Заплахата за Brexit без сделка няма да разбие ЕС!

Верхофстат: Драматичен шок очаква световната икономика
1 авг 2019 22:10, Елка Василева
18
Заплахата за Brexit без сделка няма да разбие ЕС!

Политиката на новия британски премиер Борис Джонсън за излизане на Обединеното кралство от ЕС са водеща тема в днешните британски издания.

В. "Гардиън" публикува статия на Ги Верхофстат, озаглавена "Заплахата на Борис Джонсън за Brexit без сделка няма да разбие единството на ЕС".

Авторът, който е координатор за Brexit в Европейския парламент и бивш белгийски премиер, посочва, че вече няма време да се ограничат щетите от рязко откъсване от най-големия в света търговски блок.

Още по темата

Верхофстат пише, че освен ако не бъде договорено ново отлагане или член 50 не бъде отменен до 31 октомври, когато изтича срокът на сегашната отсрочка за членството на Великобритания в общността, драматичен шок очаква световната икономика и всички ще загубим. Малцината, които ще се облагодетелстват, са богати банкери и управители на хеджфондове, които вече заложиха на хаос. Изправени пред такова безотговорно позиране, очаквам правителствата от ЕС да останат спокойни и да запазят единството си, пише Верхофстат.

Опитите за оказване на натиск върху Ирландия само ще предизвикат вълни на солидарност от останалите в ЕС, прогнозира той.

Отношенията между ЕС и Обединеното кралство са на кръстопът и навлизаме в нов период на Brexit треската, след като беше формиран възможно най-евроскептичният кабинет. Парадоксално, подчертава Верхофстат, е, че същевременно Великобритания призовава европейски военноморски сили да защитават маршрутите за корабоплаване в Персийския залив, тъй като реалностите на американската политика "Америка на първо място" се усещат в Лондон.

Как Борис Джонсън иска да направи Британия "great again"?

Никакво самохвалство, самозалъгване или фалшиви новини не могат да скрият присъщите противоречия на проекта за Brexit. Въпреки безотговорния език на самозваните рушители, които сега са в сърцевината на британското правителство, е ясно, че британското благоденствие и европейската сигурност са преплетени. Brexit е нещо повече от трагедия - това е загуба за всички ни, в епоха, когато Китай и САЩ се борят за глобална хегемония, а кризата с климата заплашва самото ни съществуване.

Обединена Европа може да е крепост на свободния свят, смята Верхофстат. Заедно можем да станем глобален лидер в справянето с неотложните неща, свързани с климата, и в задаването на условия за глобална търговия. Като англофил, пише Верхофстат, все още вярвам, че тихото мнозинство разумни британци искат искат тяхната държава да е свързана с общността. Връзките на нашето колективно наследство са прекалено силни, за да може Джонсън или Найджъл Фараж да ги разсекат. Никой не трябва да пада в капанаq като мисли, че Brexit без сделка е единственият изход от тресавището, в което Консервативната партия ги вкара.

Не трябва да позволим вредна стратегия за Brexit, погрешно опакована в британското знаме, да навреди на всички ни, предупреждава Ги Верхофстат.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
8
 
! Отговори
След брексит преди 4 години
Кадърните и белите остават, а тъмните ги пращат откъдето са дошли.
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пдодължават така, докато паунда стигне индийската типов...
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно,никой насила няма да кара работягите да стоят там..
9
5
 
5
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Ишиасите ше го дуфат под вода и сополоф. Великобритания не е Гърция, че да й диктуват и извиват ръцете. Ще си платят масрафа и ще се махнат от клуба на ишиасите. Икономическата цена е платима и не голяма в дългосрочен план. Политическата свобода е безценна...... Айде в киреча ишиаси!
8
1
 
5
 
! Отговори
Дедо поп преди 4 години
До 11Грешиш чадо.Лудия го избраха 90 хиляди *** лоум ника или 0,13% от англичаните
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато такова сериозно нещо като брекзит е поверено на един шуд, то явно парламента който го е избрал е съставен от шудове, също и народашут гласувал за този парламент.Ако ставаше въпрос за Албания или Португалия бих се смял от сърце, но след тази случка Британия трябва да махне от името си представката Great.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8От теб става отличен гражданин на Сибир.
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чумата обаче не ходи по тяхните прасета, замислете се!
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедо ТашункоMaдypко, roведото Bacилева преписва, то е roведо и само преживя.
3
6
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
Хора, Обединеното кралство иска да се измъкне без да плати 40 милиарда евро на ЕО. Бяха 100, но успяха да смъкнат надолу при преговорите с Мишел Барние. Нещата ще се регулират за година - две, но дотогава ще губим всички. Най - много ще загуби ОК от подобно излизане без договорености и най - вероятно Шотландия и Ирландия да се измъкнат от опеката на англичаните. Отлична публикация на г-жа Василева. В момента цари пълен хаос и никой не знае какво идва след Брексит.
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наглобритания, довиждане и попътен вятър на промяната! шотландия като се отцепи да не хленчите, отцепници...
1
9
 
9
 
! Отговори
Еми преди 4 години
Сами си копаят гроба и изглежда имат огромно желание да скочат в него!