30 години след стената: Меркел призова Европа да брани демокрацията

"9 ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма"
Обновена: 9 ное 2019 15:50 | 9 ное 2019 15:50, Красимир Ангелов
78

Германският канцлер Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Още по темата
"Трябва в бъдеще да се ангажираме в защита на ценностите на Европа“, добави канцлерката.

"Девети ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

"Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни.

"Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката.

В речта си Меркел обаче не спомена приноса на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в процеса на обединение на Германия, отбелязва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема и на Диктатурите и на Демокрацията е, че не могат да накарат мързеливите на полезен труд - едните опитват с камшика, а другите с моркова.Азиатците предпочитат камшика, а Запада моркова, затова русофилите боготворят камшика, но тихо и кротко дъвчат моркова !
41
2
 
13
 
! Отговори
reiseleiter преди 4 години
До Анонимена те пък западните едни работливи,направо да паднеш...няма по-тъпо и тесногръдо същество от западногерманец...интерсува се само от материалното,няма елементарна обща култура и си мисли,че дунав минава през софия...а професията му е от абсурдна по-абсурдна.и когато го попиташ какво работи,той много трудно може да ти обясни.
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че падна тая стена, че иначе още щяхме да се разправяме с комунисти, ссср и подобни щуротии.
39
2
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Холивуд , когато има нужда от качествена реакция при нараняване , ги вкарвайте в матрицата , може да се теглят картина и звук от матрицата , които да се преработват с ефекти , че тя матрицата съществува,проект на военните е тя, и банката я имат! Това велик филм и си има продължения, Нео е жив!
38
3
 
10
 
! Отговори
Лили Барута преди 4 години
Никой няма да тръгне да брани на Меркел(баба Яга) "демокрацията"...А предателите като Горбачов,никой не ги обича...И гледайте само какви глупости фъфли изкуфялата...
37
9
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
ти от къде работиш и колко ти плаша Сорос за "труда" тиТози Сорос на челото ви излезе! Аз съм на свободна практика и се занимавам с маркетинг и реклама. Това съм учил и съм учил и това практикувам.
36
3
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Но за да заработи дори още по-бързо на син неон компютъра го размагнитете!
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24А Путин отдавна да е гушнал китката от цироза !
34
1
 
5
 
! Отговори
reiseleiter преди 4 години
само този,който работи с немски туристи може да каже:разделението все още съществува,дори 30 години след обединението източните и западните немци не се понасят...направо си се мразят,защото източният германец се чувства излъган и използван от западняка...даже някои по-радикално настроени източни немци казват:ако имаме възможност ще издигнем два пъти по-висока стената...а пък столипиновските роми благодарение на обединението пътуват вече по света...а ние тук блъскаме за жълти стотинки.
33
1
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
И блутут не е толкова мощен в производството на светлина! оттъмнете го това небе.
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До reiseleiterОситата (както им викат) са загубили навици да работят и са с по-ниска култура и ценнмостна система. Нормално е да не могат да наваксат. Колкото по на изток, толкова по-зле. Репресивния режим от времето на комунизма е оставил дълбок отпечатък, ще трябва време.
31
4
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Какво сте ми разцъкали минуси бе, я сложете син неон вътре в компютъра да видите как бързо ще заработи!
30
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникален политик, жалко че вече излизая от политиката. Българското *** няма как да разбере това, достатъчно е човек да види какви ги избираме в последните 30 г - няма нито един политик измежду ***.
29
2
 
7
 
! Отговори
reiseleiter преди 4 години
ето какво казват обикновените източногерманци за падането на берлинската стена:да всички искахме да я няма,но всичко приключи с първата целувка и прегръдка с брата немец отатъка и след два дни вече не можехме да се понасяме,нашите деца хванаха куфарите и право в хамбург да работят на брата немец във фабриката,нищо,че бяха завършили архитектура в дрезден...ние източногерманците се почуствахме излъгани от нашите западни братя... а нашите градове се напълниха с азиатци и африканци.
28
3
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
bluetooth произвежда не толкова качествена светлина, затова толкова бавна връзката, или трябва да се изчака да се натрупа синя светлина, за да заработи по-бързо.
27
3
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
БСП , blue tooth на телефоните върши добра работа за производство на синя светлина което е положителен ток , но и телефоните прецакват!
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо демократично в това да ви управлява един и същ канцлер или премиер цели десетилетия подред. Това е обикновена диктатура и няма нищо общо с демокрацията. Ако искате наистина да браните истинската демокрация, не плащайте данъци на Брюксел и на правителствата ви.
25
2
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
БСП , истинската светлина не заслепява, тя никому не е навредила, затъмнили небето коппелддаците!
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тая за какво говори. Та нали тя унищожи европа тя върна границите. В цяла германия границите се охраняват два часа неможе да се премине от Австрия в Германия. . И за какъв расизъм говори като ни напълни с въ, шки. Тази не виждат ли чее изперкала. За каква европа бълнува като я унищожи.
23
3
 
2
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А защо да няма и социални благини в тази демокрация? Мая Манолова преди да се занимавате с цигганнните се размагнитете добре и изобщо от БСП, слушалките ви могат да вървят на светлина, както сте размагнитени отвътре, фолио и графит на въздушна токоизолирана повърхност, може и в басейн, но пребийте управниците, които пускат ток в басейна и фалшива вода. Кораб в морето да прави вълни да идват на брега, те не могат да наеелектризират цялото море.Вече на по-сигурно място размагнитени жалвайте срещу!