България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!

За 26 г. има 260 починали на 100 000 души от вредни хранителни навици
14 яну 2019 09:00,
298
България с най-висока смъртност в Евросъюза… Тъпчем се с боклуци!
Снимка: Flickr

България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Тя е на 12-то място от общо 51 държави, включени в изследването на университета "Фридрих Шилер" в Йена, Германия, за което съобщава "Дейли мейл".

Неговото проучване обхваща данни от 1990 до 2016 година.

Първите 10 държави с най-висока смъртност са все бивши съветски републики, 4 от които се намират в Азия. Най-отгоре е Узбекистан, където починалите от неправилното хранене са 396 лица на 100 000 души.

Следват Туркменистан, Киргизстан, Украйна, Молдова, Азербайджан, Беларус, Таджикистан и Казахстан. Последна в десятката е Русия с 291 жертви на 100 000 души. Единадесета е пак бивша съветска република – Грузия.

Веднага след нея е България с 260 починали от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики ние се оказваме с най-вредно хранене в ЕС.

Най-здравословно се хранят жителите на Испания, Израел и Франция, където починалите от вредното хранене съответно са 43 души (в първите две) и 46 във Франция.

По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа, пише "Труд".

Над два милиона жители на региона са станали жертва на болести, свързани с високо съдържание на сол в храната и слаба консумация на плодове, зеленчуци, ядки и пълнозърнести продукти.

Учените разкриват също, че мъжете са по уязвими на сърдечно-съдови заболявания поради нездравословно хранене. Жените попадат в рисковата група след 50-годишна възраст, докато на мъжете храненето оказва негативно влияние и в по-ранна възраст.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много глупести се пишат еййййййййй. Тоалетна хартия в кренвиршите - това продукт на демокрацията.Почнаха да го правят в началото в чостните цехове.По време на соца и аз бил на бригада в "Родопа" и такова нещо не съм видял. Тогава нямаше палмово масло и разни други ***.Тогава произвеждахме мляко,а сега правят сирене и кашкавал от каквото си помислиш но не и от мляко. Бирата - тогава светлото беше основно т.нар сега жива бира,която образува утойка -трайност 3 дни. Хранат сега е ***.
179
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При социализма България беше един концлагер където хората ядяха кремвирши от кости и пера а гробищата бяха заградени с телени огради и гробищарите стреляха на месо по всеки запътил се за гробищата и хората не смееха да мpът, затова смъртността беше ниска.
178
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бе квой туй здравословно хранене и кой го определя? И как точно разбраха,че тези хора са умрели от т.нар. нездравословно хранене?
177
4
 
7
 
! Отговори
Фа преди 5 години
До Анонимен 190"А бе като е било толкова лошо при социализма и хората са яли корени и пера защо тогава България беше почти 9 милиона а днес е под 5 милиона и първа по смъртност в света?"Отговор: Защото през 1989 г отвориха границите на 9-милионния затвор бе, миличък. Още на следващата година 2 млн души избягаха, щото се бяха уморили да чакат "светлото бъдеще". Иначе щяхме да сме 9 млн, ама друг път.
176
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунстите взели 12 крави, две биволици и 14 овце от семейството на баба ми и нея я пратили да копае на ТКЗС-то за 32стотинки на ден.В днешно време *** много държи да яде хубави млечни продукти и в България да се гледат много животни, но иска да плаща за този труд ако може пак смешни стотинки.Та е за това другари животновъдството ни е на тоя хал.Заради такива като вас където искате първо качество за без пари, понеже така било на времето.Друг да блъска, а вие да лапате за стотинки.
175
1
 
5
 
! Отговори
*_* преди 5 години
До 185Списък на страните по БВП (по номинална стойност) на глава от населението, 2017 г:...53. Чили Чили$15 070...73. България $8 064...Това са цифрите. Когато фактите говорят, дори червените *** би трябвало да мълчат.
174
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Факт.И как така хем е нямало тоалетна хартия по време на соца, хем са пълнили кренвиршите с нея?И аз това се чудя.Виждал съм да хвърлят войнишки шинел в машината за смилане, ама не съм виждал да хвърлят тоалетна хартия.
173
0
 
6
 
! Отговори
пиле Гроуър преди 5 години
Нещо грешно ли казах , че ме изтрихте ???Знам , че матрицата , в която ни вкарахте И вие , ж0рналистите , много ви допада , но предателите не ги обичат и от двете страни !
172
7
 
1
 
! Отговори
Демократ преди 5 години
При социализма хората се хранеха в пера и нокти и кости и затова имаше висока смърност, а при демокрацията българинът маже фуа гра и реже френско сирене и пие избрани вина и жевее добре.
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега няма толкова вкусна наденица като Кучешката радост от едно време и с която хората си хранеха кучетата и оттам дойде и името и.Имам познат който работи в частна фирма която произвежда вино и ракия и вика ! - брат работя от 5години тука и грозде никога не съм виждал.Е така се прави всичко сега ! - има добавки с които правиш кво си искаш.Ама нали ПАРАТА е важна ! - здравето кой ти гледа. Пълен ***.отизъм !
170
2
 
5
 
! Отговори
До Факт преди 5 години
Така е,а в кремвиршите слагали пера,нокти,кости и какви ли не още неща.И всичко това се обработвало при висока температураКато чух това и спрях да взимам любимия ми хот дог.А,кафенцето което предлагаха в барчето в института беше н,е.г.ър.ска пот :) кафява водичка.
169
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *_*България е на 51 място, Чили е на 45 място, БВП по паритетна способност на глава от населението Чили е 27 хил. България е 24 хил. Еднакво бедни са и двете страни, а в Чили още преди 50 години демократите убиха президента социалист и разстреляха социалистите по стадионите и там вече 50 години няма социалисъм. Що са толкова бедни?
168
2
 
2
 
! Отговори
Факт. преди 5 години
До До Факт.... "И как така хем е нямало тоалетна хартия по време на соца, хем са пълнили кренвиршите с нея?" ...Ами да, тоалетната хартия беше в кремвиршите, ;-) затова я нямаше по магазините
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 156250 лева като се коригира 27 пъти се получава 6750 лева днешни пари като покупателна способност.Абе бате, сприя тая трева бе!Не е хубаво това да знаеш!
166
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Факт.Абе виновен е социализма и точка, демокрацията не е виновна, при демокрацията българите имат пари и живеят богато, магазините са пълни със стоки и българите се тъпчат, затова България е първа по смъртност в света. При социализма беше лошо.
165
3
 
4
 
! Отговори
*_* преди 5 години
До Анонимен 172Списък на страните по БВП (по паритета на покупателната способност)...43. Хонгконг44. Чили45. Австрия......77. България.Да, в Чили изтрепаха комунистите.
164
0
 
10
 
! Отговори
дядо от село преди 5 години
Все чакаме някой друг да ни оправи нещата (да ни свърши работата),и все смятаме,че целият свят се обединил в това,да работи срещу нас(Русия,САЩ,Турция,ЕС,Македония,Сърбия,Китай,Византия и т.н.Просто трябва да се хванем на работа,и да поставим правилните хора,на правилните места.И да си вършим съвестно собствената работа.Оставям Ви.Отивам да порина на кравата...
163
4
 
7
 
! Отговори
До Факт. преди 5 години
И как така хем е нямало тоалетна хартия по време на соца, хем са пълнили кренвиршите с нея?До оня, дето искаше 3 цени, които са поскъпнали 20 пъти от соца до сега:1. Автобусното билетче от 0.06 сега е 1.602. Водата, която преди плащахме на 3 месеца по няколко левчета, сега е по десетки левове месечно.3. Жилищата... с около 15-20 хил. лева се купуваше 2-3 стаен апартамент, а сега проверете в сайтовете колко е.За цената на тока няма да споменавам, че производителите още реват...
162
0
 
8
 
! Отговори
... преди 5 години
Епа като начало ние сами сме си виновно за това! Контрола над каквито и да е храни е малко под нулата! Второ домашното готвенето за младите хора е нещо като магия от романите на Толкин! Т.е. може да се прави само от магьосници над 20-то ниво! Трето това което се продава в магазините произхода му е толкова далечен и неясен, че да се каже, че е от третия свят би било меко казано! Та така!
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 128Заради Крим България наложи санкции на Русия за внос, като България не внася почти нищо от Русия.Я кажи преди Крим ти какви стоки от Русия купуваше, че аз примерно никъде не съм виждал нещо произведено в Русия.