, като същевременно да подчиня местната власт. Това ще доведе до създаването на Европейски Съединени Щати. САЩ така си функционират, имаш индивидуални щати с закони и САМОУПРАВЛЕНИЕ, но имаш и централизирна власт която следи всички да играят по правилата. Проблема е че държавите трябва да предадат своето самоуправление а никой не иска да сдаде властта.