41 500 българи вече искат на Острова след Brexit

Предстои още много да го направят
Обновена: 5 юли 2019 08:31 | 5 юли 2019 08:16, Елка Василева
93
41 500 българи вече искат на Острова след Brexit
Снимка: архив, Reuters

Заявления пред британските власти, че искат да продължат да живеят във Великобритания и след Brexit, вече са подали 41 500 българи. Те са кандидатствали за така наречения статут на уседналост (settled status), който дава право на европейските граждани да останат легално в Обединеното кралство и след като то вече няма да е част от ЕС.

Това поставя страната ни на първо място сред държавите, чиито граждани много бързо са започнали да се възползват от стартиралата през април електронна система за регистрация, пише "24 часа".

Въпросните заявления са подадени само за два месеца и се равняват на около 42% от 100-те хиляди пълнолетни българи, за които британските власти имат сведения, че се намират на територията на страната.

И макар числото на кандидатствалите да е внушително и да е колкото населението на град Видин, българските дипломати в Лондон са притеснени, че има още много сънародници, които не бързат да уредят своя статут. Затова те са започнали да провеждат серия от срещи, чиято цел е да стигнат до максимален брой наши граждани в Англия.

Опасенията им са, че освен 60-те хиляди неподали молба за статут на уседналост има и много други, за които британските власти дори не подозират. Голяма част от тях работят и живеят нелегално при сънародници и в един момент това може да се окаже сериозен проблем за тях след Brexit и да бъдат депортирани.

При една от срещите си с представители на местната власт в Северен Лондон българският посланик Марин Райков е бил информиран, че 80% от нашите граждани там са толкова неграмотни, че дори не могат да си вземат полагащите им се помощи. Когато ги питали за адрес, те посочвали с пръст посока. Децата им в училище не говорели нито английски, нито български и интегрирането им било изключително трудно .

Ще продължат и информационните срещи на служители на посолството с български граждани. До момента вече е имало 28 такива събирания.

“Много от нашите сънародници смятат, че Brexit няма да се случи, и отлагат да кандидатстват за статут за уседналост, което е грешна стратегия. Първо го правеха, защото не им се плащаше таксата от 65 паунда. След като тя бе премахната, продължават да изчакват, за да видят какво точно ще се случи”, обясни българският консул в Лондон Мария Ангелиева.

Според нея обаче не е добре да се чакат последните месеци от огласените срокове за кандидатстване, тъй като британските власти може да поискат допълнителни сведения и документи, удостоверяващи, че лицето е живяло на територията на Великобритания през последните 5 г. и процедурата да се забави.

А след Брекзит settled status ще е необходимо условие за много неща, сред които започване на работа, наемане на жилище, получаване на медицинско
обслужване и социални помощи.

По принцип Великобритания е обещала да даде възможност на европейските граждани да кандидатстват за статут на уседналост до 30 юни 2021 г., но само ако има сделка с ЕС за Brexit, което изглежда все по-малко вероятно. Ако се получи раздяла между Лондон и Брюксел без споразумение в края на октомври, каквито са към момента плановете, срокът за кандидатстване ще бъде намален с половин година и ще е до края на 2020 г.

Право на статут на уседналост имат всички европейски граждани, които в продължение на 5 последователни години са пребивавали във Великобритания. За пенсионерите необходимият срок е 3 г., а за лицата с трайна неработоспособност – 2 г. Ако са били по-кратко, ще трябва да подадат заявление за временен статут на уседналост (pre-settled status) и след като натрупат необходимото време, да кандидатстват отново.

Settled status ще е необходим и за българските деца на Острова, за да ходят в детска градина, училище и да бъдат лекувани безплатно. Така че родителите, след като уредят своя статут, трябва да кандидатстват за разрешително и за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия като си идват в България за по 2 седмици в годината, трябва да се третират точно както англичаните срещу емигрантите и пришълците, а не да им се възхищаваме в България.
40
8
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Ето,имало умни българи.41 500 хил. по-умни и по-можещи от тука!
39
12
 
14
 
! Отговори
Пейчев преди 4 години
Ако на някой нестретник Лондон и Англия не му допадат да си стои в България! От девет години живея в Лондон и не съм съгласен,че за вивот и семейство не става !Ами няма да става като си дошел само да ти дават наготово - трябва здраво да се потру диш,а не само да слагаш черните очила и да плескаш е с катран наляво и надясно! Ние сме няколко български семейства и се радваме на всичко онова,което в родината ни липсва -добра и постоянна работа,уважение,добри отношения със съседи и в работата.
38
0
 
8
 
! Отговори
Костадинов преди 4 години
Ама що тъй,бе - нали уж повечето щяха да си идват в България ?! Гледай какви несире озно хора - един път казват едно,друг път друго ?! В крайна сметка не разбрах - идват ли си,или остават там ?! Редакциите на сайтовете какво ли не пишат ?! Преди три годи ни някакъв се отплесна и заличи черните емблематични таксита на Лондон,ама не поз на:))) Не знам откъде му беше дошло на акъла,но при всички случаи не бе посещавал Лондон,защото щеше да се убеди,че пише глупости...
37
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 година бях в Лондона и голяма дупка там. Да го посетиш за 1 седмица е ОК, но за живот и за семейство не става. Много мръсно, скъпи наеми, огромни разстояния, трафик, почти няма бели хора по улицата, престъпност. Всичката *** се е събрала там. Не слушайте какво ви се говори за хубавата западна Европа. Видях с очите какво гето е.
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете,колко българи са заминали за Канада,след падане на визи,да са по-близо до Америка? Там са по-добре,отколкото в Англия.И за Швейцария много народ се изнесе.В Англия тясно,малко пари,работа никаква,скука.Идват румънци,бг селяни за пенсийка,но там не се знае,май след Брексит и пенсии няма да има.
35
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе нали Бойко преди 2-3 седмици каза ,че милиони българи се завръщат в БГ, понеже тук е рай?! Ко стана сега ?!
34
0
 
1
 
! Отговори
Гостите преди 4 години
Може и хецо помашка да се включи, с интерес бихме го и слушали. Тяхно бе всичко, що не и днес и след днес до пълно ликвидиране на християните
33
0
 
3
 
! Отговори
, (нерегистриран) преди 4 години
Време е за размяна или обмяна на опит. Сега веднага деца, внуци на герб и сие комунисти във Великобритания, а тези, които прокудиха обратно в България. Има ли сделка другари комунисти. Пишете, с интерес ще прочетем вашето мнение, но пак сте на кяр, защото преди 10 и кусур, бе много по трудно да пробие от сега. Сега без много лутане, с език английски веднага врати отворени не на бостаня, а на леко и меко, я сервитьор и сие... Баба Яга, прапрабабста на Иванчо от приказките съм
32
5
 
6
 
! Отговори
Само да попитам преди 4 години
Когато мрънкате олеква ли ви?
31
8
 
1
 
! Отговори
Аз преди 4 години
До 32 Абсолютно вярно. Viva DE !! И да се забрани английския в EU.
30
6
 
10
 
! Отговори
Шнапс преди 4 години
Забравете Англията. Дойчланд му е мамата. Дойчланд юбер аллес!
29
14
 
22
 
! Отговори
Павката преди 4 години
Никой не си и помисля да се връща обратно в България! В Англия дори мизерията е по-готина от вкъщи
28
7
 
10
 
! Отговори
До Питър преди 4 години
Къф Питър си бе Пешо?Робския ви манталитет - е този... заради когото слугувате на Нинова и Гергов *** едната милостиня!
27
14
 
15
 
! Отговори
Питър преди 4 години
Робският ни манталитет никога не е изчезвал. Останалите европейци и източноевропейци започнаха да се изнасят от ЮК, някои единствено от гордост, тъй като не искат да живеят там, където са нежелани. Единствено блъгарите се натискат до откат. Жалки подобия на наследници на някога велик народ.
26
4
 
11
 
! Отговори
До wqw преди 4 години
да подават заявления бързо, че не искаме необразовани английски имигранти по нашите земи. Тук няма аспержи, ябълки и ягоди да берат.. и ще вземат да крадат ;P----Ъхъ.... И препарат против комари няма... *** вие сте си свикнали... Да се дръгнете... И да мачкате *** из панелите... Дай им поне по един тебеширда си рисуват - до следващото ядене
25
5
 
20
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 4 години
Децата им в училище не говорели нито английски, нито български.Ми къв езиг говорят тогава.Просто си напишете,че са джадай!Половината от самолета всеки път е пълет от тея с виолетовите венци.А другата половина са турци говпрят на тирски,определят се като турци а на митница вадят български паспорт.Докога така?
24
7
 
16
 
! Отговори
Борис Дж. преди 4 години
80% от българите в Обеднялото кралство са бачкатори и дребни риби. Не знам защо си мислят че мъгливия остров е земен рай като знаем че там през цялото време вали.
23
3
 
9
 
! Отговори
wqw преди 4 години
да подават заявления бързо, че не искаме необразовани английски имигранти по нашите земи. Тук няма аспержи, ябълки и ягоди да берат.. и ще вземат да крадат ;P
22
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България останахте готованци.. Мамини синчета, и некадърници... Дето и там едва свързвате двата края! Естествения подбор - не прощава!