България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
9
 
1
 
! Отговори
Ами... преди 5 години
Живея в България и не съм беден.Говорете за себе си! Причината да сте бедни е вероятно защото сте ниско образовани и мързеливи.
199
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 218Абе защо всички носталгици по соца заживяхте в чужбина? Не ви ли хареса комунистическото ви наследства, че побързахте да избягате веднага, щом отвориха социалистическите граници?
198
5
 
4
 
! Отговори
*_* преди 5 години
До Анонимен 218Да, повярвахме ти. Това нявярно е от кашкавалчето и кремвиршите "от едно време".Апропо, колко по 88 кг си?
197
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до *_*Сега съм на средна възраст , 88килограма чист релеф, с 42см ръка и 128см гръб .Ако те духна и ще паднеш, а дечковци като теб на каквато и да е работа , ги правя луди калинки. И това е по твоите думи защото съм ял едно време кучешки салами и не зрял кашкавал .А вие сега ядете *** в колбасите. За уточнение, живея в чужбина и български храни не купувам , при наличието на бългаски магазини . Хейтърчо нещо друго...
196
2
 
8
 
! Отговори
ЕС и НАТО преди 5 години
България - оскотяваща бедност.
195
8
 
6
 
! Отговори
*_* преди 5 години
Да, за някои хора Соцът е като живота в затвора, ама от "хубавата" му страна: В затвора им е добре - лоша храна, но сигурна, 3 пъти дневно, поят те, обличат те, знаеш какво ще правиш всеки ден и час. Това ти дава сигурност и вяра в утрешния ден... След това те пускат на свобода и не знаеш какво да правиш, къде да идеш. Искаш пак в затвора и като не те пускат там, се хвърляш под някой влак. Жалко за такива хора! Тъжна работа.
194
8
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
Децата от малки още трябва да учат в училище колко е лошо било при социализма преди 1989та година, а не да слушат лъжите на техните баби и дядовци. Децата трябва да се отдлеят от техните баби и дядовци и да се възпитават в изолирани демократични центрове.
193
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страните с най-висока смъртност от некачествена храна:бившия СССР и най верния и сателит...
192
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тогава не беше демокрация, а посткомунизъм със зародиш на демокрация. Каква демокрация е, щом те управлява БСП/БКП?Уточнение: Е нали комунизмът бил фалирал и рухнал, сега пък продължавал да си живее постериори и да пречи на демокрацията, вече 30 години и пречи фалиралият комунизъм маскирал се като посткомунизъм.
191
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да лъжете за едно време, всички ние знаем, че живяхме един милион пъти по-добре, а с купоните си беше голям майтап за нас децата,не висиш във фейса или в някоя тоалетна за наркотици и имаше за всички.Бачкахме на къра от малки и се хранихме добре,бяхме работливи.По кошовете никой не бъркаше ,ходеше се всяка седмица на ресторант, а всяка година имаше по-две почивки задължителни една за море. Маркирахме и съдяхме дръвчета през лятото за допълнителни доходи. Имахме здрави и сплотени семейства и не си заключвахме вратите от крадци и убийци .Я каже драги тарикати, сега какво имате?Как е на
190
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте,кои са другите страни с висока смъртност-все страни свързани със Русия и със соца..Коментара е излишен....
189
7
 
4
 
! Отговори
Антидезинформатор преди 5 години
До Анонимен 204"2 милиона от 9 милиона избягали след 1995, ама тогава нямаше социализъм а демокрация. И като 2 милиона са избягли защо сега сме под 5 милиона, къде измряха другите 2 милиона при демокрацията?"Поправка: Тогава не беше демокрация, а посткомунизъм със зародиш на демокрация. Каква демокрация е, щом те управлява БСП/БКП? И сега е по-добре от целия ви социализъм. Факт.
188
6
 
3
 
! Отговори
*_* преди 5 години
До Анонимен 207"нетърпение чаках да забия някой кремверш или шпекче, бяха толкова вкусни. ... А кашкавалеца беше чуден, мек пресен пресен с един вкус, умирах си за него.Хляба беше пълнозърнес топъл и докато стигна в къщи единият го нямаше, изчезнал в устата ми. А това сега хляб ли е бре..."Като чета какви *** си ял - кремвирши с дявол знае какво, по кило хляб и незрял кашкавал, бих се учудил ако сега не си 150 кила, с кръвно и диабет.
187
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баща ми беше навремето снабдител към магазините на НарКОП и винаги като ми се отдаваше възможност ходех с него да му помагам. Имаше хора на всякъде, като ходихме месокомбината в Пловдив с нетърпение чаках да забия някой кремверш или шпекче, бяха толкова вкусни. Онзи долу да не лъже за кучешки салами и тоалетна хартия , едва ли някога е стъпвал в месокомбинат . А кашкавалеца беше чуден, мек пресен пресен с един вкус, умирах си за него.Хляба беше пълнозърнес топъл и докато стигна в къщи единият го нямаше, изчезнал в устата ми. А това сега хляб ли е бре.. .Стига сте лъгали за едно време.
186
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунстите взели 12 крави, две биволици и 14 овце от семейството на баба ми и нея я пратили да копае на ТКЗС-то за 32стотинки на ден.А на дедо ти колко крави взели комунистите?
185
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2 милиона от 9 милиона избягали след 1995, ама тогава нямаше социализъм а демокрация. И като 2 милиона са избягли защо сега сме под 5 милиона, къде измряха другите 2 милиона при демокрацията?
184
4
 
3
 
! Отговори
Антидезинформатор преди 5 години
До Анонимен 156"250 лева като се коригира 27 пъти се получава 6750 лева днешни пари като покупателна способност."Ами... сиренето през 80-те беше 4 лв, а сега е 10 лв/кг и то от по-хубавото.Хлябът Стара Загора е 1 лв, а тогава беше 0,40 лв, вярно, горивата бяха мбного по-евтини, щото не минаваха през световните борси, а руснаците направи ни ги подаряваха в замяна на чушки и домати, но това е друга тема. Какви 27 пъти разлика те гонят. Разликата е 3-4 пъти в стойността на парите.
183
1
 
3
 
! Отговори
TOCHNO преди 5 години
До *_*DOBRE CHE BESHE PINOCHET......
182
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФаТова е доста изтъркан аргумент. Всъщност само при управлението на ГЕРБ, т.е. последните 10 години, България са напуснали 600 000 души. К'во сега излиза, че и Европата ли е лоша? Или 30 години по-късно все още соца и БСПто са виновни? :) И между другото, нетният миграционен поток на България не е чак толкова отрицателен, въпреки масовата миграция. Лоши са раждаемостта и смъртността - и то много, ама много по-лоши, отколкото при социализма.
181
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФаЗащото през 1989 г отвориха границите на 9-милионния затвор бе, миличък. Още на следващата година 2 млн души избягахаА защо вече 30 години не се връщат а мият улиците на Запад за мизерно заплащане.