Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Западноевропейските пенсионери у нас се чувстват излъгани
21 сеп 2018 14:00,
250

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
6
 
11
 
! Отговори
ваню хокинг преди 5 години
Ако беше сега социализъм нямаше да съществуват кухи фирми и ддс крадци и перачи на пари. Всички тези щяха да са на спа в БЕлене. Нямаше да ни натикват от екрана само модели на ковренско и дженърско поведение. Нямаше децата ни да бършат пода и берат кромид в Англия.......Нямаше...............
98
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво и е перфектното на комунистическата система бе кретенчее? Бачкаш за 120лв , няма стоки, няма частен бизнес, няма учене , няма излизане от страната , няма храна . Нищо не можеш да правиш освен да си чистиш *** с народно дело и да ходиш на някоя евтина държавна почивка - ако си близък до партията.Какво ми говорите сякаш, не знаем какво беше. Утаикии мръсни авантаджии.
97
11
 
4
 
! Отговори
ааа преди 5 години
До МИХОВГодина и половина Жан Виденов беше достатъчен да съсипе България и да изяде спестяванията на хората.
96
6
 
8
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ВОДАТА, ЗЕМЯТА, ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ, ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, МОРЕТО, ПЛАНИНИТЕ СА НА ВСИЧКИ ХОРА ! ТЯХНОТО ЗАГРАБВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ И ЗАБОГАТЯВАНЕТО НА ЕДНА ГРУПА ХОРА СЕ НАРИЧА КАПИТАЛИЗЪМ ! КАПИТАЛИЗМА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КЪМ ЧОВЕЧЕСТВОТО, ГЕНОЦИД.
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе защо не пишете и другата гледна точка-на хилядите немци,които избират да останат?Ами цяла седмица правите тези на звезди!?Да не би танте да се е притеснила,че не е много добре да си харчат парите в България?Защото преди 10 години никой,сега 40. хиляди,а след 10 желаещите да избягат от Германистан колко?
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За нашите на никой не му пука. Стари червени предатели. Каквото са си направили това , ще е до края им.
93
3
 
6
 
! Отговори
Прокопи преди 5 години
До Демократ 78 : На всеки два лева увеличение на най различни стоки , прехвалената ви "демокрация" увеличава доходите с 50 стотинки. Вдигайте двата пръста и само да е демокрация.
92
3
 
5
 
! Отговори
До КОМУНИСТ преди 5 години
При комунизма благата са общи и се обменят без пари и всеки получава толкова колкото му е необходимо, а допринася за общото колкото може, никой не иска повече от него, ако не може пак получава. Така е семейството, комунизмът работи добре за там и хората по цял свят живеят в комунизъм в дома си и в диктатура на работата си, демокрацията е измислица. Но комунизъм като държавна система не може да има, хората няма да се разбиерат за благата, може би някога когато станат като едно семейство..
91
2
 
7
 
! Отговори
до90 преди 5 години
абе кви пенсионери по Тошово време ти дрогиран ли си. Ти виждал ли си паркинзите от слънчака на юг че 1/3 от колите бяха с лепенки DDR , виждал си на баба ли килотите...
90
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не знае след кеннефа къде може да се иде....
89
4
 
6
 
! Отговори
МИХОВ преди 5 години
До ЖАН ВИДЕНОВ: ТОЙ БЕШЕ ПРЕМИЕР САМО ГОДИНА И ПОЛОВИНА. Кой беше преди него и след него ? "Демократите" от СДС, ДЕТО ЛИКВИДИРАХА ВСИЧКО ,ЩО БЕШЕ ПОСТРОЕНО ОТ БЪЛГАРИТЕ СЛЕД 1944 ГОДИНА ПОД ПРЕТЕКС ,ЧЕ ГОНЯТ КОМУНИЗМА. ОЩЕ ГО ГОНЯТ И НЕ МОГАТ ДА ГО НАСТИГНАТ-ПАЛЯЧОВЦИ.
88
2
 
8
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Нали беха добре немските пенсионери бе, нали взимаха големи пенсии, индивидуални партиди разби'ши за всеки във пенсионния фонд, що не стига индивудуалната партида, щом и либерала Королев обяснява, че с толкова пари в Германия се мизерства.
87
2
 
7
 
! Отговори
:):) преди 5 години
така е , маймуноподобния електорат е недосегаем, планетата( държавста ) на мамуните сме....
86
6
 
7
 
! Отговори
ЖАН ВИДЕНОВ преди 5 години
1 ДОЛАР = 3 000 ЛЕВА!
85
2
 
2
 
! Отговори
Пан Американ преди 5 години
Бай, КОМУ нисък, КОМУ висок, всъщност нямам конкретни очаквания от тази ***, която точно ние просвещаваме., и не само с книгиНали знаеш приказкатата.?;).
84
10
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Същото беше и при социализма, по времето на Тодор Живков при социализма немските пенсионери масово напускаха България, но вестник Работическо дело не пишеше за това защото тогава намяше демокрация и свобода на словото и на медиите, България беше един голям концлагер.
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече цяла седмица препечатват глупостите за тия германски алкохолици, които решили да си ходят в Германия. Чудо големо! Да ревем за тях ли? Айде прав им път и нека новите германци на Баба Меркел ги посрещнат още на летището
82
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека писъците на комунисти,турци,*** и фиромци продължават!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига с тази кирлива Сърбия.Идват албанците и им взимат една трета от държавата.И това преди 10 години.
80
7
 
8
 
! Отговори
Димо преди 5 години
До scbg:Виновността на Виденов беше една голяма лъжа сътворена от СДС и хайлайфа на БСП ! Защото Виденов стоя само две години и бе изгонен от свои и чужди.След него ,Иван Костов и останалата *** от СДС , нарекла се демократи , разсипаха и ликвидираха Държавата.Сега седесарите ,станали вече гербери ,продължават да се оправдават с Виденов и БСП. Това е самата истина ,но всички си траят и продължават с кражбите. Информацията е за децата,да знаят истин