Пенсионерски неволи: Германците се връщат... Нашите къде да идат?

Западноевропейските пенсионери у нас се чувстват излъгани
21 сеп 2018 14:00,
250

Пенсионери от Западна Европа, заселили се у нас, масово започват да напускат страната ни. "Дойче Веле" разказва историята на германско семейство, което отчита като голяма грешка решението си да се премести в България.

Причината е поскъпването на живота и непрестанните набези на крадци в добричкото село Могилище, където са се заселили преди повече от 10 години.

Преди години Ралф Ешки и съпругата му Бернадет напускат Германия и се преселват в България. Купуват си голям имот на изгодна цена и решават да прекарат старините си там.

Още по темата

"У нас вече не е най-евтино. На немските пенсионери не са им проблем цените, а сигурността. В България нямаш защита от грабежи. Пенсионерите в развитите икономики предпочитат да отидат на чисти, красиви, спокойни места. Сегашните пенсионери от Европа са идвали в България в миналото, когато положението е било съвсем различно. Чуждестранните пенсионери може да се върнат в страните си, но ние няма къде да ходим. Липсват институции. Това държава ли е?", отбеляза пред Bulgaria ON AIR финансистът Мика Зайкова.

Според журналиста Владислав Прелезов тези, които идват в България, особено от Западна Европа, са тотално излъгани.

"На много места липсва канализация, инвестиции, инфраструктура, сигурност, електричество. Тези хора са свикнали да живеят по коренно различен начин. Минималната пенсия в Германия стана 450 евро, което е напълно недостатъчно. Разликата между Източна и Западна Германия е все още очевидна", посочи той.

По негови думи, ако се настанят няколко европейски семейства в някое село, пейзажът ще се промени. "Ще са усмихнати, ще се опитат нещо да подобрят. У нас да кажеш на някого добро утро, без да те познава, е проблем", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПри соца нали е било мизерия бе, какви самолети, какви кемтрейлс, хората нямали тоалетна хартия и банани, а самолети кръстосвали небето и го покривали с кемтрейлс, е сега вече разбрах колко е било зле при социализма.
78
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Да си вървят, защото ако останат може да докарат германската ч-ума - мигрантите.
77
2
 
4
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
Голяма част от вината е на алчните брокери, които взимаха хонорари без да дават съвестни оценки и препоръки, само с едничката цел да вземат парите на хората. Като резултат набутаха много чужденци на места където и водя нямат, а има много спокойни и хубави места за заселване.
76
2
 
8
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Как така ще е добре в Сърбия там няма демокрация.Бил съм в Сърбия 75т година на работа(оранжерии правихме) миналата също минах от там и си говорими с един сърбин казвам му " брато с тези ниски огради а някъде и огради нямате не ви ли крадът домовете" а той ми отговаря,"овде не е Бугария нека улази пи.ка му матерна че го упуцам на часа у вас гьопците ви обират и вие немате право да се браните при нас нема прошка" в Сърбия е така.
75
5
 
2
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО БЕЖАНЦИТЕ ГИ МРАЗЯТ ТОЛКОВА МНОГО ? ЧЕТЕТЕ, ВИЖТЕ КОЙ ИМ УНИЩОЖИ ДЪРЖАВИТЕ, КОЙ ГИ ЕКСПЛОАТИРА КАТО РОБИ, КОЙ ИМ ВЗЕ ПОСЛЕДНИТЕ ЗАЛЕЖИ НА ВОДА ДОРИ - КОКА КОЛА, НЕСТЛЕ, КОЙ ИМ Я ПРОДАВА, А ДИАМАНТИТЕ, ВСИЧКИ ПРИРОДНИ РЕСУРСИ И БОГАТСТВА. А ПЕТРОЛА ? КОЙ ВОДИ ТЕЗИ ВОЙНИ И ГИ ИЗБИВА ? НЕ НИЕ, ТЕ НЕ СА НАШ ПРОБЛЕМ. А НАШИТЕ, БАНКЯ, ПОВЕЧЕТО ИЗВОРИ СА НА КОКА КОЛА, ПИВОВАРНИТЕ НИ СА ЧУЖДИ, ВСИЧКО ЗАГРАБЕНО
74
1
 
7
 
! Отговори
А бе преди 5 години
Защо не ходят немските пенсионери да живеят в Швейцария, Люксембург, Монако? Там мизериия ли е,че не искат там?
73
9
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Българите живеят все по-добре при демокрацията, доходите растат постоянно, а десетки хиляди немски пенсионери избраха да живеят а демократична Бъглария!
72
0
 
3
 
! Отговори
Маке-сириец преди 5 години
Каква е тази фиромска масттия,която пищи от сутринта под всяка статия?
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 10 години,ако някой ми беше казал,че ще има дискусии да живеят ли немци в България,нямаше да му повярвам.А ако беше казал,че ще живеят 40 000 от тях в 2018 в България,щях да го сметна за луд.Но това сега е факт!
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 72. Защо и за какво се пръска и кой го поръчва.
69
2
 
7
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 5 години
ЧАКАТЕ ДА ВИ ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ, ПЕНСИИТЕ, ДОХОДИТЕ, Е НЯМА, НЯМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. КОИ СТЕ ВИЕ ЧЕ ДА ИСКАТЕ ДА ХАРЧИТЕ КОЛКОТО НЕМЕЦА, АНГЛИЧАНИНА, АМЕРИКАНЕЦА ? НАЛИ ЩЕ ИСКАТЕ ДА ИЗКУПИТЕ И ИМОТИТЕ ИМ, ДА ПОЧИВАТЕ НА РИВИЕРАТА, А ТЕ ЛИ ЩЕ ВИ СЛУГУВАТ ? ДА ПРОИЗВЕЖДАТЕ, А ТЕ ЛИ ЩЕ СА КОНСУМАТОРИТЕ ВИ ? ПЕНСИОНЕРИТЕ ВИ ДА ЖИВЕЯТ ПО ДЪЛГО А ТЕХНИТЕ ЛИ ДА СЕ ГЪРЧАТ ? ДА РАЖДАТЕ ДЕЦА, ЧЕ ДА ГИ ЗАВЛАДЕЕТЕ ПАК. АААА НЕ, НЕ ПОЗВОЛЯВАТ. ИЛИ ТЕ ИЛИ НИЕ.
68
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До69. Такива следи от самолети си имаше и в соца. Но никой не пита.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ!Има метален вкус,защото освен останалите химикали,има и пулверизиран метал,мисля,че беше алуминиум.Проблема е,че попада в човешкото тяло и белия дроб,мозъка чрез вдишване,а земята се окислява силно,натрупват се и токсини и става неизползваема.Просто се пъхнете на закрито място когато пръскат или ако се наложи да ходите навън,си поставете маска на устата и носа.
66
7
 
5
 
! Отговори
Маке-ариец преди 5 години
До ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ!Побелял ти е мозъка! Метлическият вкус е от милионите ръждясали таратайки дето Гане кьоска по потрошените бугаристански пътища... и те така
65
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Инвестирали са доста пари и очакват да живеят луксозно, и СИГУРНО както в Германия ?е няма как да стане ... ако се върнат в България след 50 години нещата ще изглеждат доста по-нормално, но трябва да си отиде и последния който знае кой е Тодор Живков без да гледа в учебника, чак тогава нещата ще започнат да се нормализират, ако я има все-още България.
64
13
 
8
 
! Отговори
ХИМИЧЕСКИ СЛЕДИ! преди 5 години
Днес над територията на България се проведе мащабно пръскане със аерозоли част от международната програма за климатично инженерство със основна цел редуциране на населението. В момента можете да погледнете навън небето и ще видите че то е ПОБЕЛЯЛО!Това не са естествени облаци! Рано сутринта небето беше чисто! После изведнъж се появиха десетки самолети и за няколко часа напръскаха със аерозоли които вече стоят цял ден и покриха плътно цялото небе.Във въздуха се усеща особен метален привкус.
63
5
 
5
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!! преди 5 години
Всички прозападни, капиталистически, валерисимеонивски, фашистки тролчета от политическите централи, заплатени отвън и от кражбите на вашите парички и труд които са стотици са постоянно по всички сайтове като този който няма ка да не следят нонстоп и да драскат антибългарските си небивалици. Всички възхваляват окупатора ни и плюят по всичко българско
62
0
 
2
 
! Отговори
scbg преди 5 години
Костов и Виденов за виновни нали и така още 30 години.... тамън ще сме поизчезнали съвсем и тогава ще прогледнат какво са направили.
61
3
 
7
 
! Отговори
... преди 5 години
Кой каза, че в БГ е евтино!? Цените на всичките ни хранителни продукти са в пъти по-скъпи от коя да е държава в ЕС! Отделно цените на консумативите спрямо заплати и пенсии са в десетки пъти по-скъпи от коя да е европейска държава! За кражбите и погромите на къщите няма да говоря не знам колко станаха полицията 100к имат ли! *** така като ги слушам и гледам ако престъпника си пусне мустаци то той вече е неразпознаваем за тях! Така, че и там няма да изкоче нещо добро!
60
5
 
5
 
! Отговори
Маке-ариец преди 5 години
Дори и изпаднали пенсионери на социслни помощи не искат в клоаката Панелистан - ФАКТ!