Предстои мрачно бъдеще за икономиката на Острова

Икономисти анализират островната държава след Brexit
Обновена: 2 яну 2019 21:07 | 2 яну 2019 20:47,
25
Предстои мрачно бъдеще за икономиката на Острова
Снимка: Reuters

Повечето икономисти очакват още една година на несигурност във Великобритания, като мнозина прогнозират по-слаб растеж, дори ако страната одобри окончателно споразумението за Брекзит преди излизането си от ЕС през март. Това съобщи днес в. "Файненшъл таймс", цитиран от ДПА.

Още по темата

По-голяма част от анкетираните от вестника 81 икономисти очакват забавяне на бизнес инвестициите и потребителските разходи през тази година, независимо дали премиерът на Великобритания Тереза Мей ще успее да убеди парламента да подкрепи споразумението за напускане на ЕС, което тя договори с Брюксел, пише БТА.

Най-доброто, което Великобритания може да очаква, е текущия темп на растеж от около 1,5 процента, "дори ако икономиката отчете скромно възстановяване заради споразумението с ЕС", според годишното проучване на "Файненшъл таймс".

Вестникът отбелязва, че по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж заради несигурността от изхода на проведените от Мей преговори с ЕС и икономическите последици от Брекзит.

"Имайки предвид политическите сблъсъци (...). перспективата може да варира от мрачна до катастрофална, но кой знае?", посочва икономистът Даян Койл от университета в Кембридж.
Брекзит ще бъде лош или катастрофален за британската икономика тази година, очаква Нина Скеро, ръководител на отдела за макроикономика на Центъра за икономически и бизнес проучвания в Лондон.

В новогодишното си обръщение вчера Тереза Мей призова законодателите да подкрепят споразумението й с ЕС за Брекзит и да позволят на страната да сложи край на сегашното политическо разделение.

По-голямата част от депутатите, включително мнозина от членовете на нейната Консервативна партия, се противопоставят на споразумението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да правиш прогнози е тъпо. Все едно да направиш прогноза за времето за година напред. Само ще кажа че Великобритания трябва да се научи да се оправя сама а не като преди - вече колонии няма а в ЕС ако са умни няма да се оставят да ги третират като новата им европейска колония. Само че не знам доколко са умни. Това е трагедията. Е,ще видим. Ще се разбере до края на годината. От празни приказки полза няма.
16
0
 
0
 
! Отговори
$$$ преди 5 години
Мрак, да. Докато не светнеш лампата.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На тия пишман икономисти и експерти им знаем прогнозите. Ха ха хаНобеловия им Лауреат по икономика прогногнозираше че след избирането Тръмп икономиката на САЩ ще рухне:):):) А САЩ е в небивал разцвет.Същия клоун е и Нобеловия им Лауреат за Мир- Обамата. :) дето сътвори хаос по света
14
2
 
3
 
! Отговори
Бритиш Лейлънд преди 5 години
Чук-ането на немският г.з започна безпощадно.Ще им разпилеят халката на тия пръ.льовци германски Велика Британия щели да управляват смех.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"по-голяма част от експертите са отказали да дадат категорична прогноза за годишния растеж"Тия 81 финансисти са голями експерти на дрън-дрън но вестника си печели от фишек писания на полупкан. Голями експерти, няма що! Плашат гаргите ама тези с акъл знаят и не гълтат!
12
2
 
2
 
! Отговори
the one преди 5 години
До LeliaТова няма как да стане, защото и двете държави, въпреки че не са в ЕС имат двустранни договори с ЕС, с който над 50% от европейското законодателство е в сила при тях, както и свободното движение на хора и капитал. Англетата не искат свободно движените на хора, това бе причината за референдума.Така, че ако не прегънат крак няма да ги огрее както норвежците и швейцарците.
11
2
 
10
 
! Отговори
До “до Страна без бъ преди 5 години
Истината е , че и ти си в обслужването, както и 70% от икономиката на Великобритания. Затриха си производството и цялата обслужваща сфера е свързана с ЕС. Да, ще се опитат да правят бизнес със света, но ще са в позиция на по-слабия, молещ за сделки. Нали и сега търгуват със света, какво им пречи? А за да постигнат споразумения ще минат поне 10 години, не малка част от твоят живот. Живея в семейство на британци и знам какво е истинското положение. Неуките и старите гласуваха за Брекзит .
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма живот извън ЕС и на Марс
9
4
 
12
 
! Отговори
а съдиите ? преди 5 години
я да видим след 5-6 години като се сриме тотално тази коочнка британия, дали ще има още коммпллексирани бг да си кръщават децата с ангийски имена ?!?!нали са модерни ..
8
10
 
9
 
! Отговори
Lelia преди 5 години
Едва ли ще стане зле в Англия. Може да заприличат например на Швейцария. Да се напълнят с крадени пари от цял свят. Тук таме някой крава Милка. Или като Норвегия, Швеция. Все страни извън ЕС, а с много по-високи доходи.
7
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това обединение на кривите краставици не може да преживее, че Великобритания не е съгласна на мъгляво съществуване и си отива. Отива си за да се отвори към света така както на нея и харесва. Живуркането в европейския съюз не и харесва. Пример - малките като нас. Прибрали ни да живеем в сянката на Германия, и да "смазваме" Германската икономика със евтина работна ръка, а в последните дни чувам и войска искала от източните земи. Явно на англичаните нещо им е просветнало в пияните глави.
6
9
 
22
 
! Отговори
Страна без бъдеще преди 5 години
"Велико"британия е икономическо и политическо джудже без никаква тежест в европейските и световни дела. Освен това няма индустрия и цялата й икономика се крепи от финансите в Лондон. Хиляди компании и банки се местят от Лондон в ЕС. Лондон е заприличал на Бангладеш и се превръща в колония на колониите си.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В краткосрочен, средносрочен и дълосрочен план великите британци ще правят като вятъра.Добрата новина е, че те вече не са особено велики и не са особено британци - смес от посредствени индийци, пакита, африканци и азиатци...
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямат криза защото те дават кредити и изнасят пари.
3
16
 
16
 
! Отговори
Враг на България преди 5 години
Искам твърд брекзит и да изпyкат от глад гнусните албионци. Въобще не ми пука, да страдат там и това е. Съсипаха цял свят, 60 милиона рижави крадливи шoпари. Плюскането свърши мизeрници, не разбрахте ли? Нямате вече колонии, нямате икономика, нищо нямате. А най-добре ще е да стане земетресение и огромно цунами да залее прoкажения остров и да ги затрие.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои очакват след няколко години криза да се стабилизира. Като се стабилизира на кого и какво ще продава, като повечето стоки се произвеждат в Азия. Всеки, освен Източна Европа -новите колонии, ще си внася директно. Не знам какво толкова ще имат, че другите да не могат да си го намерят по-евтино.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ им подаряват ядрено оръжие и си правят каквото си искат. И България може да така да стане велика сила.